- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.12.2013, 16:02)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Saşii din România, celebraţi printr-o expoziţie dedicată la Muzeul Ţăranului Român
Cultura săsească va fi celebrată într-o expoziţie dedicată la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, intitulată "Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună", care va fi vernisată pe 12 decembrie, de la ora 17.00.
Urmărește
295 afișări
Saşii din România, celebraţi printr-o expoziţie dedicată la Muzeul Ţăranului Român (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)
Expoziţia "Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună" va putea fi vizitată la sediul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, sala Laolaltă (expunerea permanentă, etajul I), până pe 2 februarie 2014, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Expoziţia îşi propune să aducă publicul bucureştean în contact cu mărturii şi fragmente de memorie materiale şi imateriale ale civilizaţiei saşilor din România, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra pericolului în care se află patrimoniul cultural săsesc - mobil şi construit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Prin intermediul a aproximativ 200 de obiecte selectate din colecţiile Asociaţiei Renascendis, datând din secolele XVI-XX (ceramică, sticlărie, textile, obiecte din cupru şi cositor, carte veche şi publicaţii, documente, scrisori, fotografii şi cărţi poştale), expoziţia reconstituie imagini şi rosturi ale unei culturi de importanţă naţională, a cărei continuitate este astăzi ameninţată.
Expoziţia este structurată în cinci secţiuni care prezintă aspecte diferite din viaţa comunităţilor săseşti precum: imaginea de ansamblu a zonei de locuire săsească din Transilvania, fragmente ale vieţii comunităţii şi de familie, interacţiuni culturale între saşi şi celelalte etnii din Transilvania, aspecte legate de viaţa religioasă şi importanţa bisericii în existenţa comunităţilor săseşti, sau imaginea individului sas scos din comunitate şi adesea pus în faţa opţiunii de a-şi părăsi ţara natală.
În expoziţie au fost incluse şi elemente de mobilier şi fragmente provenind de la biserica evanghelică fortificată din Felmer, judeţul Braşov - monument aflat într-o avansată stare de degradare -, pentru a atrage atenţia asupra pericolului dispariţiei patrimoniului construit săsesc.
Caracterul experimental al expoziţiei este subliniat de utilizarea unui mobilier expoziţional realizat din materiale recuperate şi neconvenţionale, care poate fi itinerat, refolosit şi adaptat în varii locaţii.
Expoziţia "Resturi şi rosturi" este un proiect al Asociaţiei Renascendis, prin intermediul Centrului de Studii Medievale şi Moderne, şi face parte din programul "Felmer - inţiativă urbană pentru dezvoltare rurală".
Această expoziţie face parte din seria evenimentelor organizate de Asociaţia Renascendis în luna decembrie, cu scopul de a marca trecerea a 95 de ani de la Adunarea Naţională a Germanilor din Transilvania şi Banat de la Mediaş din 15 decembrie 1918, eveniment prin care etnicii germani au aprobat decizia românilor transilvăneni de a se uni cu Regatul României, devenind astfel participanţi direcţi la construcţia statului român modern.
Seria de evenimente dedicate culturii săseşti mai cuprinde conferinţa "Evoluţia comunităţilor germane din Transilvania şi Banat după 1945", care se va desfăşura pe 10 decembrie, ora 14.00, la Universitatea Bucureşti, Biblioteca Facultăţii de Istorie, sala Periodice. La eveniment va participa: dr. Cosmin Budeancă - expert la Departamentul Investigaţii Speciale din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, şi Florentin Olteanu - istoric.
Un alt eveniment din această serie este dezbaterea "Soluţii sustenabile pentru patrimoniul construit săsesc aflat în pericol", care va avea loc pe 11 decembrie, ora 17.00, la Casa Mincu (strada Pictor Arthur Verona, numărul 19, Bucureşti). La dezbatere vor participa: prof. dr. Corina Popa, Aurelian Stroe - istoric, Adriana Stroe - istoric de artă, prof. dr. Antal Lukács, prof. dr. arh. Hanna Derer.
Totodată, conferinţa "Deportările etnicilor germani din Transilvania şi Banat în URSS" va avea loc pe 16 decembrie, ora 16.00, la Casa de Cultură "Friedrich Schiller", de pe strada Batiştei, numărul 15, Bucureşti. La eveniment vor participa: lector univ. dr. Ilarion Ţiu şi dr. Cristina Diac.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe