- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.03.2015, 00:01)
Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 martie
Pe 8 martie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. Prima zi a fost marcată în 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.
Urmărește
4658 afișări
Semnificaţii istorice pentru ziua de 8 martie (Imagine: Shutterstock)
Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.
În România în ziua de 8 Martie se sărbătoreşte Femeia. Până în decembrie '89 se vorbea de ziua mamei dar după revoluţia din 1989 ziua mamei a fost înlocuită cu Ziua femeii.
1848 - Are loc, la Paris, în locuinţa lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluţionarilor români, în care se decide declanşarea revoluţiei în ţară şi se redactează programul revoluţionar.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 13:46
• MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
-
astăzi, 13:07
• Noua provocare pentru Ucraina în războiul cu Rusia: Soldaţii sinucigaşi din Coreea de Nord
-
astăzi, 14:11
• Un microbuz în care se aflau zece persoane a fost implicat într-un accident pe Valea Oltului
-
astăzi, 13:43
-
astăzi, 13:11
• Ciolacu, discuţii despre programul Visa Waiver cu oficialul american James O'Brien
-
astăzi, 12:51
• Radu Mihaiu: Reforma administrativ-teritorială a României este absolut necesară
-
astăzi, 12:51
• O companie aeriană vrea restricţii la alcool în aeroporturile din Europa
-
astăzi, 11:57
• PNL acuză campanii de dezinformare şi cere eforturi coordonate împotriva propagandei estice
-
astăzi, 12:24
• Termenele pentru Casa Verde Fotovoltaice, prelungite după problemele cu instalatorii „ţepari"
-
astăzi, 11:36
• Poliţiştii protestează în toată ţara. Unii donează sânge în loc să meargă la muncă
-
astăzi, 09:33
• Românii au încheiat anul 2024 cu o inflaţie anuală de 5,1%
-
astăzi, 07:43
-
astăzi, 09:32
• Australian Open. Două românce s-au calificat în turul doi al turneului de tenis
-
astăzi, 07:17
• Coreea de Sud: Începe procesul preşedintelui Yoon Suk Yeol
-
astăzi, 09:32
1896 - S-a născut renumitul cîntăreţ din perioada interbelică Zavaidoc (Marin Teodorescu) (m. 13 ianuarie 1945)
1917 - A început Revoluţia de la Petrograd care a dus, în 15 martie 1917, la abdicarea ţarului Nicolae al II-lea.
1945 - La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat preşedintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală şi strict secretă, în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, a unui guvern comunist şi prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomunişti…. În telegrama de răspuns, preşedintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menţiona: eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii.
1945 - Guvernul român a adresat guvernului sovietic o telegramă în care solicita reintegrarea nordului Transilvaniei la România, teritoriul fiind sub ocupaţie hortistă, ca urmare a Dictatului de la Viena din 1940. În telegrama de răspuns, din 9 martie 1945, I.V.Stalin consimte la reinstalarea administraţiei româneşti în N-E Transilvaniei. La 13 martie 1945, la Cluj, a avut loc proclamarea oficială a reinstalării administraţiei româneşti în această parte a ţării.
1946 - A fost brevetat primul elicopter pentru uz comercial.
1968 - La Praga, studenţii cehoslovaci îşi declară sprijinul faţă de mişcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.
1982 - Staţiile automate interplanetare sovietice Venus-13 şi Venus-14 ating suprafaţa planetei Venus.
2000 - Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru mea culpa publica (zi de pocăinţă)
2008 - Fosta sportivă americană Marion Jones, condamnată la şase luni de închisoare pentru sperjur, a fost încarcerată la Texas, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Aceasta a fost condamnată deoarece a minţit în faţa anchetatorilor federali de trei ori: prima oară în noiembrie 2003, în cadrul anchetei privind cazul Balco, numit astfel după laboratorul californian care furniza produse dopante multor atleţi, iar apoi în august şi noiembrie 2006, în cazul privind fraudele bancare în care a fost implicat tatăl primului său fiu, fostul atlet Tim Montgomery.
Citește pe alephnews.ro: Arhivele Naționale ale Marii Britanii desecretizează documente MI5: Mărturisirile celor mai cunoscuți agenți ai Uniunii Sovietice. Cine sunt cei 5 „agenți Cambridge”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe