Spectacole de Afrim şi Hausvater, dar şi festivaluri, în noua stagiune a teatrelor bucureştene

Spectacole regizate de Radu Afrim, Andrei Şerban şi Alexander Hausvater şi producţii prezentate în festivaluri precum Fest(in) pe Bulevard şi Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii fac parte din stagiunea 2015 - 2016 a principalelor teatre bucureştene.

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului Spectacole de Afrim şi Hausvater, dar şi festivaluri, în noua stagiune a teatrelor bucureştene

Spectacole de Afrim şi Hausvater, dar şi festivaluri, în noua stagiune a teatrelor bucureştene (Foto: Andreea Alexa / Mediafax Foto)

Spectacol nou semnat de Radu Afrim, expoziţii şi programul 9G, la Teatrul Naţional Bucureşti

"Dumnezeu se îmbracă de la second-hand", un titlu de succes, care aminteşte că este nevoie de dramaturgia realităţii româneşti de ieri şi de azi, revine pe afişul Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" vineri, la ora 19.30, la Sala Studio, chiar în prima seară a noii stagiuni 2015-2016. O satiră ţesută pe mai multe paliere ale naraţiunii, cuprinzând un arc peste timp trasat cu fineţe, şi dramatic şi istoric, piesa lui Iulian Margu, adusă în scenă de Ion Caramitru la începutul precedentei stagiuni, poartă spectatorii, datorită unui pian celebru şi nemuritorului vals, de la o epocă la alta, de la o generaţie la alta, prin caruselul unei impresionante poveşti de familie.

Tot în prima zi a noii stagiuni, în foaierul Sălii Media, de la ora 18.00, are loc vernisajul unei duble expoziţii de fotografie semnată de artiştii japonezi Yoshinori Hashimoto şi Masanobu Yoshimura. Dacă primul nume este deja cunoscut publicului din România - numai la TNB a avut câteva expoziţii până în prezent -, iar cu această ocazie continuă să familiarizeze publicul cu o lume plină de mister şi de culoare, cea a festivalurilor japoneze, fiind şi fondatorul, în 2003, al Asociaţiei Culturale Româno-Japoneze, despre cel de-al doilea expozant se ştie că este discipolul unuia dintre cei mai mari artişti fotografi japonezi, Shintaro Shiratori. Expoziţia de la Bucureşti va fi una de fotografie publicitară. Fotografiile sale au fost expuse în numeroase expoziţii şi au câştigat o serie de premii naţionale (marele premiu al Asociaţiei Fotografilor din Japonia în 2006, premiul I al Asociaţiei Fotografilor de Publicitate din Japonia în 2009, marele premiu al aceleiaşi asociaţii în 2015 etc). Această expoziţie, care se înscrie în programul TNB - Parateatral/Arte vizuale, va fi deschisă publicului spectator până pe 10 octombrie.

În decursul acestei stagiuni, dramaturgia românească va prilejui câteva premiere, între care şi două proiecte incluse în cea de-a doua etapă a programului 9G la TNB: "After Hours", piesă scrisă şi regizată de actorul Radu Iacoban, precum şi "(D)efectul Placebo", un proiect colectiv, coordonat de dramaturgul Alexandra Pâzgu şi regizorul Ştefan Lupu.

O întâlnire cu dramaturgia poloneză contemporană, reprezentată de una dintre cele mai tinere şi mai apreciate autoare, Dorota Maslowska, va prilejui premiera semnată de Radu Afrim "Între noi e totul bine". Pe scena sălii Pictura vor urca nume îndrăgite ale teatrului românesc, pe care publicul le-a văzut şi în precedentele montări ale regizorului la TNB: Marius Manole, Natalia Călin, Liliana Ghiţă, Florentina Ţilea, Istvan Teglaş şi, la debut pe această scenă, Dorina Chiriac în dublu rol principal: Fetiţa Metalistă şi Scenarista.

Fest(in) pe Bulevard şi spectacole complexe, la Teatrul Nottara

Propuneri artistice complexe, care îmbină poezia, fantasticul, comedia pură, protestul cinic şi satira socială, vor putea fi descoperite în viziunile originale ale câtorva dintre cei mai importanţi regizori români, în această stagiune, la Teatrul Nottara.

Premiera oficială a spectacolului "Aprilie, dimineaţa", de Mihai Ispirescu, în regia Dianei Lupescu, va avea loc pe 9 octombrie, la cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard (8 - 17 octombrie). Povestea - cu un umor usturător, însoţit de o demascare metodică a fisurilor unui sistem din care omul a fost exclus - are ca personaj principal un cetăţean oarecare, devenit, în mod inexplicabil, gazda unui suflet încă nenăscut, dar declarat la recensământ. Umanitatea se pierde încă în faţa unui totalitarism insinuat al structurilor moderne, care încearcă să controleze realitatea. Din distribuţia actualului spectacol fac parte actorii Mihai Marinescu, Lucian Ghimişi, Dan Clucinschi, Ada Navrot şi Raluca Tiţa, iar scenografia este semnată de Victor Diaconu şi Petre-Cătălin Manea.

De asemenea, "Femei de post", de Hanna Azoulay-Hasfari, în regia Andreei Vulpe, prezintă o poveste ce surprinde mai multe forme ale iubirii: faţă de Dumnezeu, pentru familie, pentru părinţi, dar plasată într-o confruntare memorabilă cu nevoia de dragoste sau lipsa acesteia, cu efortul regăsirii sensurilor aduse de tradiţiile aproape uitate. Şi acest spectacol va avea premiera la Fest(in) pe Bulevard, pe 8 octombrie, la Sala "George Constantin" a Teatrului Nottara. Patru surori (interpretate de Luminiţa Erga, Crenguţa Hariton, Cristina Florea şi Diana Roman) sunt nevoite, în ajunul zilei de Yom Kippur (sărbătoare evreiască, când trebuie să stea în casă 24 de ore), să se adune în casa părintească, pentru că sora cea mai mică le anunţase că mama lor a plecat de acasă şi nu ştie unde este. Scenografia îi aparţine lui Dan Titza.

"Călătoria", în adaptarea şi regia lui Gavriil Pinte, este un proiect inedit, care va transforma cotidianul în scenă de teatru, "transportându-şi" spectatorii pe bulevardul poeziilor lui Constantin Abăluţă, într-o montare neconvenţională al cărei decor este oraşul. Spectacolul are două părţi - una prezentată la Sala "George Constantin" şi cealaltă într-un autobuz etajat care va face turul mitologiilor Bucureştiului. Din distribuţie fac parte Ion Haiduc, Anda Caropol, Ion Grosu, Cristian Nicolaie, Ioana Calotă, Dani Popescu, Raluca Jugănaru Grosu, Alexandra Aga, Felicia Gozman Pinte. Muzica este semnată de Ioan Dobrinescu, scenografia, de Roxana Ionescu, interpretează Ansamblul Konick.

La Sala "Horia Lovinescu" sunt în toi repetiţiile pentru spectacolul "Viaţa e suferinţă", o comedie de bulevard de Oliver Bukowski, în regia lui Vlad Massaci, cu scenografia semnată de Andu Dumitrescu. Rolurile în această comedie cinică, de umor negru, în care viaţa, moartea şi încă ceva pe lângă îşi dispută sensurile, sunt interpretate de Ada Navrot, George Alexandru, Gheorghe Ifrim, Constantin Cojocaru şi Bogdan Costea.

Regizoarea Anca Colţeanu îi va invita pe spectatori să păşească la Sala "George Constantin" în lumea întortocheată a paşilor pasionali de dans pe care îi face printre iubiri personajul principal din comedia bulevardieră "Tango, monsieur", de Aldo Castro, un bărbat asaltat până la sufocare de femeile din viaţa lui. Scenografia este semnată de Ioana Paşca, iar distribuţia îi include pe Lucian Ghimişi, Mihai Marinescu, Luminiţa Erga, Andreea Măcelaru, Daniela Minoiu, Diana Roman, Corina Dragomir.

Totodată, "Trei nopţi cu Madox" va aduce teatrul absurd pe scena Sălii "George Constantin", la sfârşitul lunii octombrie. Textul scris de dramaturgul român Matei Vişniec devine, în regia lui Mihai Lungeanu, motorul unei construcţii teatrale inedite, care transformă spaţiul de joc - în scenografia Luanei Drăgoiescu - într-unul al căutărilor şi al întâlnirilor stranii. Se creează o realitate proprie, în care moartea, fericirea, iubirea şi singurătatea sunt interdependente şi marchează întâlnirea fiecăruia dintre personaje cu sine, înaintea marii plecări. Din distribuţia spectacolului fac parte Victoria Cociaş, Ion Grosu, Ion Haiduc, Alexandru Jitea, Paul Chiribuţă şi trei studenţi la actorie - Iulian Bârciu, Lucian Bârsan, Iulian Cuza şi Veliko Velikov (Willy) -, iar muzica îi aparţine lui Pedro Negrescu.

Vlad Zamfirescu va reveni pe scena Teatrului Nottara în ipostaza de regizor, cu spectacolul "Colateral", de Alexandru Popa, o piesă contemporană, care îmbină ca într-un puzzle mai multe drame de familie. Poveşti în poveşti se intersectează într-un oraş aglomerat, iar efectele colaterale ale întâlnirii unor oameni legaţi între ei prin fire sufleteşti nevăzute se dovedesc, în final, a fi tragice. În piesa lui Alexandru Popa, cotidianul devine senzaţional, iar spectacolul montat de Zamfirescu, la Sala "George Constantin", va exploata nuanţele realităţii de fiecare zi, fără măşti, artificii şi ipocrizii. Distribuţia este alcătuită din Adrian Văncică, Ioana Calotă, Andi Vasluianu, Luminiţa Erga, Alexandru Mike Gheorghiu, Cristina Florea, Alexandru Repan, Nadiana Sălăgean.

De asemenea, "Familie de artişti", de Kado Kostzer şi Alfredo Arias, în regia lui Alexander Hausvater, va avea premiera în luna decembrie, la Sala "Horia Lovinescu". Va fi un spectacol complex, care va îmbina muzica, expresivitatea corporală, subtilitatea gestului şi o varietate de tehnici de interpretare. Manifest pentru viaţa ca artă, această montare aduce comedia la graniţa dintre suprarealism şi tragedie, folosind umorul tandru pentru a dezvălui umanitatea salvată dintre ruine. Într-o lume a concretului care demolează spirite, familia de artişti preferă să locuiască într-o iluzie, decât să accepte să fie prizoniera destinului dictat de alţii. Distribuţia este în curs de definitivare, muzica îi aparţine lui Cári Tibor, decorul, Carmencitei Brojboiu şi costumele, Stelei Verebceanu.

Teatru şi cafea, la Elisabeta, şi premiere pentru copii la Ţăndărică

Teatrul Elisabeta deschide noua stagiune pe 29 septembrie, de Ziua Internaţională a Cafelei, cu una dintre cele mai de succes comedii franţuzeşti ale ultimilor ani - "Toc Toc". Spectatorii vor primi cadou cafea Stretto şi fotografii pentru sesiunea de autografe şi interacţiune socială cu actorii care joacă în piesă: Anca Ţurcaşiu, Andrei Duban, Mihai Gruia Sandu, Monica Ciută, Andrei Mateiu, Doina Antohi şi Daniel Burcea.

Descrisă de Elle - Paris drept "o comedie irezistibilă", "Toc Toc" îi antrenează pe spectatori într-o serie de întâmplări hazlii în care poantele de limbaj şi gagurile vizuale se succed în ritm alert, dezvăluind ce legătură poate să existe între o maniacă a curăţeniei (Monica Ciută), un taximetrist obsedat de calcule (Andrei Duban), un tânăr care se deplasează sărind de pe o piesă de mobilier pe alta (Andrei Mateiu), o habotnică ce are şi mania verificărilor (Anca Ţurcaşiu), o tânără care repetă fiecare frază de două ori (Doina Antohi) şi un individ care are ieşiri verbale şi gesturi bruşte (Mihai Gruia Sandu).

De cealaltă parte, în stagiunea 2015-2016, la Teatrul Ţăndărică vor fi prezentate premierele "Micul Prinţ", "Cine eşti tu?", "Eu, Oblio" şi "Omul de zăpadă care dorea să întâlnească Soarele"

Thomas Sawyer ajunge la Teatrul Excelsior

La Teatrul Excelsior va fi pus în scenă spectacolul "Thomas Sawyer", o dramatizare după "Aventurile lui Tom Sawyer", de Mark Twain, în regia artistică a lui Horia Suru, scenografia Cristinei Milea, muzica originală - Petre Ancuţa, coregrafia - Ştefan Lupu. Din distribuţia spectacolului fac parte actorii Andrei Brădean, Emilian Mârnea, Lucian Ionescu, Ovidiu Uşvat, Alexandru Ştefanescu, Daniela Ioniţă-Marcu, Aida Avieriţei, Alina Petrică, Ioana Repciuc, Andreea Tănase, Robert Radoveneanu, Oliver Toderiţă, Antonio Satîru.

Acestuia i se adaugă "Tărâmul poveştilor", un spectacol de Stelian Milu, cu Cosmina Dobrotă, Annemary Ziegler, Ciprian Cojenel, Silvana Ionescu, Iulia Vasilescu, Emilian Mârnea, Jassmine Cristina Glodeanu, Stelian Milu, Marian Rădulescu, Tudor Pîrvu.

De asemenea, un alt spectacol care va avea premiera la Teatrul Excelsior este "Interzis sub 18 ani", de Mihaela Michailov, în regia lui Lenuş-Teodora Moraru. Totodată, va fi pus în scenă spectacolul "Romanul Adolescentului Miop", după Mircea Eliade, în regia lui Peter Kerek.

Multe producţii surpriză, la Teatrul de Comedie şi Unteatru

Pentru stagiunea 2015- 2016, Teatrul de Comedie are în pregătire "La pulce", după Georges Feydeau, în regia lui Horaţiu Mălăele, în Sala "Radu Beligan". Premiera acestui spectacol va avea loc în octombrie. Pe parcursul stagiunii, în această sală vor mai avea loc două premiere, una în regia lui Cristi Juncu şi cealaltă în regia lui Gelu Colceag.

De asemenea, în Sala Nouă, va avea loc premiera spectacolului "Jocul de-a vacanţa", de Mihail Sebastian, în regia lui Dragoş Musoiu - unul dintre cei trei câştigători ai concursului "Comedia ţine la TINEri".

Totodată, Unteatru pregăteşte foarte multe surprize în stagiunea care tocmai a început. Câteva titluri care vor putea fi urmărite în următoarea perioadă sunt "Livada de vişini", de A. P. Cehov, regizat de Andrei şi Andreea Grosu, "Getting Attention", de Martin Crimp, în regia Sânzianei Stoican, "Hamlet" de W. Shakespeare, regizată de Peter Kerek, "Iubirea Fedrei", de Sarah Kane, în regia Sînzianei Koenig, "Paracliserul", de Marin Sorescu, regia Vlad Cristache, şi "The Sunset Limited", de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu.

Festival pentru copii, la Teatrul Ion Creangă

Teatrul Ion Creangă a pregătit pentru prima parte a stagiunii 2015 - 2016 mai multe proiecte. Printre acestea se numără Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, 1.000.000 de poveşti" (FITC ediţia a XI-a). Cele mai spectaculoase personaje revin în luna octombrie la Bucureşti, cu ocazia acestui festival. Organizat de Teatrul Ion Creangă, evenimentul invită copii, mămici, tătici şi bunici să descopere, timp de opt zile, un caleidoscop al copilăriei, programul reunind producţii teatrale dintre cele mai diverse, dedicate celor mai mici dintre spectatori.

De asemenea, sunt pregătite producţiile "Spaima zmeilor", "Zbor prin poveşti", "Asteroid B612" şi "Frumoasa din pădurea adormită sau povestea unei treziri".

Acestora li se adaugă Zilele Small Size, ediţia a II-a (ianuarie 2016) şi Festivalul Interactiv "Amintiri din copilărie", ediţia a III-a (iunie 2016)

Caruselul lui Andrei Şerban, la Bulandra, şi stagiune aniversară la Odeon

În aceasta toamnă, Teatrul Bulandra pregăteşte următoarele premiere: "The Bach Files", regia Alexandru Darie, muzica Adrian Enescu, pe teme de J. S. Bach, scenografia Octavian Neculai, "Carousel", un musical de Andrei Şerban după piesa "Liliom", a lui Ferenc Molnar, "Marbles/ Marmura", de Joseph Brodsky, regia Yuri Kordonski, cu Victor Rebengiuc şi Marian Râlea, şi "Raţa sălbatică", de Henrik Ibsen, regia Peter Kerek.

Teatrul Odeon a pregătit o stagiune aniversară deoarece anul viitor instituţia împlineşte 70 de ani de existenţă. Începutul este marcat de două proiecte dragi şi de tradiţie ale teatrului. Proiectul "Clasic e fantastic" a intrat în atenţia Festivalului Internaţional "George Enescu", în cadrul căruia va fi prezentat spectacolul "Copilăria lui Enescu", pe 19 septembrie, de la ora 11.00, la Sala Studio. Realizat în parteneriat cu Asociaţia "Clasic e fantastic", proiectul de educaţie muzicală adresat copiilor cu vârste între 4 şi 10 ani cuprinde şapte spectacole dedicate marilor muzicieni: W. A. Mozart, J. S. Bach, L. V. Beethoven, R. Wagner, F. Chopin, A. Vivaldi şi G. Enescu.

Un alt proiect de educaţie muzicală este seria de conferinţe susţinute de dirijorul Tiberiu Soare "Vorbe despre Muzică şi Muzicieni", realizată în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei. Prima conferinţă din această stagiune - "Richard Wagner şi Fascinaţia Operei de artă totale" - va avea loc vineri, de la ora 19.30, la Sala Studio.

De asemenea, publicul este aşteptat la două spectacole în regia lui Dinu Cernescu - "Un tramvai numit Dorinţă", de Tennessee Williams, şi "Trei generaţii", de Lucia Demetrius, la spectacolul "Gaiţele", realizat de Alexandru Dabija, şi la "Viză de Clown", de Saviana Stănescu, un spectacol ce face parte şi din selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru (23 octombrie - 1 noiembrie, Bucureşti).

Prima premieră a stagiunii este "Family Affairs", de Rosa Liksom, în regia lui Radu Afrim, decorul - Tudor Prodan, costumele - Cosmin Florea, cu Antoaneta Zaharia, Virginia Rogin, Nicoleta Lefter, Ruxandra Maniu, Rodica Mandache, Marius Damian, Cezar Antal, Mihai Smarandache, Pavel Bartoş, Vlad Bîrzanu, Dan Iosif, Nicu Coman. Primele reprezentaţii vor avea loc la începutul lunii octombrie.

Dicţionarul explicativ al iubirii române "se consultă" la Teatrul de Artă

Una dintre premierele noii stagiuni la Teatrul de Artă este "Dicţionar explicativ al iubirii române", cu Dan Byron, George Constantinescu, Marius Cordos. Este vorba despre un colaj de poezii cu tente romantico-melancolico-umoristice, un cântec vioi, fără cusur, al unei chitare cu suflet, istorioare rimate, multă charismă şi ironie. Spectacolul este unul distractiv, induce stări de bine şi sentimente contradictorii.

Alte suprize urmează a fi dezvăluite pe parcursul stagiunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici