Scriitorul Paulo Coelho va înfiinţa o fundaţie şi un muzeu virtual în Elveţia

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

Urmărește
124 afișări
Imaginea articolului Scriitorul Paulo Coelho va înfiinţa o fundaţie şi un muzeu virtual în Elveţia

Scriitorul Paulo Coelho va înfiinţa o fundaţie şi un muzeu virtual în Elveţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Colecţia acestui muzeu este alcătuită din 80.000 de documente - scrisori, manuscrise, contracte cu diverse edituri din lumea întreagă şi textele unor cântece pe care le-a compus, dar şi câteva mii de fotografii, cadouri de la admiratori şi afişe de la lansările romanelor sale, care au fost traduse în 80 de limbi -, care au ajuns săptămâna trecută din Brazilia.

În sediul fundaţiei, amenajat la parterul unui imobil rezidenţial din Geneva, se află deja masa din apartamentul pe care cuplul în deţine în cartierul Copacabana din Rio de Janeiro, pe care Paulo Coelho a scris primul său bestseller, "Pelerin la Compostela" în 1987.

"În epocă, pe măsură ce scria, îmi arăta cartea. Astăzi, el scrie romanul în întregime şi mi-l arată la sfârşit. Sunt prima cititoare a lui", a dezvăluit Christina Oiticica, pentru publicaţia Epoca.

Fundaţia, care va organiza expoziţii tematice, îşi va deschide porţile în primul semestru din acest an. De asemenea, Paulo Coelho va digitaliza întrega sa colecţie şi o va expune într-un muzeu virtual, pe care l-a intitulat "Nuvem" ("Nor").

"Voi expune absolut totul în «Nuvem», va fi un fel de muzeu virtual, pentru ca toţi cititorii mei, din toate ţările, să poată să aibă acces la această colecţie", a declarat romancierul brazilian.

"Restrângerea colecţiei la un spaţiu îngrădit de ziduri fizice ar însemna ceva prea limitat. Nu vrea ca oamenii să fie obligaţi să vină în Elveţia sau în altă parte pentru a mă întâlni. «Nuvem» democratizează această întâlnire", a adăugat scriitorul pentru acelaşi săptămânal elveţian.

Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale au fost traduse în 80 de limbi şi editate în peste 170 de ţări, atingând, până în prezent, vânzări de peste 165 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în Romania, de peste un milion de exemplare. Înainte de a deveni un "fenomen literar", a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist şi poet. În 1986 a făcut pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera.

În 2009, a intrat în Guinness Book ca autorul celei mai traduse cărţi (romanul "Alchimistul"). Acestuia i s-au decernat 115 premii şi distincţii internaţionale, iar în 2007 a fost numit ambasador al păcii pentru Naţiunile Unite. Este membru al Academiei de Litere Braziliene din 2002.

În limba română sunt disponibile următoarele volume ale lui Paulo Coelho: "Jurnalul unui Mag" (1987), "Alchimistul" (1988), "Brida" (1990), "Walkiriile" (1992), "La râul Piedra am şezut şi-am plâns" (1994), "Al cincilea munte" (1996), "Manualul războinicului luminii" (1997), "Veronika se hotărăşte să moară" (1998), "Diavolul şi domnişoara Prym" (2000), "Unsprezece minute" (2003), "Zahir" (2005), "Vrăjitoarea din Portobello" (2006), "Ca un râu care curge" (2006), "Învingătorul este întotdeauna singur" (2008), "Aleph" (2010), "Manuscrisul găsit la Accra" (2012), "Adulter" (2014). De asemenea, sunt disponibile numeroase dramatizări, CD-uri şi jocuri electronice după cărţile sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici