- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (06.12.2016, 15:08)
- Eugen Istodor
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scriitorul Mihai Chiper despre duelurile de altădată: "În duel, pericolul morţii avea o valoare civilizatoare"
Marţi, 6 decembrie, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc lansarea volumului „Pe câmpul de onoare. O istorie a duelului la români" de Mihai Chiper. Interviu cu autorul Mihai Chiper despre practica de a recupera onoarea pătată prin duel.
Urmărește
381 afișări
Mihai Chiper, scriitor contemporan despre duelurile de altădată: "În duel, pericolul morţii avea o valoare civilizatoare" (Imagine: Le Point)
Ministrul de externe îl pune la punct pe opozantul Fleva. Lahovari moare străpuns de spada lui Filipescu. Bărbaţi celebri au aruncat provocarea şi şi-au pierdut viaţa în duel. Onoarea se apăra cu spada, sabia sau pistolul în secolul XIX, dar şi început de secol XX. Practica era interzisă în epocă, dar rezolva neoficial dispute politice, gelozii, ciude, supărări, calomnii. Reconstituie acest moment de orbire şi onoare, Mihai Chiper, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“ din Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Reporter: Care sunt duelurile celebre ale secolului 19 şi motivele lor?
Mihai Chiper: Depinde ce înţelegeţi prin „celebre.” Au existat dueluri devenite celebre pentru că s-au încheiat tragic, cât şi dueluri încheiate fără vărsare de sânge, renumite doar pentru că dueliştii erau personaje importante. Cel mai celebru duel a avut loc între conservatorii Nicolae Filipescu şi George Em. Lahovari (1897). Motivul a fost articolul „Deux politiques” din L’Indépendence Roumaine, care pomenea în rezumat de o „politică necinstită”, de „socoteli de regulat”. Lahovari moare străpuns de spada lui Filipescu. Ar mai fi cel dintre Mihai Pherekyde şi Nicolae Fleva (1887). Primul era ministru de externe în cabinetul lui I.C. Brătianu şi a dorit să-l pună la punct pe opozantul vocal Nicolae Fleva, fost aliat al guvernului, dar devenit extrem de critic în interpelările parlamentare. În duelul cu pistolul, Fleva era rănit la un deget al mâinii drepte şi rămâne cu sechele pentru restul vieţii. Un al duel discutat a avut loc în 1895 între generalul Iacob Lahovari, şef de Stat Major, şi fost ministru de război, cu Alexandru Catargiu, ministru plenipotenţiar în Rusia. Lahovari îl pălmuieşte pe Catargiu la Cazinoul din Sinaia, la o partidă de cărţi. În înfruntarea cu pistolul, nimeni nu este atins, dar la scurtă vreme, din cauza comentariilor jignitoare din presă (poreclit „generalul cartofor”), Lahovari are un duel cu locotenentul Niculescu, un experimentat duelist. Generalul şi-a recâştigat credibilitatea, fiind rănit într-o luptă aprigă cu sabia.
Reporter: Moartea, ce valoare avea?
Mihai Chiper: Pericolul morţii avea o valoare civilizatoare. Şlefuia caracterul bărbatului şi îi educa emoţiile, învăţându-l să-şi păstreze sângele rece. Într-un sens mai larg, pericolul unei morţi accidentale într-un duel banal, fără mize (căci au fost şi din astea), îl determina pe bărbat să fie mult mai atent la ce-i ieşea pe gură; prin urmare, efectul era un comportament ultracivilizat, după cele mai stricte maniere, pentru a se evita orice ocazie frivolă de duel. De multe ori, oricum, precauţiile au fost inutile.
Reporter: Cine era mai puternic, cel antrenat, cel entuziast?
Mihai Chiper: La luptele cu spada, cel antrenat, stăpân pe tehnică, avea prima şansă de partea sa. Combinaţia de agilitate şi talent făceau ca triumful să fie nu al celui mai puternic, ci al celui mai valoros. „Spada este supremaţia inimii asupra muşchilor”. În lupta cu sabia, preferată de ofiţeri, prima forţa fizică, brutală. Să zicem că aici şansele unui entuziast creşteau semnificativ. La luptele cu pistolul entuziasmul nu conta. Poate norocul chior. La „duelul american”, un fel de provocare la sinucidere pentru cel care trăgea paiul scurt, nu-ţi trebuia antrenament, ca să nu mai vorbim de... entuziasm.
Citeşte şi: Palatele de rromi, scoase la licitaţie. Frica, dar şi plata disproporţionată a utilităţilor, alungă cumpărătorii
Citeşte şi: Semnificaţii istorice pentru ziua de 6 decembrie
Citeşte şi: Bob Dylan a mulţumit în scris pentru Premiul Nobel. Cântareaţa Patti Smith îl va reprezenta la ceremonie
Citeşte şi: Irina Radu, şefa TVR: Televiziunea Română va da în judecată Realitatea TV. "Am sesizat CNA"
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe