- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.10.2012, 14:32)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România vrea să includă cetăţile romane de pe cursul inferior al Dunării în Lista UNESCO - GALERIE FOTO
Ministerul Culturii va depune anul viitor dosarul pentru includerea unor cetăţi romane de pe cursul inferior al Dunării pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Puiu Haşotti, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Urmărește
1325 afișări
România vrea să includă cetăţile romane de pe cursul inferior al Dunării în Lista UNESCO
Potrivit lui Puiu Haşotti, România este partener într-un proiect foarte mare - "Extinderea Limesului Danubian - Cursul Inferior al Dunării, patrimoniu mondial UNESCO", cu acronimul "Danube Limes Brand".
Ministrul Culturii a spus că a discutat în acest sens, luna trecută, cu Irina Bokova, secretarul general al Organisation des Nations unies pour l'éducation, la science et la culture (UNESCO).
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 23:10
-
ieri, 17:52
• Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
ieri, 19:12
• Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
ieri, 14:38
-
ieri, 16:20
-
ieri, 18:50
• Premierul Greciei: ţările NATO sunt conştiente că trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
ieri, 12:48
• Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
ieri, 13:56
-
ieri, 09:27
• 22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
ieri, 13:17
-
ieri, 13:29
-
ieri, 12:32
• Qatarul ameninţă UE că va tăia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
ieri, 12:35
-
ieri, 11:30
• Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
ieri, 19:12
"Discuţia pe care am purtat-o a fost încurajatoare. România este prinsă în acest proiect mare şi va depune, anul viitor, dosarul pentru includerea unor cetăţi - oraşe romane de pe Limesul dunărean, adică de pe graniţa Imperiului Roman, fortificată pe limes", a explicat Puiu Haşotti.
El a mai spus că, în prezent, dosarul este în lucru. "Este un proiect foarte mare, sunt zeci de cetăţi romane, de la cetatea romană de la Sucidava până la Cetatea Aegyssus", a spus Haşotti.
România este implicată în proiectul "Danube Limes Brand" prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Proiectul este finanţat prin programul de cooperare transnaţională South Est Europe şi cofinanţat de Uniunea Europeană. În Strategia Dunării, acest proiect este considerat prioritar toate ţările riverane Dunării, se spune pe site-ul Ministerului Culturii.
Limesul este numele frontierei fortificate a Imperiului Roman, care traversa cu unele întreruperi aproape întreaga Europă, de la Nistru şi Marea Neagră şi până la limesul lui Hadrian (valul lui Hadrian) din Scoţia de astăzi.
Proiectul "Danube Limes Brand" îşi propune extinderea frontierelor Imperiului Roman incluse în Lista Patrimoniului Mondial cu noi nominalizări în ţările de pe cursul inferior al Dunării. Proiectul este un instrument pentru protejarea şi conservarea pe termen lung a siturilor de pe Limes şi garantează utilizarea sustenabilă a resurselor de patrimoniu cultural.
Proiectul este coordonat de Universitatea din Viena (Austria), având ca parteneri reprezentanţi din România, Slovacia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Serbia şi Croaţia.
Potrivit Ministerului Culturii, rezultatele aşteptate sunt documente de nominalizare serială transnaţională pentru siturile de pe cursul Inferior al Dunării pentru a fi incluse pe Lista Tentativă UNESCO, dar şi elaborarea unei strategii comune de marketing pentru potenţiala extindere a Patrimoniului Mondial şi în celelalte ţări Dunărene şi dezvoltarea unei viziuni şi a unor concepte variate pentru conservarea Limesului în contexte diferite.
România este în curs de a selecta obiectivele culturale care vor face obiectul unei noi serii de nominalizări transfrontaliere.
Printre ele se numără cetăţile:
-
Axiopolis (Cernavodă)
-
Capidava
-
Carsium (Hârşova, judeţul Constanţa)
-
Halmyris (Murighiol, judeţul Tulcea)
-
Aegyssus (Tulcea, judeţul Tulcea)
-
Noviodunum (Isaccea, judeţul Tulcea)
-
Dinogeţia (Garvan)
-
Troesmis (Igliţa)
-
Sucidava
-
Drobeta Turnu Severin
"Acest efort de inventariere, reabilitare şi punere în valoare nu se poate face decât cu suportul autorităţilor locale, fără de care acest proiect este foarte greu de realizat", mai spune Ministerul Culturii.
Instituţia condusă de Puiu Haşotti mai spune că "posibilităţile foarte mari de promovare ale acestui proiect, la care se adaugă şi uriaşa resursă patrimonială pe care România o deţine (1.075 de km de limes dunărean) poate face din acesta un proiect naţional integrat şi sustenabil şi transfrontalier de mare succes".
Din România, în prezent, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999) şi centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999).
Deciziile UNESCO privind patrimoniul mondial au de cele mai multe ori şi o mare miză economică, deoarece clasarea siturilor facilitează deblocarea finanţării în vederea lucrărilor de conservare a acestora şi aduce o creştere a numărului de turişti. Principala provocare a UNESCO este însă conservarea siturilor aflate în pericol din cauza lipsei de îngrijire, a practicării turismului necontrolat şi a dezvoltării unor activităţi economice cu consecinţe devastatoare asupra mediului.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe