- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (12.05.2010, 15:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sorin Burtea, membru al CA demis din TVR: Vrem să facem plângere penală împotriva Robertei Anastase
Sorin Burtea, membru al CA din TVR demis de Parlament, a declarat, miercuri, că mai mulţi membri CA vor face pângere penală pentru calomnie împotriva Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, din cauză că ea a afirmat că aceştia sunt vinovaţi de dispariţia a 14 milioane euro de la TVR.
Urmărește
384 afișări
Sorin Burtea, membru al CA demis din TVR: Vrem să facem plângere penală împotriva Robertei Anastase (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Este clar că o televiziune de stat e una de stat şi una publică e publică. La noi se vrea să devenim televiziune de stat, pentru că altminteri nu s-ar face atâtea eforturi ca să o schimbăm, să facem dintr-o lege care este clar perfectibilă una şi mai rea (....) Pentru prima oară, un deputat care vremelnic are şi funcţia de ministru, domnul Kelemen Hunor, a spus că cunoaşte cel puţin trei destituiri de CA făcute politic, fără niciun fel de normă, de analiză, de control (...) Televiziunea Publică se transformă în televiziune de stat şi este o tarabă. Vând şi cumpăr de pe ea ce vreau. Cine pune banul, ăla dă şi muzica, dă tonul", a spus Sorin Burtea, membru în Consiliul de Administraţie demis de către Parlament pe 30 martie, odată cu respingerea raportului de activitate al TVR pe anul 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Oreshnik, racheta minune a lui Vladimir Putin cu care face ravagii în Ucraina, este reuşita Vestului decadent
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Sorin Burtea a participat, miercuri, la o dezbatere despre depolitizarea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), organizată de Institutul "Ovidiu Şincai" şi Fundaţia "Friedrich Ebert".
El a spus că mai mulţi membri ai fostului Consiliu de Administraţie au decis să dea în judecată Parlamentul, pentru că raportul de activitate al TVR pe anul 2008 a fost respins de acesta fără ca membrii CA să-şi prezinte punctul de vedere.
"De ce suntem prima ţară din Europa, singura, unica, în care CA nu s-a dezbătut. De ce noi, membrii CA, nu am fost chemaţi să discutăm (...) Câţiva membri din Consiliu, mai puţin cei care sunt uniţi - cum sunt cei de la minorităţi, cei de la UDMR - ne-am constituit în a-i da în judecată. Probabil că astăzi sau mâine se va primi un număr de înregistrare de la instanţă. Nu se poate ca de la cel mai înalt forum al Parlamentului, deci din vocea preşedintei Camerei Deputaţilor, să se spună că acest CA are grave ciordeli, pentru că au dispărut 14 milioane de euro (deficitul TVR pe anul 2008, n.r.) Noi, care nu ne considerăm hoţi, chiar dacă suntem demişi, avem dreptul ăsta timp de trei ani de zile", a spus Burtea. El a spus că achiziţiile de film au adus după sine o taxă în plus, TVA-ul, care înseamnă circa 5 milioane de euro.
Sorin Burtea a declarat pentru MEDIAFAX că intenţia multora dintre membrii CA este de a depune plângere penală la Parchet pentru calomnie, împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, care i-a acuzat de "hoţie". "Noi am făcut plângerea, ea trebuie depusă de avocat", a explicat Burtea.
În plus, în cadrul dezbaterii, Sorin Burtea a spus că din cei 13 membri ai CA, doi - Sorin Burtea şi Marian Voicu, în cazul CA al TVR - sunt aleşi prin votul salariaţilor instituţiei. "Ca atare, destituirea (de către Parlament, n.r.) este neconstituţională", a spus Sorin Burtea.
El a fost contrazis de către Marton Arpad, deputat UDMR, care a spus că TVR şi SRR funcţionează pe baza unei legi organice şi sunt sub control parlamentar. "Parlamentul numeşte, Parlamentul demite. Din moment ce constituţia prevede controlul parlamentar, constituţia prevede demiterea. Că astea au fost făcute pe criterii politice, sunt şi eu de acord. Din punct de vedere constituţional, aici nu aveţi dreptate", a spus acesta.
Radu Podgoreanu spune că există o intenţie clară de control politic monocolor
Pe de altă parte, Radu Podgoreanu, membru al PSD şi fost parlamentar, a spus că în proiectul Ralucăi Turcan de modificare a Legii 41 de funcţionare a SRR şi SRTv s-a făcut un singur lucru, respectiv "au fost scoşi din CA reprezentanţii celor care lucrează în cele două instituţii", spunându-se că societatea civilă trebuie să desemneze membrii CA.
"Această suprareprezentare ridică următoarele probleme, care este mecanismul de legitimare a societăţii civile şi care sunt mecanismele de apel? Această formulă pe care o propune doamna Turcan e o formulă care duce la maxim controlul politic. Nu mai avem niciun mecanism de echilibrare. Ce depolitizăm? Atâta timp cât fondurile folosite sunt fonduri publice, cineva trebuie să-şi asume răspunderea pe aceste fonduri publice. Independenţa trebuie să fie pe parte editorială, pe partea de management a fondurilor trebuie să avem răspunderea politică.
Teza depolitizării e o perdea de fum. Avem de-a face cu o intenţie clară de control politic monocolor, cele două instituţii media să fie controlate de o majoritate. Probleme de fond, importante pentru supravieţuirea celor două instituţii media sunt neglijate. Nici nu poate fi vorba de a discuta pe acest proiect, e un proiect de lege care nu poate constitui un proiect de fond pentru drumul mai departe", a spus Radu Podgoreanu.
Marton Arpad afirmă că votul va fi tot politic
Pe de altă parte, Marton Arpad, deputat UDMR, a spus că indiferent cine va propune noii membri ai consiliilor de administraţie din SRR şi SRTv, votul lor va fi tot unul politic.
"Şi eu cred că cea mai bună soluţie de a avea o Televiziune Publică corectă este un echilibru politic şi nu o aşa zisă depolitizare, care nu se poate realiza. Şi eu cred că atunci când se va trece la un vot în plen sau într-o comisie, tot un vot politic va fi, indiferent din partea cui vor fi numiţi membrii CA. Indiferent cine este cel care are dreptul de a nominaliza, decizia va fi una politică, a Parlamentului pentru că aşa prevede Constituţia şi, în mod evident, că atunci când este vorba despre o decizie politică nu este loc de contestaţii. Fiind un vot politic, chiar dacă este o persoană din presă, societate civilă, ong, toată lumea va şti de care partid ţine. Tare ar fi bine să mă înşel", a spus Marton Arpad.
El a mai spus că UDMR nu va propune pentru consiliile de administraţie de la radioul şi televiziunea publică oameni politici. "Formaţiunea noastră a propus în astfel de organisme din cele două instituţii oameni care veneau din presă şi nu aveau nicio funcţie în UDMR. Din partea noastră promitem că în continuare nu va fi pus om politic nici la radio, nici la televiziune, indiferent cum se va vota legea", a spus Marton Arpad.
Victor Socaciu spune că nu se poate vorbi de politizarea TVR
Deputatul PSD Victor Socaciu a fost de părere că "Legea din 94 este una cuprinzătoare, făcută pe principii europene". "Nu mi s-a părut că are lacune. Nu mi s-a părut că are imperfecţiuni atât de grave cât să intervină factorul politic decisiv", a spus Socaciu.
El a precizat că, în ciuda faptului că TVR a fost condusă în ultimii ani de o persoană propusă de PSD, Alexandru Sassu, nu se poate vorbi despre politizarea TVR. "Nu cred că se poate vorbi în niciun caz de politizare, nu au fost lucruri decât poate accidentale în favoarea cuiva, mai grav a fost numirea unui reprezentant al preşedintelui în capul Ştirilor", a precizat Socaciu, referindu-se la Rodica Culcer.
"O demagogie mai crasă nici că se poate", a spus Victor Socaciu, comentând proiectul Ralucăi Turcan de modificare a Legii 41. "A trece prin Parlament propunerile societăţii civile înseamnă un control total din partea actualei puteri. Acum în CA se poate auzi şi glasul unui PSD-ist, al unui UDMR-ist, al PNL-ist şi al unui PDL-ist", a afirmat Socaciu, precizând că este de acord cu numirea a doi reprezentanţi ai societăţii civile în CA de la TVR. "Sunt de acord cu reprezentanţii societăţii civile, doi maxim - şi votaţi cu două treimi în Parlament", a explicat Victor Socaciu.
Costin Diaconescu, membru al Consiliului de Onoare al Clubului Român de Presă (CRP), a spus că CRP doreşte depolitizarea societăţilor publice de radio şi televiziune, acesta fiind un principiu asupra căruia Clubul s-a exprimat ferm.
Marian Voicu afirmă că legea TVR este perfectibilă
Jurnalistul din TVR Marian Voicu, membru al CA demis de către Parlament, a spus că legea 41 este "perfectibilă". El a spus că noua lege de funcţionare a TVR trebuie să prevadă "contracte pe perioadă determinată de management, cu clauze de performanţă". "Managementul instituţiei trebuie să fie responsabil pentru cheltuirea banului public. Cum responsabilizezi conducerea, sub preşedintele - director general? În Televiziunea Română toţi directorii au contracte pe viaţă şi fără clauze de performanţă" a spus Marian Voicu.
Acesta a adăugat că acest lucru se întâmplă de pe vremea când Tudor Giurgiu a fost şef al TVR. "Pe vremea domnului Nicolau existau contracte pe perioadă determinată, cu clauze (...) Nu există nicăieri în Europa un astfel de tip de contracte, pe viaţă. Nu poţi face performanţă (...) S-au schimbat trei CA, managementul a rămas acelaşi. Parlamentul ar trebui să-şi pună problema, e ceva în neregulă aici, nu poţi schimba nişte directori", a explicat Voicu.
El a mai spus că preşedintele - director general al SRTv are "puteri discreţionare". "În vremea domnului Tudor Giurgiu, dânsul comanda auditul şi îl încuia în seif, membrii CA nu ştiau cum arată de fapt instituţia (...) De ce trebuie să aibă PDG într-o astfel de instituţie, TVR, puteri discreţionare? De ce nu comunică tuturor informaţiile pe care este obligat să le comunice (...) Modul în care directorul general este angajat de către o comisie se poate discuta. Dar este foarte important ca directorul general să aibă un mandat determinat şi să răspundă în faţa CA", a spus Voicu, precizând că susţine separarea funcţiei de director general de preşedinte al CA.
Totodată, Marian Voicu a spus că în prezent este "o imposibilitate" ca TVR să ajungă "pe plus". El a dat ca exemplu faptul că pe vremea în care Tudor Giurgiu era PDG al TVR taxa pe care Televiziunea Română trebuia să o plătească Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) a crescut "de cinci ori". "Din veniturile din publicitate ale TVR, Tudor Giurgiu a decis să mărească de cinci ori taxa de la CNC. Este cea mai mare taxă plătită în Europa în momentul ăsta. Este foarte bine că subvenţionăm cinematografia română, dar suntem o televiziune săracă (...) Este o măsură luată de Tudor Giurgiu, pe care îl suspectăm, totuşi, că a avut un interes, el încasează bani de la CNC. De ce Guvernul nu se poate întoarce la situaţia originală?", a spus Voicu.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe