- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (16.06.2014, 15:35)
- Dorina Călin , Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul Andrew Solomon spune că i-a fost anulată o conferinţă la Bucureşti din cauza temei - identitatea gay. Asociaţia ACCEPT: BCU a oferit un acord informal pentru conferinţa scriitorului
Scriitorul american Andrew Solomon, care pe 13 şi 14 iunie s-a întâlnit cu cititorii din România, a scris pe pagina sa oficială de Facebook că i-a fost anulată o conferinţă pe care trebuia să o susţină la Bucureşti, din cauza temei pe care acesta dorea să o abordeze, respectiv identitatea gay.
Urmărește
1194 afișări
Andrew Solomon (Imagine: Facebook)
"Cartea mea urcă în lista de besteseller-uri de aici, din România, dar conferinţa mea la Biblioteca Naţională din Bucureşti a fost anulată când conducerea (instituţiei, n.r.) a aflat că voi vorbi despre identitatea gay. Să nu crezi niciodată că ai câştigat bătăliile", a scris Andrew Solomon pe pagina sa oficială de Facebook.
Însă reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT, care au organizat întâlnirea din 14 iunie cu publicul din Bucureşti, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, că Andrew Solomon urma să ţină conferinţa cu tema "Despre iubire, cu orice preţ: sexualităţi şi identităţi în secolul 21" la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti şi nu la Biblioteca Naţională, aşa cum a scris Andrew Solomon în mesajul său de pe Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, George Simion 13,8%
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 50% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
În cele din urmă conferinţa lui Andrew Solomon s-a desfăşurat pe 14 iunie, în sala de cinema de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti (UNATC). Evenimentul a fost organizat de Asociaţia ACCEPT şi Asociaţia TRANSform, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, conform site-ului accept-romania.ro.
Contactată luni de agenţia MEDIAFAX, Voichiţa Dragomir, directorul adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), a declarat că Andrew Solomon "a fost greşit informat" şi că "lucrurile nu au stat aşa".
"Lucrurile nu au stat aşa, nu avem absolut nimic cu... nu avem niciun fel de... fiecare este liber să-şi facă opţiunile sale. Noi nu am... Ceea ce a fost domnul Solomon informat nu este adevărat. Nu are nicio legătură cu opţiunea dânsului, nici nu am ştiut despre această opţiune. Noi am aflat de pe Facebook acest lucru ulterior. Nu am ştiut despre toate lucrurile astea şi nu avem de ce să suportăm ceea ce ne acuză unii şi alţii. Nici nu ştiu cine ne acuză de fapt şi de ce ne acuză. Îmi pare foarte rău. Noi nu am primit niciun punct de vedere oficial din partea cuiva ca să ştim că suntem acuzaţi de ceva. Nu a avut nicio legătură opţiunea domnului Solomon despre care nici nu am ştiut", a declarat Voichiţa Dragomir, cea care asigură conducerea BCU după ce fostul director general al instituţiei, Mireille Rădoi, a fost demis în 7 noiembrie 2013 de Ministerul Educaţiei.
Întrebată dacă era prevăzută să fie organizată conferinţa lui Andrew Solomon la BCU şi nu a mai fost organizată dintr-un alt motiv, Voichiţa Dragomir a spus: "A fost doar o discuţie, a fost o proastă comunicare. Noi nu am semnat absolut niciun contract de comodat sau de parteneriat cu organizatorii. A fost doar o discuţie. Că nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicări, a unei proaste abordări...".
Totodată, Voichiţa Dragomir a spus că discuţiile privind organizarea conferinţei respective nu au fost purtate nici cu Asociaţia ACCEPT şi nici cu editura Humanitas (care a publicat în limba română volumul autorului "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei", n.r.), ci cu o altă asociaţie a cărei denumire nu şi-o mai aminteşte. "Tocmai asta este. Lucrurile au fost atât de întortochiate, încât noi am avut discuţia cu o altă asociaţie", a mai spus Voichiţa Dragomir.
Asociaţia ACCEPT: BCU a oferit un acord informal pentru conferinţa scriitorului
Asociaţia ACCEPT a precizat, luni, ca urmare a unei solicitări MEDIAFAX, că Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti a oferit un acord informal şi instrucţiuni privind realizarea formalităţilor pentru ca prelegerea scriitorului Andrew Solomon să se desfăşoare în sediul instituţiei.
Scriitorul american Andrew Solomon, care pe 13 şi 14 iunie s-a întâlnit cu cititorii din România, a scris pe pagina sa oficială de Facebook că i-a fost anulată o conferinţă pe care trebuia să o susţină la Bucureşti, din cauza temei pe care acesta dorea să o abordeze, respectiv identitatea gay.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei ACCEPT, care au organizat întâlnirea din 14 iunie cu publicul din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" (BCU) a fost solicitată ca partener instituţional de Asociaţia ACCEPT pentru găzduirea unei prelegeri publice susţinută de Andrew Solomon cu tema "Cine suntem - sexualităţi şi identităţi în secolul 21", care avea ca punct de plecare "Demonul Amiezii. O anatomie a depresiei", volum publicat în România de editura Humanitas.
Reprezentanţii BCU au participat la o întâlnire cu directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu, şi Leslie Hawke, prietenă şi reprezentantă a autorului, în care a fost discutată formal posibilitatea organizării prelegerii lui Andrew Solomon în aula bibliotecii, se precizează în răspunsul Asociaţiei ACCEPT. În urma discuţiei, reprezentanţii BCU au oferit un acord informal şi instrucţiuni privind realizarea formalităţilor pentru a putea beneficia de spaţiu.
Parteneriatul ar fi trebuit concretizat prin semnarea unui contract de comodat între ACCEPT şi BCU, însoţit de o solicitare formală pentru utilizarea aulei bibliotecii. Ambele documente au fost depuse la sediul BCU de către ACCEPT, însă nu s-a primit niciodată un răspuns formal de refuz la solicitarea organizaţiei şi nicio explicaţie ulterioară pentru lipsa de comunicare.
"Ce ar trebui înţeles din asta? O organizaţie de drepturile omului care apară persoanele LGBT din România nu poate beneficia de un spaţiu în cea mai importantă bibliotecă din Bucureşti? Un eminent scriitor şi jurnalist american nu ar trebui să vorbească despre identitate şi sexualitate într-o instituţie de cultură? Cărţile autorilor gay români şi străini vor fi dezavuate în mediul academic şi literar din cauza orientării sexuale a scriitorilor?", a declarat Florin Buhuceanu, director al asociaţiei ACCEPT.
Prelegerea lui Andrew Solomon a avut, totuşi, loc în data de 14 iunie. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu TRANSform, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi al Facultăţii de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale". Publicul a fost numeros şi puternic interesat de expertiza şi experienţa lui Andrew Solomon, susţin reprezentanţii ACCEPT.
Pe de altă parte, scriitorul Andrew Solomon, care, în 2002, s-a numărat printre finaliştii pentru premiul Pulitzer, cu volumul "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei", s-a întâlnit cu publicul român, pe 13 iunie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu din Capitală, pentru o dezbatere pe marginea cărţii.
Volumul "The Noonday Demon: An Anatomy of Depression", apărut la editura Humanitas sub titlul "Demonul amiezii. O anatomie a depresiei", a câştigat, în 2001, National Book Award, iar în 2002 a figurat printre finalistele pentru premiul Pulitzer, fiind inclus în lista publicaţiei The Times a celor mai bune o sută de cărţi ale deceniului.
Andrew Solomon, născut în 1963, şi-a făcut studiile la Yale şi Cambridge şi trăieşte la New York şi Londra. Este doctor în psihologie şi scrie literatură de factură politică, culturală, psihologică şi de ficţiune. Acesta apare în mod regulat - cu o largă şi diversificată sferă de subiecte despre depresie, artiştii sovietici, renaşterea culturală afgană, politica libiană şi altele - în New Yorker, New York Times Magazine, Artforum, Travel and Leisure şi în alte publicaţii.
Printre cărţile scrise de Andrew Solomon se numără "The Irony Tower: Soviet Artists in a Time of Glasnost", "A Stone Boat" şi "Far from the Tree: Parents, Children, and the Search for Identity".
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe