REPORTAJ - Turist în Franţa gastronomică: Tour Eiffel şi Champs-Élysées din foie gras şi jeleu, în Capitală - GALERIE FOTO

Ambasada Franţei din Bucureşti i-a transformat, vineri seară, pe invitaţii săi în turişti gastronomici, oferindu-le o călătorie până la "Tour Eiffel", reconstruit din foie gras, şi la celebrul bulevard Champs-Élysées, recreat cu ajutorul unui jeleu din fructul pasiunii, ananas şi spumă de măr.

Urmărește
1130 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Turist în Franţa gastronomică: Tour Eiffel şi Champs-Élysées din foie gras şi jeleu, în Capitală - GALERIE FOTO

REPORTAJ - Turist în Franţa gastronomică: Tour Eiffel şi Champs-Élysées din foie gras şi jeleu, în Capitală (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

Ambasada Franţei din Bucureşti a oferit, vineri seară, un dineu pentru a celebra gastronomia franţuzească, în cadrul primei ediţii a operaţiunii de anvergură "Goût de France/ Good France". Seara a fost deschisă de ambasadorul Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, care a subliniat faptul că gastronomia franceză este unul dintre cei mai buni ambasadori ai ţării sale în străinătate.

GALERIE FOTO

TITLURILE ZILEI

"Turiştii care aleg să viziteze Franţa o fac mai întâi pentru peisajele sale, pentru monumentele şi muzeele sale, pentru gastronomia sa, pentru vinuri şi pentru specialităţile regionale pe care le oferă. Toate acestea sunt parte integrantă a unui sejur în Franţa. Producătorii şi artizanii din domeniul culinar s-au organizat pentru a valorifica produsele locale", a completat François Saint-Paul.

El a afirmat că România are numeroase produse şi reţete tradiţionale care reprezintă un mare potenţial în materie de recunoaştere ca indicaţie geografică la nivel european. "Este un domeniu unde producătorii francezi pot veni cu experinţa şi cu expertiza lor în beneficiul producătorilor români care doresc să întreprindă un asemenea demers", a adăugat acesta.

La dineul dedicat gastronomiei franceze au participat, printre alţii, criticul de film Irina Margareta Nistor, fostul jucător de tenis Ilie Năstase, directoarea Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, dar şi directorul adjunct al Institutului Francez, Christophe Pomez.

Călătoria invitaţilor în Franţa gastronomică a început cu un aperitiv tradiţional francez, gougères au comté, ierburi, paprika şi chimen, totul servit cu un pahar de şampanie. A urmat unul dintre momentele vedetă ale serii, când cei prezenţi la dineul oferit de Ambasada Franţei s-au putut bucura de o privelişte în miniatură asupra simbolului Franţei, turnul Eiffel, dar şi de aglomeratul Champs-Élysées, cele două fiind reconstituite cu mult gust. Astfel, terina de foie gras a luat forma turnului, iar jeleul din fructul pasiunii şi ananas, salata de legume de primăvară şi fructe exotice, îmbogăţită cu o spumă de măr verde, au recreat cel mai cunoscut bulevard al Europei.

Bulevardul Champs-Élysées a inclus mango, ridiche de lună, physalis, castravete, salată red chard, baby porumb, spumă de măr şi coriandru. "Am vrut să simbolizeze o mică imagine din Paris, cine se duce acolo să vadă, va fi cu atât mai bine. Am încercat să transpun în farfurie o mică vedere din Paris", a spus bucătarul-şef al ambasadei Franţei, Andrei Tamaş, pentru MEDIAFAX.

Invitaţii au fost aşteptaţi apoi într-un alt salon al reşedinţei Ambasadei Franţei, unde Andrei Tamaş a introdus a treia delicatesă a serii: scoici Saint-Jacques în cochilii. Fructele de mare au fost completate de trei garnituri, sparanghel verde şi grapefruit, piure de ţelină, caviar Beluga, rubarbă şi roşii.

Conceptul evenimentului "Goût de France" a început să fie pregătit din luna decembrie a anului trecut. "De atunci am început să ne pregătim, să realizăm meniurile, să vedem cu ce furnizori lucrăm. Am încercat să surprindem anumite teme, am mers pe produse de calitate, atât produse aduse din Franţa, peştele, carnea de miel, cât şi produse locale", a relatat Tamaş.

Astfel, din România, Andrei Tamaş a folosit ingredientele necesare pentru piureurile care au însoţit fiecare specialitate. "Am folosit piure de urzici, piure de dovleac şi piure de păstârnac. Au fost trei ingrediente pe care am vrut să le introducem în acest meniu, într-o asociere potrivită cu fileul de Saint Pierre, importat din Franţa", a spus bucătarul-şef, pentru MEDIAFAX.

De altfel, una dintre cele mai apreciate farfurii a fost cea cu fileul de Saint Pierre rumenit în tigaie, cu cele trei piureuri introduse de Andrei Tamaş, alături de un tartar de cartofi, combinat cu un sos emulsionat de lemongrass.

Fiecare delicatesă a fost "asezonată" cu un pahar de vin franţuzesc, ales pentru a completa gustul mâncării, şi înfrumuseţate cu panseluţe comestibile, florile dând viaţă şi culoare meniului.

Andrei Tamaş a recunoscut că munca cea mai grea a fost vineri, când au fost pregătite cele şapte feluri de mâncare, inclusiv brânzeturile şi desertul, fiind aranjate cele 70 de farfurii pentru invitaţii Ambasadei Franţei.

"Brânzeturile am încercat să le legăm de anumite zone ale Franţei, cel mai bine pentru a asocia mâncărurile cred că sunt vizitele directe în Franţa. În anumite regiuni se va vedea clar ce înseamnă un peşte de calitate, o brânză în zona de munte", a spus Tamaş.

Întrebat de unde are această pasiune pentru bucătăria franceză, el a afirmat că a existat un om care i-a deschis viziunea asupra gastronomiei Hexagonului. "M-a făcut să înţeleg faptul că bucătăria franceză este altceva. Cred că este de necontestat că bucătăria franceză excelează, nu ştiu dacă există un alt tip de bucătărie care să fie atât de complex şi atât de bine structurat şi să exceleze în toate domeniile. Se vede că sunt pasionaţi de gastronomie, de această artă a mâncării şi o asociază foarte bine cu partea de vinuri", a mai spus acesta.

De la dineul dedicat gastronomiei franceze nu a lipsit muşchiuleţul de miel, pregătit în crustă de fistic. Culoarea şi gustul piureului de sfeclă roşie, gălbiorii şi sosul cu trufe negre au întregit gustul fraged al cărnii, iar vinul a desăvârşit cel de-al cincilea fel de mâncare.

Andrei Tamaş a povestit că îi place foarte mult să lucreze cu piureurile. El a relatat că a fost aproape şocat să afle că se pot face astfel de garnituri din orice, fiind şi foarte bune. "Eram obişnuit cu ce făcea mama acasă, păstârnacul îl băga în ciorbă. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să mănânc şi să îmi placă piureul de păstârnac", a spus bucătarul-şef al Ambasadei Franţei.

În acest context, el a povestit că există un produs local, dovleacul plăcintar, care încă se găseşte în pieţele din România, care are o aromă deosebită şi poate fi asociat cu orice fel de carne de la crustacee-peşte, la carnea albă şi carnea roşie.

Invitaţii la eveniment au fost extrem de încântaţi şi de meniul de brânzeturi, care a fost aranjat pe un suport de lemn ce reprezenta harta Franţei. Astfel, Comte, Brie, brânza de capră şi Roquefort au putut fi gustate alături de struguri albi şi negri, împreună cu un pahar de vin alb.

Andrei Tamaş a spus că au existat o serie de elemente care l-au mulţumit foarte mult la dineul organizat pentru a celebra gastronomia franceză, precum salata ce reprezenta bulevardul Champs-Élysées şi friptura de miel.

Seara de la Ambasada Franţei nu se putea încheia decât într-o notă dulce, bucătarul-şef pregătindu-le invitaţilor un Moelleux au chocolat Valrhona, cu emulsie de mango.

Andrei Tamaş a vorbit, pentru MEDIAFAX, şi despre un nou proiect, blogul "În bucătăria Ambasadei Franţei", creat ca urmare a interesului arătat de oameni pentru reşedinţa Franţei privind segmentul culinar. El a precizat că în cadrul acestui proiect publicul îi poate solicita reţete şi adresa întrebări şi provocări, în timp adaptându-se cerinţelor acestuia.

Pe 19 martie, peste 1.300 de dineuri tipic franţuzeşti au fost servite în restaurante de pe cele cinci continente, pentru a celebra astfel gastronomia franţuzească, în cadrul primei ediţii a operaţiunii de anvergură: "Goût de France /Good France", organizată la iniţiativa celebrului Chef Alain Ducasse şi de Ministerul francez al Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici