- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.11.2015, 13:42)
- Madalina Cerban
Şefa Ştirilor TVR şi-a dat demisia după ce televiziunea publică nu a reflectat vineri noaptea tragedia din Colectiv. Postul le-a cerut scuze telespectatorilor
Şefa Ştirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, şi-a dat demisia ca urmare a protestelor apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind incediul izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti. TVR le-a prezentat scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat tragedia.
Urmărește
15669 afișări
Şefa Ştirilor TVR şi-a dat demisia după ce televiziunea publică nu a reflectat vineri noaptea tragedia din Colectiv (Imagine: Alexandru Solomon/ Arhiva Mediafax Foto )
Raluca Stroe Brumariu a demisionat, luni, din funcţia de coordonator interimar cu atribuţii de director al Direcţiei Ştiri din Societatea Română de Televiziune, au declarat, pentru MEDIAFAX, mai multe surse din SRTv.
Brumariu a preluat conducerea Ştirilor TVR în luna mai, printr-o decizie a fostului preşedinte-director general al SRTv, Stelian Tănase. Aceasta l-a înlocuit la acel moment, în această funcţie, pe Claudiu Lucaci.
Demisia a fost anunţată ca urmare a protestelor apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat imagini în regim de breaking news privind incediul izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Astfel, Dragoş Pătraru, realizatorul "Starea Naţiei", de la TVR 1, a scris, luni, pe blogul său că îi este ruşine că TVR nu a difuzat imagini, vineri noapte, despre tragedia din Colectiv, publicând doar informaţii pe crawl, jurnalistul precizând că a aflat, cu stupefacţie, că nu există o procedură de intrare în breaking news.
"Ce simt că sunt eu dator să evidenţiez este lipsa de reacţie a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informaţii pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteţi închipui aşa ceva? Într-o instituţie supraaglomerată, cu atât de mulţi oameni, cu atât de multe resurse, o instituţie blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înţeleg şi nu reuşesc. Cum e posibil aşa ceva? E ca şi cum într-un spital ai duce urgenţele întâi la cantină. E ca şi cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului", a scris Dragoş Pătraru.
Pe de altă parte, Mihaela Carpea, jurnalistă în SRTv, a scris pe contul său de Facebook că jurnalişti ai Televiziunii Române au fost prezenţi în noaptea de vineri spre sâmbătă la locul tragediei, informaţiile fiind difuzate pe site-ul stiri.tvr.ro şi pe pagina de Facebook a Ştirilor TVR, în condiţiile în care nimeni cu responsabilitate din TVR nu a decis întreruperea emisiei obişnuite a televiziunii publice.
Mihaela Carpea a mai spus că, deşi jurnaliştii TVR şi-au făcut treaba, vor rămâne în conştiinţa publică drept "graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri".
"Explicaţii inutile: Am ţinut sus site-ul http://stiri.tvr.ro/ din momentul în care au apărut primele informaţii - de la colegul nostru Daniel Dude, care era blocat în al doilea infern - cel de lângă club, de la colegi de-ai noştri care plecaseră de acasă către incendiu sau care începuseră să adune informaţii din maşină, de pe stradă, de unde erau, de la reporteri care intraseră deja în legătură cu răniţi, martori, instituţii. Fremătam toţi şi nu trebuia să ne convoace nimeni să ne facem treaba. Trimiteau toţi către noi tot ce aflau nou, inclusiv fotografii şi secvenţe video filmate cu telefonul mobil. Lucram cu toţii, într-un regim oribil de conexiune din cauza unor directive interne tehnice greţoase şi inutile. Nimeni nu a aşteptat să fie convocat într-o redacţie ca să îşi facă treaba. Aşteptam, da, un semn că se va sparge şi emisia. Între timp, informaţia curgea! Şi pe site, şi pe Facebook! Semnul ăla însă nu a venit. Nu înţeleg de ce. Nu aş fi putut face nimic pentru asta, oricum. Nici eu, nici oamenii care erau pe teren. Mai mult, pe ecran rula un crawl pe care era scrisă greşit adresa site-ului de ştiri. Singurii timpi relativ morţi erau ăia în care un coleg era preluat de alt coleg cu maşina ca să ajungă în redacţie. De frică, nu pot să îi tăguiesc aici pe colegii mei care lucrează la site şi care şi-au făcut treaba. Sunt multe şanse să se sesizeze o comisie anume şi vor urma hârtii, proceduri, interpretări. Vom rămâne însă în conştiinţa publică «graşii ăia de la TVR care şi-au luat leafa vineri». Primul pe lista publicată de IML este numele unui coleg care lucra în grupul de montaj de lângă noi. Marius Ruşitoru (în vârstă de 27 de ani, editor de imagine în TVR, n.r.)", a scris Mihaela Carpea.
Şi un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Jucan, a criticat pe Facebook faptul că TVR nu a difuzat vineri noapte informaţii în regim de breaking news despre tragedia din Colectiv.
"Vineri, de la ora 23.30, ştirea dezastrului din clubul Colectiv băga televiziunile în regim «breaking news». TVR habar nu avea. Pe parcursul nopţii, majoritatea televiziunilor şi-au chemat reporterii şi prezentatorii de acasă. TVR dormea. De dimineaţă, toate televiziunile prezentau pe larg ce se întâmpla, cu care şi oameni la faţa locului. TVR încă dormea. Totuşi, au fost jurnalişti de la TVR care au mers la locul dezastrului din proprie iniţiativă, unii dintre aceştia sunându-şi şefii. Degeaba, TVR nu şi-a modificat programul. Să vă fie ruşine! Voi încă nu înţelegeţi rolul special pe care îl aveţi faţă de români! Probabil vă veţi scuza public că nu aţi avut oameni plătiţi care să vină, cel puţin acesta este mesajul care răzbate. Asta nu este scuză. Pot înţelege că TVR se află într-o situaţie financiară grea. Pot înţelege că nu poate acoperi evenimente importante, cu frecvenţă medie. Dar nu pot înţelege de ce TVR nu se poate mobiliza într-o situaţie de dezastru, ca aceasta! Sunteţi obligaţi să aveţi o procedură de urgenţă pentru astfel de momente care, uitaţi, îndoliază naţiunea! Sunteţi post public, plătit din bani publici, cu obligaţii speciale faţă de români! Treziţi-vă sau plecaţi toţi acasă!", a scris Valentin Jucan pe contul său de Facebook.
Brumariu: Am demisionat de la Ştirile TVR pentru că nu am fost aici; Nu avem procedură Breaking News
Raluca Stroe Brumariu, care, luni, şi-a dat demisia de la şefia Ştirilor TVR, a declarat pentru MEDIAFAX că a demisionat din cauză că vineri noapte, în timpul tragediei din Colectiv, nu a fost disponibilă, precizând totodată că în SRTv nu există o procedură aprobată de Breaking News.
"Eu am demisionat pentru că telefonul meu era pe silent, nu am răspuns, nu am fost aici (la sediul TVR, n.r.). Dar decizia de a sparge emisia sau de a intra (în direct, n.r.) nu era numai a Ştirilor. Noi avem şi alţi şefi care răspund de aceste lucruri, iar o procedură de Breaking News aprobată în Comitetul Director nu există", a spus Raluca Stroe Brumariu.
Întrebată de ce nu există o astfel de procedură aprobată, Brumariu a precizat că, în cazurile de Breaking News de până acum, jurnaliştii TVR intrau în direct la TVR News (fosta TVR Info, n.r.). TVR News a fost însă închisă pe 1 august, ca urmare a unei decizii luate de fostul Consiliu de Administraţie al SRTv, condus de Stelian Tănase, pentru diminuarea cheltuielilor Televiziunii Române, în contextul în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală blocase, în iulie, conturile operaţionale ale TVR.
"Au mai fost cazuri (Breaking News, n.r.), dar, de obicei, era pe vremea Info şi atunci funcţiona normal, iar restul se întâmplau în timpul zilei şi atunci emisia era aici. Noi, în timpul nopţii, nu avem emisie, în sensul că, dacă noi vrem să transmitem ceva, trebuie chemaţi oamenii în studiouri pentru a emite. Noi nu avem cum să emitem altfel. Trebuie chemată lumea în studio ca noi să putem emite", a explicat Raluca Stroe Brumariu.
În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi şefi din TVR care răspund de aceste lucruri, Raluca Stroe Brumariu a vorbit despre "ierarhia din instituţie", referindu-se la producătorul general interimar al SRTv, Liviu Nicolescu, care este şi director al Direcţiei Studiouri Centrale, şi la directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, care este şi directorul de programe interimar.
"Astfel de lucruri probabil că nu s-ar fi întâmplat dacă era aprobată procedura de Breaking News. Eu convenisem cu Liviu Nicolescu să perfectăm o astfel de procedură, n-o să vă vină să credeţi, începând cu 1 noiembrie, în care să avem o permanenţă în studio ca, dacă se întâmplă ceva, să putem imediat emite. Timpul n-a mai avut răbdare, ca să spun aşa", a mai spus Raluca Stroe Brumariu.
Întrebată dacă a preluat cineva conducerea Ştirilor TVR după demisia sa, Raluca Stroe Brumariu a spus că nu ştie. "Decizia nu este la mine, este la doamna Irina Radu (directorul general interimal al SRTv, n.r.)", a mai spus Raluca Stroe Brumariu.
TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat tragedia din clubul Colectiv
TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, "insuficient şi neprofesionist", tragedia din clubul Colectiv, printr-un comunicat semnat de directorul general interimar al SRTv, Irina Radu, în care se spune că şefa Ştirilor şi directorul de Programe şi-au dat demisia.
"TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, insuficient şi neprofesionist, tragedia din noaptea de vineri, de la momentul în care s-au petrecut faptele şi până sâmbătă, la 7 dimineaţa, când a fost difuzat primul jurnal de ştiri. Explicaţiile sau motivele de orice fel pălesc în faţa obligaţiei noastre faţă de public. Măsurile luate şi modificările organizatorice, vă garantăm, ne vor apropia din ce în ce mai mult de televiziunea publică de care România are nevoie şi pe care nu a avut-o de ani de zile", spune Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit Irinei Radu, ca urmare a reacţiei întârziate pe care TVR a avut-o în cazul relatării tragediei petrecute în Bucureşti în noaptea de vineri spre sâmbătă, directorul Departamentului Ştiri (Raluca Stroe Brumariu, n.r.) şi directorul interimar de Programe (Gabriel Gherghescu, n.r.) şi-au înaintat demisia, alte decizii urmând să fie luate în zilele următoare.
Irina Radu mai spune că, după măsurile de urgenţă luate, începând de luni, TVR va putea acoperi tehnic şi editorial în cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major. "O procedură internă de tranziţie este aprobată începând de astăzi până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie", spune Irina Radu.
Aceasta precizează că este necesar ca una dintre televiziunile deţinute în prezent de SRTv să se transforme în canal de ştiri.
"În acelaşi timp, actuala conducere TVR îşi exprimă poziţia privind necesitatea ca unul dintre canalele SRTv să se transforme în canal de ştiri cu personal care să lucreze în regim de ştiri, cu dotări şi abilităţi necesare, astfel încât să răspundă în orice moment interesului public", afirmă Irina Radu.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe