- Home
- Cultură-Media
- SIBIU, (04.07.2014, 11:50)
- Diana Stancovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Sufrageria unui imobil de la 1800, monument istoric din Sibiu, a fost transformată în scenă de teatru - GALERIE FOTO
Sufrageria unui imobil de la 1800, monument istoric, este unul din locurile de desfăşurare a unui festival de teatru independent care are loc la Sibiu. Casa, care a fost a unui fost pantofar, aparţine acum unei femei care, timp de 14 ani, a umblat cu bicicleta prin peste 30 de ţări.
Urmărește
1974 afișări
REPORTAJ: Sufrageria unui imobil de la 1800, monument istoric din Sibiu, a fost transformată în scenă de teatru (Imagine: Ovidiu Matiu/Mediafax Foto)
Cea de-a IX-a ediţie a Sibiu Fringe Festival are loc între 1 şi 15 iulie în 13 locuri din municipiul Sibiu şi împrejurimi. De departe, cel mai interesant loc al reprezentaţiilor este casa Dorinei Kolkhuis Tanke, un monument de la 1800 situat în centrul istoric al Sibiului, pe care proprietara a pus-o la dispoziţia actorilor, din 2013, pentru secţiunea "Teatru în apartament".
La cei 50 de ani, Dorina Kolkhuis Tanke este fascinată de proiect, povestind corespondentului MEDIAFAX şi despre viaţa sa plină de aventuri până la stabilirea în Sibiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Originară din judeţul Hunedoara, Dorina Kolkhuis Tanke a lucrat 14 ani la Haţeg, în neuropsihiatrie infantilă, ca educator de recuperare pentru copii. În 1999 s-a căsătorit cu un olandez şi atunci a început marea aventură a vieţii ei.
"Am trăit 14 ani pe biciclete, de colo-colo, în Asia, în Africa, în America de Sud. M-am măritat cu un aventurier. Am călătorit, şi-am călătorit. Apoi, a venit un copil şi încă unul şi apoi am rămas eu în urma lui, pe bagaje. În momentul în care copiii au început să meargă la şcoală, am combinat, timp de patru ani, un semestru de şcoală în British School of Bangkok, Thailanda, şi cealaltă jumătate la Gura Râului (comună din Mărginimea Sibiului, aflată la circa 15 kilometri de municipiul Sibiu – n.r.)", povesteşte femeie.
După ce în primii ani ai căsniciei au călătorit doar de plăcere, ajungând să facă şi peste 190 de kilometri cu bicicleta pe zi, Dorina şi soţul ei au transformat asta într-o afacere. Au început să organizeze, pentru olandezi, tururi cu bicicletele în orice ţară îşi doreau clienţii, pe care îi însoţeau peste tot.
În cei 14 ani în care a călătorit cu bicicleta, femeia a străbătut 30 de ţări şi a făcut peste 30.000 de kilometri. S-a îndrăgostit de Pakistan, Filipine şi India şi a ajuns să cunoască şi să aprecieze localnici din toate ţările prin care a trecut.
Când a rămas însărcinată cu primul lor copil, Dorina a decis că este cazul să-şi cumpere o casă în România şi a ales Sibiul.
"Am venit la Sibiu, pentru că este cel mai frumos oraş din România. Eram la Poiana Braşov şi am avut această discuţie cu soţul meu: «Ar trebui să avem o casă». Mai fusesem la Sibiu şi înainte şi soţul meu a zis: «Mergem la Sibiu». Am ajuns seara, am văzut cinci case în oraş şi a doua zi încheiam antecontractul de cumpărare pentru această casă", spune femeia.
N-au ştiut atunci însă că îi aşteptau ani lungi de procese. Deşi în acte totul era clar şi întreaga casă şi curte îi aparţineau, Dorina s-a trezit că persoanele din imobilul alăturat îi foloseau curtea şi chiar îşi făcuseră intrarea în casă din curtea ei, folosindu-i poarta.
Cinci ani şi jumătate a durat aventura în instanţă, dar, într-un final, a câştigat, iar în 2007 a început restaurarea şi reabilitarea imobilului care era într-o stare deplorabilă.
"Am locuit o perioadă aici şi în zilele ploioase trebuia să stăm cu ligheanele prin casă că se scurgea apa din tavan, din cauză că acoperişul era stricat. La geamuri aveam storuri de plastic, iar obloanele originale din lemn, superbe, erau aruncate prin curte. Am schimbat obloanele, am restaurat podelele şi uşile, am înlocuit toate reţelele de apă, canalizare, gaz şi curent. Ca să pot să refac casa cât mai aproape de original şi cât mai frumos am umblat extraordinar de mult prin arhive. Aşa am aflat că prima parte a casei a fost făcută la 1800 şi apoi s-au mai tot adăugat elemente până pe la 1900. Casa i-a aparţinut unui pantofar, care confecţiona pantofi, nu care-i repara. În pivniţă am găsit chiar şi unul dintre cuferele cu care se ducea la târguri", povesteşte Dorina.
Casa a fost gata în 2009, după o investiţie de aproximativ 120.000 de euro. În 2011, casa Dorinei a primit ”Premiul pentru reabilitare corectă” din partea Fundaţiei Heritas – Fundaţia Transilvană pentru Dezvoltarea Integrată, Protecţie şi Revitalizare a Patrimoniului Cultural.
Până în urmă cu doi ani, când femeia a divorţat, casa a fost închiriată, primii chiriaşi fiind un cuplu din Bucureşti.
"Se iubeau foarte mult şi au umplut de energie pozitivă toată casa. Şi acum casa are o energie bună. E încărcată de tot felul de spirite bune. Îmi place tare mult. E încă iubire în pereţii casei", spune Dorina, care după divorţ s-a mutat în această casă împreună cu cei doi băieţi ai săi, care au acum 11, respectiv opt ani.
În cea mai mare parte a casei, Dorina Kolkhuis Tanke are mobilier adus din Pakistan, realizat manual din lemn de trandafir. Are peste tot obiecte colecţionate din locurile prin care a umblat, sufrageria ei fiind un amestec de mobilă veche şi tehnologie modernă care, cumva, se îmbină perfect. Mese, comode, divane şi scaune de o lucrătură extrem de fină sunt flancate de rafturi pentru CD-uri, o chitară clasică, un televizor cu play-station şi o ramă foto digitală.
Întrebată de ce a fost de acord să-şi transforme sufrageria în sală de spectacol răspunde simplu: "Cât am călătorit, am schimbat în fiecare zi locaţia în care stăteam. Am stat în foarte multe case de oaspeţi, în multe locuri. Faptul că noi trăiam cumva în public, e o poveste mai veche. M-am obişnuit cu asta şi sunt şi curioasă. Sunt curioasă de mor: trebuie să văd şi trebuie să ştiu. Am trăit cât în şapte vieţi aş putea să spun. Spaţiul privat este până la urmă o condiţie umană. Este un loc în care te refugiezi, în care îţi vezi de rutina zilnică, iar spaţiul public se transformă într-una. Şi te transformă şi pe tine. Pentru mine nu este nimic nou în asta. În afară de faptul că, la fel ca atunci când călătoreşti, trebuie să-ţi pui bine nişte lucruri, în rest eşti expus. Şi casa e frumoasă".
Chiar şi modul în care a ajuns în legătură cu organizatorii Sibiu Fringe Festival este, ca toată viaţa ei, o poveste.
Anul trecut, femeia a mers să-şi cumpere bilete pentru câteva dintre spectacolele din festival. La casa de bilete a întâlnit-o pe actriţa Graţiela Bădescu, care se ocupă de secţiunea "Teatru de apartament". Au intrat în vorbă, Graţiela povestindu-i despre acest nou concept de teatru, pornit din Bucureşti şi care presupune oferirea unui număr restrâns de informaţii spectatorilor împreună cu care actorii construiesc piesa pe măsura derulării ei.
De fiecare dată spectacolul e altul, chiar dacă tema este aceeaşi, pentru că totul depinde de loc şi de cei care participă, invitaţi să ia parte activ la desfăşurarea evenimentului. În casă sunt cel mult 15 – 20 de oameni, interacţiunea dintre actori şi spectatori este mai puternică, iar relaţia dintre ei mult mai strânsă.
Intrigată de ideea de a vedea cum ia naştere un spectacol în intimitatea unei sufragerii, Dorina s-a trezit spunând: "De ce nu faceţi spectacole la mine acasă?".
Graţiela Bădescu spune acum că oferta de anul trecut a Dorinei a fost salvarea lor.
"Cu o zi înainte de începerea spectacolelor, locaţia pe care o aveam pentru teatru de apartament nu a mai fost disponibilă. Ne-am bucurat extrem de mult de ofertă, am văzut casa, ne-a plăcut şi am făcut acolo spectacolele", povesteşte Graţiela, care va fi anul acesta protagonista unui spectacol în casa Dorinei.
În secţiunea "Teatru de apartament" vor avea loc patru spectacole: "Zone vagi - work in progress", "Tabloul", "Huevos congelados – work in progress" şi "Why so serious", puse în scenă de Lorgean Theatre din Bucureşti.
Spectacolele se caracterizează printr-o diversitate a performerilor, atât ca vârstă, cât şi ca experienţă artistică. Printre ei se numără Jean-Lorin Sterian, tânărul regizor-actor Alex Nagy, actriţele Adriana Titieni şi Maria Radu, dar şi dramaturgul Rucsandra Pop.
Sibiu Fringe Festival este organizat de Asociaţia de tineret Become din Sibiu. Timp de două săptămâni sunt prezentate zeci de spectacole de teatru şi dans în locuri convenţionale din oraş, dar şi în centre de tineret, cafenele, restaurante, pe străzi şi în pădure. De asemenea, au loc lansări de carte, workshop-uri, conferinţe şi seminarii.
Invitaţii speciali ai evenimentului sunt actorii Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, care vor prezenta unul dintre cele mai longevive spectacole de teatru independent - "Mă tot duc". Producţia în care joacă cei doi actori va fi prezentată la sala Teatrului Gong din Sibiu, sâmbăta viitoare.
De asemenea, vor avea loc cinci spectacole de teatru în Pădurea Dumbrava Sibiului, toţi banii strânşi din vânzarea biletelor de acolo fiind donaţi pentru tratament actorului Radu Botar, bolnav de cancer.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36