Săftoiu, către angajaţii TVR: Reformarea Televiziunii Române este un proces contra cronometru

Claudiu Săftoiu, directorul general SRTv, spune, într-un comunicat, că reformarea TVR este un proces contra cronometru, revenirea la momentul zero al elaborării documentelor de redresare însemnând dinamitarea eforturilor de renegociere pentru eşalonarea datoriilor uriaşe pe care televiziunea le are.

Urmărește
438 afișări
Imaginea articolului Săftoiu, către angajaţii TVR: Reformarea Televiziunii Române este un proces contra cronometru

Săftoiu, către angajaţii TVR: Reformarea Televiziunii Române este un proces contra cronometru (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Într-un comunicat remis vineri seara MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu spune că fără reformă, Societatea Română de Televiziune (SRTv) riscă să intre "în colaps", iar orice amânare a reformei TVR "poate pune în pericol accesul publicului la informare".

Reacţia lui Claudiu Săftoiu vine în contextul în care, vineri, SPUS TV - Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV (sindicatul reprezentativ din SRTv, n.r.) i-a cerut directorului general al Televiziunii Române să ia de urgenţă măsurile necesare pentru modificarea grilelor de programe ale televiziunii publice, astfel încât angajaţii să îşi poată relua activitatea.

Totodată, într-un comunicat de presă, remis vineri MEDIAFAX, şi semnat "Angajaţii din TVR", se spunea, printre altele, că salariaţii TVR solicită anularea Planului de restructurare demarat de fostul Consiliu de Administraţie şi "întocmirea unui program de restructurare legal, bazat pe o corectă şi rezonabilă abordare economico-financiară rezultată în urma consultării unor experţi independenţi".

De cealaltă parte, Claudiu Săftoiu spune în comunicatul remis vineri seară agenţiei MEDIAFAX că respectă dreptul angajaţilor TVR de a-şi exprima opinia faţă de implementarea Programului de redresare economică a televiziunii publice.

"Este însă necesar ca şi angajaţii TVR să înţeleagă gravitatea situaţiei în care ne aflăm. Orice amânare a procesului de reformă poate pune în pericol activitatea fiecărui salariat, dar şi accesul publicului la informare, prevăzut de Constituţie. În acelaşi timp, prelungirea situaţiei actuale creşte riscul de executare a TVR de către creditori şi intrarea televiziunii în colaps. Am fost nevoiţi să scădem producţiile premieră pentru a tăia din cheltuieli. Cu cât vom trece mai rapid peste etapa de restructurare a TVR, cu atât vom intra mai repede în normalitate şi vom împrospăta grilele. Este dreptul profesioniştilor din TVR să-şi reia activitatea. Asta ne dorim cu toţii", spune Claudiu Săftoiu.

 

Claudiu Săftoiu a fost reales, în 9 octombrie, preşedinte-director general al SRTv de către membrii noului Consiliul de Administraţie al TVR şi urmează să fie supus validării Plenului reunit al celor două Camere în următoarea şedinţă a Parlamentului. Potrivit legislaţiei în vigoare, Claudiu Săftoiu îndeplineşte în prezent prerogativele de director general al SRTv.

Pe de altă parte, în comunicatul de presă, remis vineri, agenţiei MEDIAFAX, şi semnat "Angajaţii din TVR", se spunea că salariaţii TVR îşi doresc să muncească.

"În baza Legii nr. 41/1994 şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare din SRTv, care stabilesc clar faptul că noi, Televiziunea Publică, avem misiunea de a produce programe prin care să informăm, să educăm şi să contribuim la dezvoltarea societăţii româneşti, ne cerem dreptul la muncă. Suntem oameni de televiziune, dedicaţi profesiei şi dedicaţi acestei instituţii. Vrem să muncim, vrem să arătăm că suntem competitivi. Nu vrem să ne luăm salariile degeaba, pentru că nu acceptăm să fim consideraţi asistaţi social, dar, în egală măsură, nu putem accepta nici faptul că suntem obstrucţionaţi, că nu suntem lăsaţi să muncim, iar apoi acest lucru este folosit împotriva noastră", se spunea în comunicatul de presă.

Începând de luni dimineaţa, câteva sute de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune au protestat în curtea instituţiei faţă de procesul de concediere colectivă din TVR, în urma căruia vor fi desfiinţate 872 de posturi. Potrivit reprezentanţilor SPUS TV (sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.) şi angajaţii studiourilor teritoriale ale TVR au protestat faţă de procesul de concediere colectivă.

Totodată, în cursul zilei de marţi, sindicaliştii au depus o acţiune în instanţă prin care contestă întregul proces de concediere colectivă, au mai spus reprezentanţii SPUS TV, pentru MEDIAFAX.

Societatea Română de Televiziune este în prezent în plin proces de restructurare. Fostul Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.

Totodată, fostul CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici