- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (16.10.2013, 10:00)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitoarea Eleanor Catton, câştigătoarea Man Booker Prize 2013
Scriitoarea neozeelandeză Eleanor Catton a devenit, marţi seară, cea mai tânără câştigătoare a Man Booker Prize, distincţie pe care a primit-o pentru romanul său "The Luminaries".
Urmărește
224 afișări
Scriitoarea Eleanor Catton, câştigătoarea Man Booker Prize 2013 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Scriitoarea în vârstă de 28 de ani este cel mai tânăr câştigător al prestigioasei distincţii literare. Romanul său de 832 de pagini, o poveste situată în secolul al 19-lea, este, totodată, cel mai lung volum recompensat din istoria Man Booker Prize. Anterior, cel mai lung roman recompensat cu Man Booker Prize a fost cel al lui Hilary Mantel "Wolf Hall" (2009), informează bbc.co.uk.
Născută pe 24 septembrie 1985, în Canada, dar crescută în Noua Zeelandă, Eleanor Catton are o diplomă de master în literatură modernă. Romanul său de debut, "The Rehearsal" (2008), a apărut pe lista scurtă a Guardian First Book Award şi a Dylan Thomas Prize şi pe lista lungă a Orange Prize. A fost publicat în 17 teritorii şi 12 limbi străine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"The Luminaries" a fost publicat pe 5 septembrie 2013. Romanul "poliţist victorian" are acţiunea situată în timpul goanei după aur din Noua Zeelandă a secolului al 19-lea.
Câştigătorul Man Booker Prize pe 2013 a fost anunţat marţi seară, într-o ceremonie care a avut loc la Guildhall din Londra. Premiul a fost înmânat de Camilla, ducesa de Cornwall, care sprijină o serie de organizaţii ce promovează lectura, inclusiv National Literacy Trust, organizatorul acestei ceremonii.
În cursa pentru Man Booker Prize 2013 s-au mai aflat Jim Crace ("Harvest"), Colm Toibin ("The Testament Of Mary"), Ruth Ozeki ("A Tale For The Time Being"), Jhumpha Lahiri (The Lowland") şi NoViolet Bulawayo ("We Need New Names"). Finaliştii sunt recompensaţi fiecare cu un cec de 2.500 de lire sterline.
Catton este al doilea scriitor neozeelandez care câştigă acest premiu, după Keri Hulme, premiată în 1985 pentru romanul "The Bone People".
Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda şi în statele Commonwealth. Recent, însă, reprezentanţii asociaţiei care acordă acest trofeu au decis să modifice regulamentul, pentru a permite autorilor americani să se înscrie în cursa pentru Man Booker Prize, începând din 2014. Decizia a împărţit în două lumea literară, unii critici fiind de părere că scriitorii americani vor domina acest premiu.
Autorul recompensat cu Man Booker Prize primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.
În 2012, Man Booker Prize a revenit scriitoarei Hilary Mantel, pentru romanul "Bring Up the Bodies". Hilary Mantel a devenit astfel prima femeie din istorie care a câştigat acest premiu de două ori. Romanciera britanică a câştigat prima dată premiul Booker cu volumul "Wolf Hall" în 2009.
Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe