Scriitoarea Stela Covaci, în pericol de a fi evacuată. Avocatul Poporului analizează cazul

Scriitoarea Stela Covaci, fostă deţinută politic, se află în proces de evacuare din casa situată pe strada Theodor Aman unde locuieşte cu chirie din 1987, Avocatul Poporului anunţând că s-a sesizat din oficiu şi analizează cazul.

Urmărește
468 afișări
Imaginea articolului Scriitoarea Stela Covaci, în pericol de a fi evacuată. Avocatul Poporului analizează cazul

Scriitoarea Stela Covaci, în pericol de a fi evacuată. Avocatul Poporului analizează cazul (Imagine: captura video)

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi analizează cazul doamnei Stela Covaci, scriitoare, fostă deţinută politic, aflată în proces de evacuare din casa situată pe strada Theodor Aman nr. 9A, unde locuieşte cu chirie din anul 1987, ca urmare a demolării propriei locuinţe. Sesizarea Avocatului Poporului vine ca urmare a apariţiilor din presă, care au descris situaţia deosebită în care se află doamna Covaci", potrivit unui comunicat al instituţiei.

Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului şi analiza cazului Stela Covaci are în vedere posibila încălcare a art. 47 alin.(1) şi (2) din Constituţie privind dreptul la un nivel de trai decent, precum şi dreptul cetăţenilor la măsuri de asistenţă socială.

Casa în care locuieşte Stela Covaci a fost câştigată în instanţă de moştenitori anul trecut. Miercuri, un executor judecătoresc s-a prezentat la locuinţa femeii de 80 de ani, dar şi mai mulţi scriitori care au dorit să o sprijine.

Pe site-ul petitieonline.com, a fost lansată o petiţie de solidaritate cu scriitoarea disidentă.

În text se arată că Stela Covaci a fost un simbol puternic al rezistenţei româneşti încă din adolescenţă. A făcut parte din "Lotul Labiş" al studenţilor care pregăteau o revoluţie asemănătoare cu cea din Ungaria din 1956 (consemnaţi în dosarele Securităţii sub denumirea de "Frăţia Paleolitică"), fapt pentru care a fost arestată şi condamnată la patru ani închisoare (din care a executat numai doi), pentru "delict de uneltire contra ordinii sociale". Eliberată în 1960, nu a fost reabilitată nici până astăzi, fiind astfel împiedicată să-şi termine studiile (ca şi soţul ei, marele traducător Aurel Covaci, decedat în 1992).

În 1966 a cumpărat o casă pe Str. Grigore Alexandrescu nr.21, care a devenit, în perioada 1966 - 1987, cel mai select club cultural al Bucureştiului acelor vremuri. În 1987, când a venit ordin de demolare a casei, Stela Covaci a ieşit în stradă, în faţa Ateneului, cu o pancartă agăţată de piept, pe care scria: "Declar greva foamei. Vreau să mi se facă dreptate". În cele din urmă, i s-a repartizat o casă cu chirie pe strada Theodor Aman nr. 9 A, fără să fie însă despăgubită vreodată pentru fosta locuinţă demolată.

"În 'compensaţie' pentru acest şir de nedreptăţi, Stela Covaci este azvârlită din nou în stradă, la vârsta de 80 de ani, căci zilele trecute a primit ordin de evacuare din partea executorilor judecătoreşti, pe motiv că imobilul este revendicat. Stela Covaci este membră a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici (AFPR), de unde primeşte o indemnzaţie de 400 de lei lunar, şi a Uniunii Scriitorilor, de unde mai primeşte o pensie de 800 de lei pe lună", se mai spune în petiţie.

Aceasta a fost lansată de Fundaţia "Ideea Contemporană", Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Asociaţia "Civic Media", Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, Federaţia Română de Democraţie prin Drept, Mişcarea Patriotică Română, Revista Certitudinea, Alianţa Naţională Sindicală Feroviară, Asociaţia Socio-Culturală "Floreşti", Asociaţia Socio-Culturală pentru promovarea valorilor Romanaţiului "Iancu Jianu" şi Consiliul Naţional al Societăţii Civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici