Roşca Stănescu: Dacă CNSAS a emis o adeverinţă de necolaborare a mea cu Securitatea, ea este un fals

Sorin Roşca Stănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că, în cazul în care CNSAS a emis o nouă adeverinţă de necolaborare a sa cu Securitatea, acest document reprezintă "un fals", pentru că el a recunoscut public încă din 1992 că a colaborat cu Brigada Antiteroristă a Securităţii.

Urmărește
316 afișări
Imaginea articolului Roşca Stănescu: Dacă CNSAS a emis o adeverinţă de necolaborare a mea cu Securitatea, ea este un fals

Roşca Stănescu: Dacă CNSAS a emis o adeverinţă de necolaborare a mea cu Securitatea, ea este un fals (Imagine: Mediafax Foto)

Presa a relatat că Sorin Roşca Stănescu ar fi primit săptămâna trecută de la CNSAS o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea.

Asociaţia Civic Media a solicitat CNSAS verificarea calităţii lui Roşca Stănescu, iar Consiliul a indicat într-o adeverinţă, emisă în octombrie 2009, o decizie a sa, dată în 24 ianuarie 2002, în care s-a consemnat faptul că ziaristul "nu a fost agent sau colaborator al fostei Securităţi", potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

În decizia CNSAS din ianuarie 2002 privindu-l pe Roşca Stănescu s-a notat faptul că recrutarea acestuia în perioada în care era elev în clasa a X-a nu s-a finalizat, întrucât nu a păstrat secretul asupra discuţiilor cu ofiţerul de Securitate.

TITLURILE ZILEI

Vineri, Sorin Roşca Stănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a primit o nouă adeverinţă de la CNSAS privind necolaborarea sa cu Securitatea, precizând că el a recunoscut public încă din 1992 că a colaborat cu Brigada Antiteroristă a Securităţii.

"Nu am primit de la CNSAS o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea. Am auzit şi eu din presă. Am citit declaraţiile din presă. Dar dacă este adevărat, şi bănuiesc că este, această a doua adeverinţă reprezintă al doilea fals, pentru că din 1992 am recunoscut public şi am regretat public că am colaborat cu Brigada Antiteroristă a Securităţii", a spus Roşca Stănescu.

În urmă cu mai mulţi ani, Roşca Stănescu a primit o adeverinţă de necolaborare cu Securitatea de la CNSAS. "Acum cinci ani, noi am votat în unanimitate la Clubul Român de Presă să se verifice membrii Consiliului de Onoare considerând că e important să ştie opinia publică ce este cu noi. Spre uimirea mea, am aflat că eu nu am colaborat cu Securitatea", a explicat Roşca Stănescu.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a emis, în 23 octombrie 2009, o adeverinţă privindu-l pe Sorin Roşca Stănescu, în urmă unei solicitări adresată CNSAS de către Asociaţia Civic Media, în care s-au consemnat date dintr-o decizie a Colegiului CNSAS, dată în anul 2002, referitoare la aceeaşi persoană şi în care s-a certificat faptul că ziaristul "nu a fost agent sau colaborator al fostei Securităţi".

"Având în vedere cererea de verificare nr. P 2865/06/13 iulie 2006, adresată CNSAS de către Asociaţia Civic Media referitoare la calitatea domnului Roşca Stănescu Sorin Ştefan de Director al cotidianului Ziua", CNSAS indică Decizia Colegiului numărul 8, din 24 ianuarie 2002, adoptată pe baza dosarului fond informativ nr I 230 (titular Roşca Stănescu Sorin Ştefan), prin care s-a stabilit că Roşca Stănescu Sorin Ştefan nu a fost agent sau colaborator al fostei Securităţi.

"Preluarea de la SRI, în anul 2005, a dosarului fond reţea nr. R 43022 care conţine documente noi şi neprocesate cu privire la relaţia domnului titular Roşca Stănescu Sorin Ştefan cu Securitatea; În baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/3152 din data de 30 octombrie 2008, întocmită de către Direcţia de Specialitate, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: domnul Roşca Stănescu Sorin Ştefan este titular al dosarului fond reţea nr. R 43022 (cotă CNSAS). Fiind elev în clasa a X-a în cadrul Liceului Nicolae Bălcescu din Bucureşti, este luat în studiu şi propus pentru recrutare de către Direcţia a III-a, Serviciul 6, Biroul 2, la data de 12 mai 1966, urmând a fi folosit pentru încadrarea informativă a colectivului de elevi de la şcoala menţionată. Recrutarea nu s-a finalizat, deoarece titularul nu a păstrat secretul asupra discuţiilor purtate cu ofiţerul de securitate. La data de 26.06.2966, unitatea menţionată anterior propune înregistrarea sa la cartotecă în calitate de «contracandidat la recrutare». Direcţia de Specialitate nu a identificat documente care să conţină informaţii transmise Securităţii de către domnul Roşca Stănescu Sorin Ştefan", se arată în adeverinţa din 2009 a CNSAS, obţinută de agenţia MEDIAFAX.

În baza procesului-verbal al şedinţei Colegiului CNSAS din data de 1 octombrie 2009, instituţia arată că elementele prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a şi b din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin legea nr. 293/2008, astfel că "domnului Roşca Stănescu Sorin Ştefan , fiul lui Petre şi Delia Didona, născut la data de 08.09.1949 în Braşov, judeţul Braşov, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii".

"Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverinţa poate fi consultată la sediul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Prezenta poate fi contestată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, de către orice persoană interesată, în termen de 30 de zile de la data publicării pe pagina de internet a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii", se mai arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici