- Home
- Cultură-Media
- CONSTANŢA, (23.06.2014, 11:55)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa se degradează zilnic, dar nu poate fi reabilitat din lipsă de bani - FOTO
Edificiul Roman cu Mozaic, unul dintre monumentele importante din Constanţa, se degradează de la o zi la alta, motiv pentru care a fost închis o lună. Redeschis la începutul lui iunie, dar fără să se ştie pentru cât timp, edificiul are nevoie de reparaţii urgente pentru care nu există însă fonduri.
Urmărește
2394 afișări
REPORTAJ: Edificiul Roman cu Mozaic din Constanţa se degradează zilnic, dar nu poate fi reabilitat din lipsă de bani (Imagine: Cosmin Vaideanu/Mediafax Foto)
În cei peste 50 de ani de când a fost descoperit, Edificiul Roman cu Mozaic a avut porţile deschise indiferent de anotimp, pentru sute de mii de vizitatori români şi străini.
În luna aprilie a acestui an, conducerea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie de care aparţine acest monument a luat o decizie radicală, hotărând să-l închidă deoarece clădirea prezenta riscuri pentru vizitatori. După câteva săptămâni, la începutul lunii iunie, Edificiul Roman cu Mozaic a fost redeschis după ce au fost îndepărtate zonele cu potenţial pericol, dar este posibil ca din toamnă să ajungă din nou cu lacătul pe uşă pentru o perioadă nedeterminată. Clădirea are nevoie de reparaţii, mozaicul trebuie restaurat, însă deocamdată nu există fonduri pentru o asemenea investiţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis
-
O ţară din UE interzice mamele surogat. Ce sancţiuni ar putea primi cei care nu se conformează
-
Kim Jong-Un îndeamnă armata Coreei de Nord să se pregătească de război
-
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis. Ciolacu, alături de fiul său, ar fi mers la Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco
Descoperit din întâmplare de o echipă de muncitori în timpul construirii unui bloc în centrul vechi al oraşului
Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit din întâmplare la sfârşitul anilor ’50 de către o echipă de muncitori, în timpul lucrărilor de construcţie a unui bloc în centrul vechi al Constanţei. Specialiştii aveau să stabilească faptul că descoperirea era una importantă, fiind vorba despre un edificiu roman construit în secolul al IV-lea şi care a rezistat doar până în secolul al VI-lea, când s-a prăbuşit în urma unui cutremur. De altfel, în această zonă se afla în antichitate centrul economico-social şi comercial al oraşului Tomis şi atunci fuseseră ridicate aici mai multe clădiri impunătoare, de utilitate publică, printre care băi, basilici şi magazii. Una dintre aceste clădiri era un edificiu comercial pavimentat cu un mozaic multicolor. Sub acesta se aflau 11 magazii mari pentru depozitarea mărfurilor care tranzitau în bazinul Mării Negre şi al Mediteranei, având în vedere că portul antic se afla în imediata apropiere a edificiului. Sub bolţile acestor magazii, prăbuşite din cauza cutremurului din secolul al VI-lea, au fost descoperite, în anul 1968, 120 de amfore pline cu substanţe aromatice, răşini şi lingouri de fier pentru atelierele care deserveau portul.
Pavimentul cu mozaic avea în antichitate o suprafaţă de două mii de metri pătraţi, din care s-au păstrat circa 850 de metri pătraţi. Mozaicul a fost lucrat în cuburi de piatră şi marmură fixate într-un strat de mortar roman şi montate în diferite motive geometrice (cercuri, pătrate, romburi) şi florale.
După ce a fost descoperit edificiul, cercetările specialiştilor au mai continuat câţiva ani, monumentul a fost restaurat, fiind ridicată şi clădirea care îl adăposteşte acum şi care nu a mai suferit modificări de atunci şi până astăzi.
“A fost descoperit în 1956 - 1957 pe când se construia blocul care este chiar lângă el. Iniţial, blocul respectiv trebuia să aibă o scară în plus, dar nu a mai avut-o şi s-a modificat proiectul din acest motiv. Cercetările au continuat până în 1962, când s-a început restaurarea şi deasupra mozaicului s-a făcut clădirea din beton şi sticlă ce există şi astăzi. La început, fuseseră montate nişte scări din lemn, ţin minte că în clasele primare am umblat pe nişte scări de lemn ca să vedem mozaicul şi avea un acoperiş provizoriu”, spune directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea.
El a precizat că la sfârşitul anilor ’50 - începutul anilor ’60, pe lângă acest mozaic au mai fost făcute şi alte descoperiri importante.
“În acei ani au fost nişte descoperiri cu totul şi cu totul excepţionale şi mă refer aici la mozaic ca monument, care este un monument extraordinar al arhitecturii romane târzii în marginea asta de imperiu. Apoi a fost descoperit tezaurul de sculpturi, cele 24 de sculpturi, cam pe unde sunt acum Casa Albă şi cartierul de blocuri către gara nouă. Tot atunci a fost descoperită marea basilică a oraşului, catedrala oraşului antic. Din păcate, pe temeliile basilicii stă acum un bloc. Era şi o furie de construit, oamenii nu aveau case, se răsese tot cartierul din zona gării vechi şi oamenii stăteau înghesuiţi în alte locuri şi se construiau blocuri. Asta era situaţia atunci”, afirmă directorul muzeului.
În perioada comunistă şi în primii ani după 1990, mozaicul a fost restaurat de studenţi, dar acum zidurile de susţinere încep să cadă
Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa spune că în ultimii 25 de ani s-au făcut prea puţine lucruri pentru Edificiul Roman cu Mozaic şi că este nevoie atât de reabilitarea clădirii, cât şi de restaurarea monumentului propriu-zis, în condiţiile în care încep să cadă zidurile de susţinere.
“Între timp, au trecut 50 de ani şi cad zidurile de susţinere. Au fost infiltraţii, care au fost oprite prin săparea unui canal de drenaj după 1990, acum nemaifiind infiltrări în pereţii mozaicului, însă cam atât. De aceea cadrele din fier sunt într-un hal fără de hal”, a explicat Gabriel Custurea.
În perioada comunistă, dar şi în primii ani după 1990, mozaicul era restaurat de către studenţi de la Facultatea de Artă din Bucureşti care veneau în fiecare vară, curăţau fiecare pietricică şi o puneau la loc. De atunci însă, nimeni nu a mai restaurat mozaicul deoarece această operaţiune necesită finanţare şi nu există fonduri pentru aşa ceva, iar bugetul Ministerului Culturii pentru restaurări este în scădere de la an la an.
“Există restauratori specializaţi să vină să se apuce de treabă, dar cineva trebuie să plătească, oamenii aceia nu lucrează degeaba. Dacă nu sunt suficienţi cei din România, în Italia sunt specialişti nenumăraţi”, spune directorul muzeului.
El a adăugat că nici Ministerul Culturii nu are fonduri pentru restaurare, acestea fiind din ce în ce mai mici de la an la an.
“Nici ministerul nu are bani, are din ce în ce mai puţini bani. Avea pentru restaurări acum câţiva ani 40 de milioane de lei, anul trecut avea 13 milioane de lei şi anul acesta nici nu ştiu cât mai are. Sunt în scădere fondurile”, a menţionat Gabriel Custurea.
Directorul muzeului doreşte să-i cheme pe reprezentanţii Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru ca aceştia să ia o decizie în privinţa Edificiului Roman cu Mozaic. “Comisia de monumente să vină să constate şi să hotărască ce facem mai departe, măcar să dea nişte linii strategice”, susţine Gabriel Custurea.
Edificul a fost închis câteva săptămâni pentru îndepărtarea potenţialului pericol pentru vizitatori
Decizia de a închide Edificiul Roman cu Mozaic a fost luată la sfârşitul lunii aprilie de către conducerea muzeului, după ce s-a constatat că anumite zone ale clădirii pot pune în pericol siguranţa vizitatorilor. Totuşi, el nu a rămas închis multă vreme, la începutul lunii iunie redeschizându-şi porţile, însă numai după ce au fost îndepărtate unele cadre metalice şi geamuri aflate înaintea intrării propriu-zise în edificiu, care riscau să cadă din cauza vechimii şi să îi rănească pe vizitatori.
Directorul muzeului susţine că dacă nu apar alte probleme Edificiul Roman cu Mozaic ar putea rămâne deschis în timpul acestei veri, însă este posibil ca de la începutul toamnei să fie închis din nou, probabil pentru o perioadă mai lungă.
“Clădirea devine din ce în ce mai periculoasă din cauza geamurilor şi a cadrelor de metal care sunt din ce în ce mai corodate. Iar mozaicul în sine, monumentul, ar trebui curăţat frumos şi refăcut”, a spus Gabriel Custurea.
Încasările muzeului, mult prea mici comparativ cu necesităţile, deşi Edificiul Roman cu Mozaic este vizitat de mulţi turişti români şi străini
Deşi Edificiul Roman cu Mozaic reprezintă una dintre atracţiile Constanţei, grupuri de turişti români şi străini venind aproape zilnic în această perioadă să-l viziteze şi să-l fotografieze, încasările sale, dar şi ale muzeului, sunt prea mici faţă de nevoile acestora.
“Nu ştiu exact câţi bani se strâng de la Edificiu, dar pot să vă spun că muzeul încasează anual din turism, din biletele de intrare şi suveniruri, aproximativ 500.000 de lei, bani care se duc pe lumină, pe apă. Bugetul nostru este sub un milion de euro. Muzeul, care este cartea de vizită a judeţului, a fost curăţat, reabilitat de noi în ultimii opt ani, cu ce am avut la îndemână. Se numeşte cârpeală ce am făcut, însă arată curat şi elegant. Iar oamenii sunt impresionaţi de ceea ce văd şi scriu în cartea de oaspeţi diverse aprecieri - ce piese frumoase, ce muzeu interesant”, spune Gabriel Custurea.
Preţul unui bilet pentru vizitarea Edificiului Roman cu Mozaic este de 5 lei, elevii şi studenţii având o reducere de 50 la sută.
Directorul muzeului mai spune că nu ştie cum va putea fi reabilitat Edificiul Roman cu Mozaic, susţinând că nu există fonduri în acest sens nici la nivel judeţean, Muzeul aparţinând de Consiliul Judeţean Constanţa, nici la nivel guvernamental, singura variantă fiind cea a obţinerii unor fonduri europene.
Gabriel Custurea a menţionat că nu ştie la cât s-ar ridica reabilitarea clădirii şi restaurarea mozaicului, fiind necesare diverse studii care, la rândul lor, au nevoie de finanţare, în prezent inexistentă.
Citește pe alephnews.ro: Ungaria critică aprobarea lui Joe Biden pentru ca Ucraina să lovească Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii picante
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Marian Vanghelie scapă de condamnarea de 11 ani. Magistrații au amânat procesul pentru 7 februarie 2025. Faptele se prescriu pe 17 decembrie 2024
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe