- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (25.05.2016, 16:40)
- Alexandru Bălăşescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Societate/ Corupţia se învaţă de mic, în familie
Jocul de-a corupţia. Unde? În parcul de copii. Definiţia de la care porneşte antropologul Alexandru Bălăşescu: "coruptul ocoleşte legea pentru a-şi atinge scopul în acelaşi timp în care recunoaşte legitimitatea autorităţii".
Urmărește
444 afișări
Societate/ Corupţia se învaţă de mic, în familie (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)
Ce este corupţia şi ce o generează? Corupţia este un tip special de relaţionare cu legea şi autoritatea. Persoana care o practică încearcă să conturneze legea pentru a-şi atinge scopul în acelaşi timp în care recunoaşte legitimitatea autorităţii. Nuanţa este importantă pentru că nerecunoaşterea autorităţii ar duce mai degrabă la revoltă decât la corupţie.
Sunt interesat şi nerăbdător să văd filmul lui Cristian Mungiu “Bacalaureat”, nu doar pentru că este premiat la Cannes, ci şi pentru că regizorul este un excelent observator al societăţii române contemporane. Într-un interviu recent acesta vorbea în mod corect despre necesitatea schimbării educaţiei pentru a elimina corupţia, fără însă a fi specific. Am să fiu eu: corupţia nu se învaţă în şcoală, ci în familie. Şi se învaţă implicit prin modul de raportare între părinţi şi copil la vârste extrem de mici, nu explicit.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 09:28
• Generalul care a supravegheat retragerea din Afganistan a fost promovat la ofiţer cu patru stele
-
astăzi, 08:56
-
astăzi, 08:03
-
astăzi, 07:38
• Ion Cristoiu: După vechii greci, femeia e o proastă care se înamorează
-
astăzi, 08:51
• Avioane prezidenţiale ruseşti implicate în deportarea copiilor ucraineni
-
astăzi, 07:52
• Merkel aminteşte de „fascinaţia lui Trump pentru puterea absolută” a unor oameni ca Putin şi Kim
-
astăzi, 08:19
-
ieri, 22:01
-
ieri, 22:17
-
astăzi, 07:40
• Principalul democrat din Camera Reprezentanţilor îi cere lui Biden graţieri din clasa muncitoare
-
ieri, 17:06
-
ieri, 22:22
• România în Grupa A la EURO U21 2025: Slovacia, Spania şi Italia, adversarele tricolorilor
-
ieri, 20:10
-
ieri, 17:02
• FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
ieri, 17:33
• Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
Relaţia cu autoritatea şi legea se formează la vârste fragede în relaţia cu părinţii ca primi legiutori. Nimeni în România nu îi spune copilului de vârstă fragedă că e mai bine să ocolească regulile-ajung unii părinţi să o facă mai tarziu… Însă, din observaţiile mele, regulile impuse copiilor în România sunt de cele mai multe ori interdictive, fără a fi explicate, urmate pedepse specifice disproporţionate în cazul abaterii. O simplă plimbare în parc într-o zi însorită vă poate lămuri (în cazul în care aveţi copii, vă propun auto-observarea): de la vârsta la care copiii de pe aici reuşesc să aibă autonomie suficientă pentru a duce un obiect la gură, aceştia vor auzi o serie de “nu-uri” fără explicaţie. “Nu fă asa” “nu te du acolo”, “nu alerga”, “nu aşa şi pe dincolo” în cel mai bun caz explicaţia este “ca e rusine”, în cel mai rău caz o consecinţă directă implacabilă “pentru că o să căzi/ o să te murdăreşti/ o să te imbolnavesti”.
Ce învaţă copiii? Învaţă frica de acţiune şi corupţia: în primul rând învaţă că “nimic nu se poate” şi că orice acţiune independentă are consecinţe grave şi este foarte probabil să fie în afara legii impuse. În al doilea rând învaţă că, dacă se poate, se poate prin încălcarea legii, sau a poruncii parentale. Învaţă că legea, în loc să fie un set de reguli care i-ar ţine în siguranţă într-un câmp de acţiuni posibile-de exemplu ar învăţa asta dacă li s-ar spune “sigur, poţi să alergi, trebuie însă să fii atent pentru că e posibil să cazi”-este un set de interdicţii care trebuie conturnate, dacă au curaj, pentru a-şi atinge scopul-“nu fugi că ai să cazi!”
Interesant este să ne gândim şi la textul legilor în România, şi cum sunt ele formulate de către legiutori crescuţi în acelaşi spirit. Sunt împotriva corupţiei, dar poate că o analiză de text ar evidenţia că unele legi din România îi fac absenţa imposibilă. Cine ştie… ? E doar o ipoteză de lucru.
Citeşte şi: HeyDay, un festival de trupe tribute, organizat de creart, va avea loc în weekend-ul 27 - 29 mai, la Izvor
Citeşte şi: Iohannis a promulgat două legi prin care 5% din taxele din jocurile de noroc ajung la Cultură
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Proteste în Coreea de Sud după decretul președintelui Yoon Suk Yeol de a implementa legea marțială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Elena Lasconi, declarație năucitoare despre Călin Georgescu: 'Mă întreb dacă e om, pare un…'
CANCAN.RO
Cum verifici dacă PENSIA îți crește de la 1 ianuarie 2025. Cine beneficiază de majorări de până la 12.000 de lei lunar și cine nu ia nimic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe