RFI şi TV5 Monde au semnat, vineri, un acord de parteneriat pentru promovare reciprocă în România

RFI şi TV5 Monde au semnat un acord de parteneriat pentru a se promova reciproc şi pentru a-şi creşte vizibilitatea în România, a declarat Marie-Christine Saragosse, preşedintele-director general al grupului France Médias Monde, într-o conferinţă de presă, organizată vineri, la Bucureşti.

Urmărește
409 afișări
Imaginea articolului RFI şi TV5 Monde au semnat, vineri, un acord de parteneriat pentru promovare reciprocă în România

RFI şi TV5 Monde au semnat, vineri, un acord de parteneriat pentru promovare reciprocă în România (Montaj: Mediafax Foto/AFP)

Marie-Christine Saragosse, preşedinte-director general al grupului France Médias Monde (din care fac parte RFI, France 24 şi Monte-Carlo Doualiya), şi Yves Bigot, directorul general al TV5 Monde, au semnat vineri, la Ambasada Franţei din Bucureşti, o convenţie cadru care formalizează şi întăreşte relaţiile dintre postul de radio RFI România (o filială a Radio France Internationale) şi televiziunea TV5 Monde în România, prin intermediul unor schimburi de vizibilitate şi al unor acţiuni de promovare încrucişată.

Astfel, TV5 Monde va implica RFI România în promovarea tuturor evenimentelor sale culturale francofone din România (oferirea "Premiului publicului" la Festivalul Filmului Francez, "Premiul Goncourt, alegerea publicului român" la Târgul de Carte Gaudeamus).

La rândul său, RFI România va difuza, în fiecare vineri, o cronică a principalelor emisiuni de pe TV5 Monde, care sunt subtitrate în limba română.

Totodată, RFI România şi TV5 Monde vor dezvolta acţiuni comune şi în domeniul limbii franceze, "pentru o mai bună comunicare a instrumentelor pedagogice bazate pe materiale sonore şi audiovizuale", pe care le pun la dispoziţia tuturor celor care predau şi învaţă limba franceză în România.

În acest context, Marie-Christine Saragosse a declarat că RFI România şi TV5 Monde au o istorie de peste 20 de ani în România şi îşi reafirmă prin acest acord ataşamentul faţă de această ţară, care este membră a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

"Sunt aici pentru că RFI are şansa de a avea în România o filială - RFI România, care are deja 22 de ani şi care este o filială bilingvă, în limba română şi în limba franceză, şi pentru noi este un motiv de mândrie. Venind aici am înţeles şi mai bine cât de iubit este acest radio şi faptul că este considerat un reper. Avem intenţia să dăm un impuls şi mai puternic acestui post de radio în următorii ani în România. De altfel, chiar săptămîna viitoare va fi lansată o nouă aplicaţie pentru telefoanele mobile, la cele mai înalte standarde, astfel întreaga Românie, dar şi românii din diaspora vor avea posibilitatea să asculte RFI România în orice moment, oriunde doresc", a spus Marie-Christine Saragosse.

Ea a precizat că acordul semnat cu TV5 Monde reprezintă "o acţiune simbolică, pentru că România este o ţară emblematică pentru francofonie în Europa".

De asemenea, Saragosse a vorbit şi despre "legătura istorică" dintre Franţa şi România: "Avem artişti care ne reunesc, avem o limbă apropiată, avem Micul Paris aici, celebrităţi române care trăiesc în Franţa şi toate acestea creează o legătură puternică".

Potrivit lui Saragosse, RFI România urmează să se dezvolte pe piaţa audiovizualului românesc. RFI România emite în prezent în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Craiova şi a concurat pentru obţinerea unei frecvenţe noi la Sibiu, la un concurs organizat recent de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România, însă nu a obţinut licenţa. Însă, urmează ca RFI România să concureze şi pentru obţinerea unor frecvenţe la Constanţa şi Timişoara.

RFI România, al cărui redactor-şef este Luca Niculescu, emite un program generalist şi difuzează 13 ore de emisiuni în limba română şi 11 ore în limba franceză. Echipa RFI România este formată din 25 de persoane la Bucureşti, la care se adaugă doi jurnalişti la Paris.

RFI România are 200.000 de ascultători diferiţi în fiecare zi, iar programele postului de radio sunt difuzate de peste 50 de radiouri partenere din România. Totodată, 300.000 de persoane diferite pe lună intră pe site-ul RFI România. "Această cifră a crescut de peste două ori faţă de anul trecut", a precizat Saragosse.

La rândul său, Yves Bigot, directorul general al TV5 Monde, a declarat că TV5 Monde are 2,9 milioane de telespectatori în fiecare săptămână în România. Totodată, site-ul TV5Monde este vizitat în fiecare lună de peste 30.000 de utilizatori din România.

"România face parte din cele cinci ţări din lume în care TV5 are cea mai mare audienţă", a spus Yves Bigot, precizând că 77% din abonaţii operatorilor de cablu din România beneficiază şi de TV5.

Televiziunea TV5 Monde, prezentă pe piaţa românească din 1991, a devenit obligatorie în grilele cabliştilor din România în decembrie 2007, printr-o modificare adusă la Legea audiovizualului.

"Dorim să ne creştem prezenţa aici în România. Acesta este unul din motivele pentru care ne aflăm aici în Bucureşti, astăzi. Dorim să avem o colaborare mai strânsă cu partenerii noştri, printre care RFI România, dar şi cu alţi parteneri culturali, de exemplu cu diferitele festivaluri de film, cu târgurile de carte, cu Liceul Francez de la Bucureşti. În general, abordarea noastră este să ne adresăm foarte mult şi tinerilor, să nu fim doar televiziunea părinţilor şi a bunicilor (...) De asemenea, avem o concepţie asupra francofoniei care se bazează pe o viziune bilaterală, adică este şi rolul nostru să comunicăm şi să fie cât mai bine cunoscuţi creatorii români, artiştii români. De asemenea, să dăm cuvântul responsabililor politici pentru a li se face cunocută vocea despre relaţia dintre România şi Franţa, despre relaţia cu Uniunea Europeană", a spus Yves Bigot.

În acest sens, Yves Bigot a precizat că pe 21 decembrie TV5 Monde va lansa programul "Destination francophonie", care va arăta "exact acest dinamism al francofoniei în România".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici