- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.03.2012, 16:56)
Serviciile video la cerere vor putea fi lansate numai după notificarea CNA
Companiile şi persoanele care vor să lanseze un serviciu video la cerere, indiferent de modalitatea de difuzare - prin televiziune, internet şi alte reţele de comunicaţii electronice -, vor trebui să notifice în acest sens CNA, potrivit unui proiect postat pe site-ul instituţiei.
Urmărește
388 afișări
Serviciile video la cerere vor putea fi lansate numai după notificarea CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Proiectul de decizie privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere se află în dezbatere publică, pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).
Decizia stabileşte condiţiile de furnizare a serviciilor media audiovizuale la cerere (servicii "video la cerere" şi servicii "video în reluare") prin reţele de comunicaţii electronice şi se aplică furnizorilor care se află sub jurisdicţia României.
Orice persoană care intenţionează să furnizeze servicii media audiovizuale la cerere are obligaţia să notifice CNA această intenţie, cu cel puţin 7 zile înainte de începerea activităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
În termen de 7 zile de la data notificării, CNA eliberează şi transmite solicitantului avizul de furnizare a serviciului media audiovizual la cerere. Solicitantul poate începe furnizarea serviciului/ serviciilor media audiovizuale la cerere numai după obţinerea avizului de la CNA.
Avizul poate fi retras de CNA în mai multe situaţii, printre care şi dacă respectivul serviciu video la cerere săvârşeşte în mod repetat una dintre următoarele fapte: incită publicul la ură naţională, rasială sau religioasă; incită explicit la violenţă publică; incită la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat; incită la acţiuni teroriste.
De asemenea, avizul poate fi retras de CNA ca urmare a încetării dreptului titularului care furnizează reţele sau servicii de comunicaţii electronice, prin intermediul căruia se furnizează serviciul media audiovizual la cerere, încetare dispusă prin decizie a preşedintelui ANCOM, în condiţiile legii. O altă situaţie în care poate fi retras avizul este la cererea titularului, caz în care renunţarea la dreptul de a furniza serviciile media audiovizuale la cerere, pentru care s-a eliberat avizul, se realizează prin transmiterea la CNA a unei cereri de renunţare.
Retragerea avizului se va dispune prin decizie a CNA, care va stabili şi data de la care încetează dreptul de a furniza serviciile media audiovizuale la cerere prevăzute în aviz. Decizia se va publica pe pagina de internet a CNA.
În scopul realizării unei evidenţe oficiale a furnizorilor de servicii video la cerere, CNA va întocmi şi actualiza Registrul public al furnizorilor de servicii media audiovizuale la cerere, care va fi disponibil pe pagina de internet a CNA.
În scopul asigurării respectării obligaţiei ce revine CNA, de cooperare dintre autorităţile de reglementare din statele membre ale Uniunii Europene, stabilită prin Directiva privind serviciile media audiovizuale, CNA poate solicita informaţii necesare identificării furnizorului, după cum urmează: a) persoanei care furnizează serviciul media audiovizual la cerere, dacă informaţiile de pe pagina web a serviciului respectiv nu precizează autoritatea de reglementare sau de supraveghere sub jurisdicţia căreia acesta se află; b) autorităţilor de reglementare sau de supraveghere din statele membre ale Uniunii Europene; c) autorităţilor române care pot concura la identificarea furnizorului.
Pe de altă parte, companiile şi persoanele care vor să lanseze un serviciu video la cerere vor trebui să respecte Legea audiovizualului privind protecţia demnităţii umane, a dreptului la propria imagine, dar şi dreptului la rectificare. Totodată, conţinutul difuzat pe serviciile video la cerere trebuie să asigure informarea corectă a publicului şi pluralismul opiniilor. De asemenea, cei care lansează un astfel de serviciu vor avea şi responsabilităţi culturale, trebuind să asigure o ponderea majoritară operelor audiovizuale de ficţiune considerate ca fiind europene.
În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează în cadrul serviciilor video la cerere astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri: să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext; să fie redată la viteză normală de citire.
Publicitatea şi teleshoppingul la produse şi tratamente pentru probleme de natură sexuală nu pot fi difuzate decât în programele 18, clasificate astfel potrivit dispoziţiilor din Codul audiovizualului.
CNA a elaborat acest proiect de Decizie privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere având în vedere dubla calitate a Consiliului, de garant al interesului public şi de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor de programe media audiovizuale, şi având în vedere Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 10 martie 2010 privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale, în scopul stabilirii procedurii de notificare a serviciilor media audiovizuale la cerere şi a condiţiilor de difuzare a acestor servicii.
După ce va fi votată de membrii CNA, decizia nu se va aplica serviciilor web care nu intră în concurenţă cu serviciile media audiovizuale, conţinutul audiovizual prezent pe site fiind doar ocazional şi accesoriu scopului principal al serviciului, cum ar fi site-urile web care conţin doar de manieră auxiliară elemente grafice animate, videoclipuri, fragmente din programele audiovizuale, dacă acestea sunt prezente doar ocazional şi exclusiv pentru ilustrare, scurte spoturi publicitare sau informaţii legate de un produs sau serviciu care nu este audiovizual.
De asemenea, decizia nu se va aplica site-urilor web care furnizează conţinut audiovizual generat de către utilizatori privaţi, în scopul punerii în comun şi al schimbului în cadrul unei comunităţi de interese (spre exemplu You Tube, Google, Vimeo) şi nici oricăror forme de corespondenţă privată.
Nici versiunile electronice ale ziarelor şi revistelor şi nici motoarele de căutare pe internet nu vor fi "afectate" de această decizie a CNA. Totodată, decizia nu se va aplica jocurilor de noroc online, inclusiv loteriile, pariurile şi alte forme de servicii din domeniul jocurilor de noroc, cu excepţia jocurilor şi concursurilor difuzate, în condiţiile legii, în cadrul unui serviciu media audiovizual.
Potrivit deciziei, serviciul "video la cerere" este un tip de serviciu media audiovizual la cerere, denumit şi video on demand, care oferă utilizatorului acces, la cerere individuală şi la momentul ales de către acesta, la vizionarea de filme, videoclipuri, spectacole, live sau înregistrate, precum şi alte tipuri de conţinut video reunite în cadrul unui catalog de programe, indiferent de forma sub care acestea sunt selecţionate şi organizate în cadrul catalogului.
Serviciu "video în reluare" este un tip de serviciu media audiovizual la cerere, denumit şi catch up TV, care oferă utilizatorului acces, pentru o perioadă limitată de timp, la revizionarea, la cerere individuală şi la momentul ales de către acesta, a programelor difuzate în prealabil în cadrul unui serviciu de televiziune; acest tip de serviciu poate fi pus la dispoziţia publicului chiar de către radiodifuzor, în calitate şi de furnizor de servicii media la cerere, sau prin intermediul unui terţ furnizor de astfel de servicii.
Comentariile şi sugestiile la proiectul de Decizie pot fi transmite până pe 9 aprilie la sediul CNA din Bucureşti (Bucureşti, Bulevardul Libertăţii nr.14) sau pe e-mail cna@cna.ro.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe