Sasha Waltz şi Silviu Purcărete primesc stele pe Walk of Fame, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Coregrafa Sasha Waltz şi regizorul Silviu Purcărete vor primi stele pe "Walk of Fame" - Aleea Celebrităţilor care va fi inaugurată în timpul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 15 iunie, a declarat directorul evenimentului, Constantin Chiriac.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Sasha Waltz şi Silviu Purcărete primesc stele pe Walk of Fame, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Silviu Purcărete (Imagine: Ana Poenariu/ Mediafax Foto)

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 7 şi 16 iunie şi îşi propune să continue tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Timp de zece zile, oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă, cu artişti din toate colţurile lumii, ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, dar şi în clasicele săli de spectacole.

Cu ocazia acestei aniversări va fi inaugurat un "Walk of Fame", pe care vor primi stele mari celebrităţi ale teatrului mondial. Primele şapte stele vor fi acordate într-o ceremonie specială, care va avea loc la Sibiu, pe 15 iunie. Cei onoraţi cu aceste distincţii sunt regizorul Ariane Mnouchkine, regizorul Eugenio Barba, coregraful Sasha Waltz, regizorul Silviu Purcărete, regizorul Declan Donnelan, criticul de teatru George Banu şi actorul kabuki Nakamura Kanzaburo XVII (postmortem).

Constantin Chiriac a spus marţi, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Institutul Francez din Bucureşti, că Aleea Celebrităţilor este gândită ca un loc permanent de celebrare şi de recunoaştere a contribuţiilor pe care artiştii le-au avut la dezvoltarea Festivalului de Teatru de la Sibiu.

Anul acesta, ţara invitată la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este Franţa. Una dintre piesele aşteptate la Sibiu este "La reunification des deux Corees" , o creaţie teatrală de Joel Pommerat, de pe scena Teatrului Odeon de la Paris, care marchează, de altfel, prima sa participare la Festivalul de la Sibiu. De asemenea, Naif Theatre va fi prezent cu spectacolul "La farce de maitre Pathelin", de Richard Demarcy, iar Cie PI:ES va prezenta spectacolul semnat de Alain Buffard "Tout va bien".

În festival vor mai fi prezentate expoziţii de costume semnate de Doina Levintza, Dragoş Buhagiar şi Lia Manţoc. Nu vor lipsi, de asemenea, spectacolele de stradă, precum "Fanfara şi graţioasele" (Belgia) şi "Marşul Picioroangelor" (Belgia).

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de 16 ani sub înaltul patronaj al preşedintelui României, ca un semn important al contribuţiei pe care evenimentul o are la dezvoltarea prestigiului şi imaginii ţării. Începând cu anul 1999, festivalul s-a aflat, de asemenea, sub patronajul Comisiei Europene, al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, iar mai apoi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educaţie, Formare, Cultură şi Tineret.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este recunoscut la nivel internaţional drept al treilea eveniment de artele spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).

Cea de-a XIX-a ediţie a festivalului, care a avut loc anul trecut, a reunit peste 2.500 de artişti şi operatori culturali din toate colţurile lumii, ce au prezentat la Sibiu, timp de zece zile, peste 350 de evenimente. Anul trecut au fost puse în vânzare peste 21.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportând o creştere cu 19% a veniturilor din vânzarea acestor tichete în comparaţie cu 2011.

La conferinţa de presă de marţi au mai participat, printre alţii, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Rene Kubasek, ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Keiji Yamamoto, şi ambasadorul Belgiei în Bucureşti, Philippe Beke.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici