- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.09.2012, 19:23)
- Madalina Cerban ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va primi un multiplex de televiziune digitală, fiind obligată să retransmită TVR1 şi TVR2 - proiect
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) va primi unul dintre cele cinci multiplexe care vor fi acordate de statul român pentru tranziţia la televiziunea digitală terestră şi va avea obligaţia de a retransmite liber, în format digital, televiziunile publice TVR 1 şi TVR 2.
Urmărește
1074 afișări
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va primi un multiplex de televiziune digitală, fiind obligată să retransmită TVR1 şi TVR2 - proiect (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)
Informaţia apare într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, postat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).
Potrivit Strategiei, România trebuie să implementeze tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până la 17 iunie 2015.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 22:22
• Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
ieri, 20:07
-
ieri, 18:38
• Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
-
ieri, 16:33
-
ieri, 21:14
• Conor McGregor a fost găsit vinovat de viol într-un proces civil la Dublin
-
ieri, 15:04
-
ieri, 20:26
-
ieri, 13:52
-
ieri, 13:00
-
ieri, 11:17
-
ieri, 10:16
• Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
ieri, 14:12
• Paradă de 1 Decembrie în Capitală cu 2.500 de militari, 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave
-
ieri, 06:00
• Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
ieri, 09:10
-
ieri, 12:27
În acest sens, la nivel naţional se vor acorda patru multiplexe digitale naţionale pentru televiziune digitală terestră în banda UHF (ultra high frequency) şi unul în banda VHF (very high frequency), rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexe suplimentare, în funcţie de posibilităţile tehnice.
"În vederea diminuării efectelor negative ale tranziţiei de la analogic la digital, având în vedere şi necesitatea asigurării continuităţii serviciului public de televiziune TVR1, aparţinând Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi în acelaşi timp păstrarea unei competitivităţi loiale pe piaţă", Strategia prevede aprobarea unui acord pentru un proiect pilot ce urmează a fi dezvoltat de către operatorul ce transmite în prezent serviciile publice de televiziune în format analogic (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.), în scopul implementării unui multiplex naţional de televiziune digitală terestră.
Proiectul pilot se va desfăşura până la data de 17 iunie 2015, experimentele existente urmând să facă parte integrantă din acesta, urmând ca licenţele de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru ce vor fi acordate în condiţiile Legii audiovizualului să fie implementate ulterior acestei date.
În acest context, prin Strategie se dispune că, pentru o anumită perioadă, va trebui asigurată transmisia în paralel, simultană, a TVR1, în sistem analogic în banda VHF, prin această măsură asigurându-se, în termeni obiectivi, cerinţele de informare a populaţiei.
Totodată, transmisia analogică pe cale radio terestră a televiziunii TVR2, care aparţine tot televiziunii publice, va înceta treptat, pe regiuni, pe măsura implementării proiectului pilot, după un calendar agreat de Consiliul Naţional al Audiovizualui (CNA), Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, care va implementa proiectul pilot.
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va trebui să preia şi să transmită "free to air" (liber la retransmisie, n.r.), în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii, televiziunile din portofoliul TVR. "Prin «free to air» se înţelege transmisia necriptată a programelor, respectiv recepţia liberă a acestora", se precizează în proiectul de Strategie.
De asemenea, proiectul de Strategie prevede lansarea unei campanii de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea terestră digitală. Campania de informare va fi demarată începând cu 1 ianuarie 2013, se precizează în proiectul de Strategie.
Operatorul primului multiplex - Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - va beneficia de un acord pentru proiectul pilot în scopul implementării unui multiplex naţional de televiziune digitală terestră, până la data prevăzută pentru încetarea totală a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016.
Restul de 4 multiplexe digitale naţionale (trei multiplexe în UHF şi unul în VHF) vor fi acordate prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după 17 iunie 2015. Standardul de televiziune digitală terestră utilizat pentru transmisia celor 5 multiplexe va fi DVB-T2.
Multiplexele regionale/ locale vor fi acordate prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM.
ANCOM va avea mai multe responsabilităţi, între care: elaborarea calendarului şi a condiţiilor tehnice pentru acordarea multiplexelor naţionale de televiziune digitală şi a multiplexelor regionale/locale; coordonarea şi monitorizarea procesului de tranziţie; acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor în sistem digital terestru; autorizarea tehnică a emisiilor digitale; supravegherea şi controlul respectării obligaţiilor prevăzute în licenţele de utilizare a frecvenţelor în sistem digital terestru.
În exercitarea atribuţiilor sale de coordonare a procesului de tranziţie la televiziunea digitală terestră, ANCOM va colabora cu CNA, care este responsabil, printre altele, de monitorizarea şi asigurarea punerii în practică, împreună cu Ministerul Culturii, a politicilor audiovizuale asumate de România, a campaniilor de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră.
De asemenea, CNA va acorda licenţele audiovizuale digitale în cadrul multiplexelor pentru serviciile media audiovizuale digitale, în conformitate cu responsabilităţile ce îi revin potrivit legii.
Proiectul de Strategie privind tranziţia la televiziunea digitală a fost postat pe site-ul MCSI la câteva zile după ce ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Societatea Naţională de Radiocomunicaţii ar putea, la sfârşitul acestui an, să retransmită în format digital un număr de 15 programe TV, proiect care necesită investiţii între 10 şi 20 milioane de euro.
Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, SNR a consemnat în 2011 o cifră de afaceri de 331,6 milioane de lei, în scădere cu 2% faţă de anul precedent, şi o pierdere netă de 44,1 milioane de lei, de la 43,4 milioane de lei în 2010.
În august 2010, Guvernul român a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră. Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.
Decizia de atunci a Guvernului a determinat ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexe). Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două multiplexe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini achitate în cadrul licitaţiei. Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe