Retrospectivă dedicată regizorului Radu Gabrea, de vineri până duminică, la New York

Zece filme ale regizorului Radu Gabrea vor fi proiectate, de vineri până duminică, la Tribeca Cinemas din New York, într-o retrospectivă dedicată cineastului organizată de Institutul Cultural Român (ICR), informează instituţia.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Retrospectivă dedicată regizorului Radu Gabrea, de vineri până duminică, la New York

Retrospectivă dedicată regizorului Radu Gabrea, de vineri până duminică, la New York (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Programul cuprinde zece dintre filmele de referinţă din cariera marelui cineast român şi începe vineri, la ora 18.00, la Tribeca Screening Room, cu "Mănuşi roşii" (2010), urmat, de la ora 20.00, de lungmetrajul "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013). Ambele proiecţii vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Gabrea şi a producătorului şi actriţei Victoria Cociaş şi vor fi urmate de câte o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

De asemenea, sâmbătă, seria de proiecţii va continua la Institutul Cultural Român din New York cu un program amplu, în cadrul căruia vor fi prezentate filmele: "Rumenye, Rumenye" (2006) - ora 10.00, "Moştenirea lui Goldfaden" (2004) - ora 12.00, "Cocoşul decapitat" (2007) - ora 14.00, "Evrei de vânzare (2012) - ora 16.00, "Călătoria lui Gruber" (2009) cu întrebări şi răspunsuri - ora 18.00, şi "Dincolo de nisipuri" (1973); prezentarea în premieră mondială a versiunii necenzurate a filmului, urmată de o sesiune specială de întrebări şi răspunsuri - ora 20.00.

Radu Gabrea şi Victoria Cociaş vor participa şi la cele două proiecţii ce vor avea loc duminică, la Tribeca Screening Room: "Un bărbat ca Eva" (1984) - ora 19.00 şi "Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)" (2012) - ora 21.00, fiecare film fiind urmat de discuţii cu publicul.

Radu Bartholomeu Gabrea s-a născut în 1937, la Bucureşti. În 1956 are loc o primă ciocnire a studentului în anul II la Institutul de Construcţii Radu Gabrea cu regimul comunist: este arestat pentru intenţia de a participa împreună cu alţi studenţi la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. După 9 luni de arest, acesta este eliberat şi apoi readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcţii civile şi industriale. Câţiva ani mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) din Bucureşti.

Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare", realizat în 1969, după un scenariu de D. R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno în 1970 şi selecţionat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a Festivalului de la Cannes, în acelaşi an.

A doua ciocnire majoră cu regimul comunist are loc în 1974. Filmul său, "Dincolo de nisipuri", după un roman de Fănuş Neagu, cu Dan Nuţu, George Constantin, Mircea Albulescu, Emil Botta şi Gina Patrichi, este oprit din ordinul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Filmul a fost selectat la Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, în acelaşi an. Cariera fiindu-i compromisă, regizorul Radu Gabrea se hotărăşte să emigreze în Germania, ţara de origine a mamei, în 1975. În cei 20 de ani petrecuţi aici, Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care şi "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.

După Revoluţie se întoarce în România, unde regizează o serie de filme româneşti: "Struma", "Noro", "Moştenirea Goldfaden"," Cocoşul decapitat", "Călătoria lui Gruber", "Mănuşi roşii" şi "Moartea Ceauşeştilor - Trei zile până la Crăciun".

În 2002, regizorului Radu Gabrea i se acordă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, din partea preşedinţiei României, pentru ca în februarie 2011 să primească Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici