- Home
- Cultură-Media
- LOS ANGELES, (05.04.2013, 10:30)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roger Ebert, influent critic de film laureat al premiului Pulitzer, a murit. Obama, Scorsese şi Spielberg şi-au exprimat regretul
Americanul Roger Ebert, primul critic de film care a fost recompensat cu prestigiosul premiu Pulitzer, a murit joi la vârsta de 70 de ani, a anunţat cotidianul Chicago Sun-Times, publicaţia cu care influentul jurnalist a colaborat timp de peste 40 de ani.
Urmărește
358 afișări
Roger Ebert, influent critic de film laureat al premiului Pulitzer, a murit. Obama, Scorsese şi Spielberg şi-au exprimat regretul (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Roger Ebert "a celebrat excelenţa în cinematografie, denunţând în acelaşi timp calitatea slabă, lipsa de originalitate şi mediocritatea (anumitor filme), cu o privire ascuţită, un spirit viu şi o cultură vastă, care i-au încântat pe milioanele sale de cititori şi de telespectatori", scrie Chicago Sun-Times.
Preşedintele american Barack Obama a afirmat la rândul său că "industria cinematografică nu va mai fi aceeaşi fără Roger Ebert".
"Roger întruchipa cinema-ul. Când nu îi plăcea un film, era sincer. Când îi plăcea, era demonstrativ - captând puterea unică a cinema-ului pentru a ne duce pe toţi în locuri pline de magie", a declarat Barack Obama într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Jurnalistul american, care activa în presa scrisă, în televiziune şi pe internet, al cărui semn distinctiv de laudă la adresa unui film - simbolizat prin degetele mari de la ambele mâini ridicate în sus - era extrem de căutat de toţi cineaştii, a început să lucreze pentru Chicago Sun-Times în anul 1967.
A fost primul critic de film care a primit premiul Pulitzer, în 1975, pentru calitatea cronicilor sale de film - o onoare primită de doar alte două persoane de atunci.
Regizorul american Martin Scorsese, care lucrează la un film consacrat celebrului critic american, consideră că moartea acestuia reprezintă "o pierdere incalculabilă pentru cultura cinematografică şi pentru critica de film".
"Este o pierdere şi pentru mine. Roger a fost întotdeauna un sprijin, a fost întotdeauna alături de mine când aveam cel mai mult nevoie, când acest lucru conta cu adevărat - încă de la început, atunci când fiecare cuvânt de încurajare era preţios", a spus Scorsese.
Cineastul Steven Spielberg a declarat la rândul său: "Roger adora filmele. Ele erau viaţa lui. Cronicile sale de film mergeau dincolo de două degete mari ridicate în sus sau de două degete mari orientate în jos. Scria cu pasiune, deţinând o mare putere de cunoaştere a cinema-ului şi a istoriei sale".
Potrivit Reuters, mulţi actori şi cineaşti de la Hollywood şi-au exprimat tristeţea, prin mesaje pe Twitter, după anunţul decesului lui Ebert.
"Milioane de degete mari ridicate în sus pentru tine", a scris cineastul documentarist Michael Moore.
Actorul de comedie Steve Martin a scris: "La revedere, Roger Ebert, ne-am distrat pe cinste. Balconul este de acum închis".
"Odihneşte-te în pace, Roger. Ai fost pur şi simplu cel mai bun", a scris la rândul său actorul Richard Dreyfuss.
Roger Ebert, care lupta de mai mulţi ani contra unui cancer la tiroidă şi la glandele salivare, a anunţat marţi pe blogul său că îşi suspendă temporar activităţile, din cauza recidivei bolii sale.
Criticul precizase totuşi că va continua să lucreze la îmbunătăţirea site-ului său, rogerebert.com, pe care urma să publice arhivele sale, care includ peste 10.000 de cronici de film.
"În această zi de reflectare, vă spun din nou: mulţumesc că m-aţi însoţit în această aventură. Ne vedem la cinema", afirma Roger Ebert în încheierea mesajului său.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe