- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.10.2015, 14:23)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sculptorul Florin Codre, obligat de Tribunalul Bucureşti să instaleze Monumentul Marii Uniri. Artistul: Decizia e "aproape corectă". REACŢIA primăriei
Tribunalul Bucureşti (TB) a decis recent că sculptorul Florin Codre trebuie să transporte şi să amplaseze, în Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918, artistul declarând pentru MEDIAFAX că această decizie este "aproape corectă" şi că va acţiona aşa cum îl vor sfătui avocaţii săi. Primăria Arad a precizat că lucrările de realizare a amplasamentului nu vor începe înainte de livrarea pieselor, pentru că nu există garanţii că centrul oraşului nu va rămâne în şantier mai mulţi ani.
Urmărește
1036 afișări
Sculptorul Florin Codre, obligat de Tribunalul Bucureşti să instaleze Monumentul Marii Uniri.Artistul: Decizia e "aproape corectă"
UPDATE 18:11 - Primăria Arad precizează că fără piesele Monumentului Unirii nu vor începe lucrările la amplasament
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că proiectul tehnic şi toate celelalte documente necesare începerii lucrărilor la amplasamentul Monumentului Marii Uniri de la 1918 au fost finalizate de mai mulţi ani, însă şantierul nu a fost deschis din cauză că piesele monumentului nu au fost livrate de sculptorul Florin Codre.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 10:13
-
astăzi, 19:03
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
Potrivit sursei citate, în anul 2010 municipalitatea arădeană a alocat din bugetul local suma de 3.000.000 de lei pentru lucrările la amplasamentul monumentului, bani care au fost transferaţi în fiecare buget anual, fiind pregătiţi în orice moment pentru a fi cheltuiţi.
Totuşi, din cauza procesului dintre Ministerul Culturii şi artist, lucrările nu au fost începute, pentru ca centrul oraşului să nu rămână în şantier mai mulţi ani, monumentul urmând să fie amplasat pe Lacul Pădurice, aflat lângă cea mai aglomerată intersecţie din oraş.
“Având în vedere întârzierea în livrarea monumentului şi perioadele lungi în care nu a existat corespondenţă cu artistul, pentru că nu putut fi contactat, dar şi din cauza incertitudinilor privind livrarea lucrării, nu ne-am putut permite să ne asumăm riscul de a rămane cu un şantier deschis mai mulţi ani în centrul oraşului”, a declarat Drăghici.
Conform sursei citate, lucrările pot începe în orice moment, dacă Ministerul Culturii trimite “o confirmare certă privind livrarea monumentului”.
Drăghici a adăugat că a existat o corespondenţă cu avocaţii lui Codre, care au fost informaţi privind existenţa tuturor documentaţiilor pentru începerea lucrărilor la amplasament.
Sculptorul Florin Codre a fost obligat să transporte şi să amplaseze, în Arad, lucrarea Monumentul Marii Uniri de la 1918 printr-o hotărâre din 22 octombrie a Tribunalului Bucureşti.
Instanţa s-a pronunţat astfel în acest dosar din anul 2013, în care Ministerul Culturii l-a chemat în judecată pe Florin Codre, decizia din 22 octombrie nefiind însă una definitivă. Obiectul dosarului este "acţiune în răspundere contractuală", potrivit informaţiilor publicate pe Portalul Instanţelor de Judecată.
Astfel, în 22 octombrie, Tribunalul Bucureşti a decis să admită în parte acţiunea principală: "Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată «Monumentul Marii Uniri de la 1918» în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007. Respinge cererea privind plata penalităţilor de întârziere, ca neîntemeiată. Anulează cererea reconvenţională ca neîntemeiată. Cu apel".
De cealaltă parte, contactat luni de MEDIAFAX, sculptorul Florin Codre a declarat că nu era nevoie de o decizie a instanţei pentru a duce lucrarea la Arad.
"Decizia este aproape corectă, deşi nu era nevoie de o sentinţă ca să aduc lucrarea. Mi se pare absurd că mie mi s-a reproşat că nu am terminat lucrarea la timp, pentru că nici Ministerul Culturii nu a respectat contractul. Din acest motiv spun că este aproape corectă decizia", a explicat sculptorul Florin Codre, adăugând că nu a fost informat de hotărârea Tribunalului Bucureşti.
El a precizat că Primăria din Arad trebuie să pregătească locul pentru amplasarea monumentului.
"Ca să duc lucrarea trebuie să am unde. Primăria din Arad trebuie să pregătească locul, dar, din câte am auzit, nu a făcut nimic", a mai spus artistul, care a precizat că, în prezent, este în Franţa, după ce s-a aflat până în urmă cu câteva zile în ţară.
În schimb, Monumentul Marii Uniri de la 1918 se află în România, potrivit sculptorului. "Lucrarea este la mine în curte, la 70 de kilometri de Bucureşti, în satul Chiselet (judeţul Călăraşi, n.r.)", a mai declarat acesta. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de mai mult de 20 de metri, şi cântărind peste 150 de tone.
Primăria Arad a anunţat în noiembrie 2013 că sculptorul Florin Codre, angajat de Ministerul Culturii pentru a realiza Monumentul Marii Uniri, ce trebuia amplasat la Arad, a fost dat în judecată, întrucât nu a adus lucrarea în ţară din China, unde a executat-o, deşi a încasat zece milioane de lei pentru acest proiect.
Florin Codre a câştigat, în 2007, un concurs organizat de Ministerul Culturii, la solicitarea primăriei Arad, pentru realizarea Monumentului Marii Uniri. Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.
În iulie 2014, Ministerul Culturii a anunţat că a depus o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care a fost plătit cu zece milioane de lei pentru realizarea Monumentului Marii Uniri ce trebuia amplasat în Arad, dar lucrarea a fost abandonată în China.
În august 2014, Florin Codre a declarat, pentru MEDIAFAX, că lucrarea a fost adusă în Portul Constanţa şi a cerut Ministerului Culturii un sprijin financiar de 400.000 de lei, pentru a o transporta şi amplasa la Arad.
Pe de altă parte, Florin Codre a realizat statuia ecvestră a lui Carol I din Bucureşti şi a câştigat concursul pentru ridicarea unei statui a regelui Ferdinand, destinată să o înlocuiască pe cea înaltă de 18 metri, realizată în 1937 de Ivan Meštrović, care era situată aproape de Piaţa Victoriei, lângă Biserica Mavrogheni, şi care a fost topită de comunişti. Codre a realizat statuia ecvestră a lui Avram Iancu de la Târgu-Mureş, dezvelită în 1978, statuia ecvestră a lui Carol I din Călăraşi, dezvelită la 9 mai 2008, şi statuia ecvestră a lui Carol I din Bucureşti, dezvelită pe 6 decembrie 2010.
Citește pe alephnews.ro: TikTok e pe cale de dispariție în SUA. Care este impactul neașteptat al interzicerii aplicației
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe