- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.12.2014, 14:58)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Silviu Purcărete şi Adrian Enescu, printre laureaţii premiilor Academiei Române pentru anul 2012
Regizorul de teatru şi operă Silviu Purcărete şi muzicianul şi compozitorul Adrian Enescu se numără printre laureaţii premiilor Academiei Române pentru anul 2012, care au fost decernate vineri, în şedinţa solemnă a Adunării Generale a Academiei Române, informează reprezentanţii instituţiei.
Urmărește
338 afișări
Silviu Purcărete şi Adrian Enescu, printre laureaţii premiilor Academiei Române pentru anul 2012 (Imagine: Mediafax Foto)
Premiile Academiei Române sunt acordate oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară şi din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti.
Astfel, la categoria "Filologie şi literatură" au fost acordate mai multe premii, Simona Sora fiind laureata trofeului "Ion Creangă", pentru volumul "Hotel universal".
În ceea ce priveşte secţiunea "Ştiinţe istorice şi arheologice", unul dintre premii a fost "Vasile Pârvan", acordat pentru "Tezaurele dacice. Creaţia în metale preţioase din Dacia preromană" - Daniel Spânu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
De asemenea, la categoria "Şiinţe matematice", unul dintre premii a fost "Gheorghe Lazăr", pentru grupul de lucrări "Structuri exacte, echivalenţe şi dualităţi" - Septimiu Crivei.
În categoria "Ştiinţe fizice", premiul "Dragomir Hurmuzescu" a fost acordat grupului de lucrări "Studii privind modelarea materiei barionice în condiţii termodinamice relevante pentru stele masive ce suferă colaps gravitaţional şi pentru stele neutronice" alcătuit din "Ensemble equivalence in supernova matter with a simple model" şi "Phase transition toward strange matter" (Adriana R. Răduţă şi Francesca Gulminelli). De asemenea, a fost acordat premiul "Radu Grigorovici", grupului de lucrări "Fenomene de suprafaţă şi de interfaţă evidenţiate prin spectroscopii de electroni XPS/Auger şi alte tehnici de caracterizare a suprafeţelor şi interfeţelor" - Nicoleta Georgiana Apostol (Gheorghe) şi grupului de lucrări "Materiale biocompatibile: preparare şi caracterizare" - Daniela Predoi.
De asemenea, au fost acordate premii la categoria "Ştiinţe biologice". Unul dintre acestea a fost premiul "Emil Racoviţă", acordat suitei de lucrări publicate între 2001 - 2012 privind "identificarea şi caracterizarea formelor enzimatice de tip ancestral prezente în microorganisme bacteriene şi archeene" - Cristina Purcărea.
La categoria "Ştiinţe medicale" au fost acordate mai multe premii, printre care "Iuliu Haţieganu", pentru "Complicaţiile pancreatitei acute" - Radu Costea, Ştefan Neagu, Narcis Zărnescu, premiul "Daniel Danielopolu", pentru "Antropologie şi Cultură" - Andrei Kozma, Cristiana Glavce, Constantin Bălăceanu Stolnici, şi premiul "Gheorghe Marinescu", pentru "Kidney and Brain" - Ligia Petrică.
Printre premiile acordate la secţiunea "Ştiinţe economice, juridice şi sociologie" se numără "Petre S. Aurelian", pentru "Piaţa muncii între formal şi informal" - Silvia Pisică, Valentina Vasile, Vergil Voineagu, şi premiul "Virgil Madgearu", pentru "Proiectele miniere. Evaluarea din perspectiva dezvoltării durabile" - Nicolae Bud.
La categoria "Filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie" au fost acordate, printre altele, premiile "Constantin Rădulescu-Motru", pentru "Arhitectura luminii. Iniţiere în semiotica formelor sacre" -
Aritia D. Poenaru, şi "Mircea Florian", pentru "Cultura recunoaşterii şi securitatea umană" - Anton Carpinschi.
Totodată, au fost acordate premii şi la categoria "Arte, arhitectură, audiovizual. Astfel, Adrian Enescu a primit premiul "George Enescu" - în domeniul creaţiei muzicale, pentru "Breakfast. Music for solo viola", iar Silviu Purcărete a luat premiul "Aristizza Romanescu" - în domeniul artelor spectacolului, pentru "Conu Leonida faţă cu reacţiunea", de I. L. Caragiale.
"Un premiu din partea Academiei Române este deosebit de onorant. Premiul pe care mi-l oferiţi astăzi mă onorează. Un premiu care poartă numele unei fermecătoare stele a scenei româneşti nu poate decât să bucure şi să emoţioneze. Sunt bucuros şi emoţionat. Vă mulţumesc. Daţi-mi voie să adresez felicitări calde tuturor ce se bucură astăzi de un premiu din partea dumneavoastră şi, odată cu mulţumirile mele, să urez înalte reuşite Academiei Române", a fost declaraţia lui Silviu Purcărete, transmisă din Germania.
De asemenea, au fost acordate premii speciale pentru anul 2014. Astfel, premiul special acordat de Preşedinţia României "Meritul Cultural în grad de Ofiţer" a fost acordat Institutului de istoria artei "George Oprescu". Diploma Meritul Academic a revenit Institutului de Geografie al Academiei Române - Bucureşti, Institutului de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" al Academiei Române - Iaşi cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţare, Centrului de Chimie Organică "Costin D. Neniţescu" al Academiei Române - Bucureşti, cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţare, profesorului Vasile Sebastian Dâncu, directorul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, şi Marinei Ileana Sabados, secretar ştiinţific la Institutul de Istoria Artei "George Oprescu".
Din totalul celor 75 de premii propuse, pentru anul 2012 au fost atribuite 62, pentru 14 domenii. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.
Lista integrală a premiilor Academiei Române pentru anul 2012 va fi afişată pe site-ul oficial, la adresa www.academiaromana.ro.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe