Stelian Tănase, despre protestele din TVR: Şi eu sunt în grevă japoneză; suntem părtaşi la dramă

Stelian Tănase, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că şi el este în grevă japoneză, glumind că este "primul patron care face grevă din istorie" şi precizând că este părtaş la aceeaşi dramă cu angajaţii TVR.

Urmărește
524 afișări
Imaginea articolului Stelian Tănase, despre protestele din TVR: Şi eu sunt în grevă japoneză; suntem părtaşi la dramă

Stelian Tănase (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

Începând de marţi, angajaţii SRTv au intrat în grevă japoneză, purtând banderole albe pe braţe, în semn de protest faţă de decizia Comitetului Director al TVR de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi a câştigurilor acestora cu 20%.

De asemenea, miercuri şi joi, angajaţi ai TVR s-au adunat în curtea instituţiei, protestând faţă de decizia luată de Comitetul Director, din care face parte şi Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al TVR, care este condus tot de Stelian Tănase, va discuta în şedinţa de joia viitoare planul de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi a câştigurilor lor.

Contactat, joi, de MEDIAFAX şi întrebat care este punctul său de vedere referitor la protestele din TVR, Stelian Tănase a spus: "Şi eu sunt în grevă japoneză. Sunt primul patron care face grevă din istorie, glumesc. Mi-am pus brasarda de braţ, am vorbit cu ei, mi-am pus şi eu una ca să fiu ca ei. Şi eu sunt nemulţumit, şi eu am probleme. Deci sunt şi eu în grevă japoneză. Nu e privilegiul sindicatului de a face grevă".

Întrebat de ce a intrat în grevă japoneză, având în vedere că el conduce Comitetul Director al TVR, care a decis reducerea salariilor angajaţilor, Stelian Tănase a răspuns: "Nu conduc niciun Comitet Director. Deocamdată suntem în discuţii. Consiliul de Administraţie abia joi va discuta lucrul ăsta".

Stelian Tănase a mai spus că el are un singur vot în Comitetul Director al TVR: "Comitetul Director poate să decidă cum crede el de cuviinţă. Vom vedea şi în Consiliul de Administraţie. Mai sunt mulţi paşi de făcut pentru a reforma televiziunea. Sunt nişte paşi foarte timizi deocamdată".

El a mai spus că, pentru reabilitarea din punct de vedere financiar a TVR, "trebuie luat un complex de măsuri". "Dacă nu vin cei din exterior să ia măsurile necesare pentru a salva televiziunea, atunci trebuie să o facem noi, cred că asta este logica situaţiei. Este o situaţie foarte dificilă", a spus Stelian Tănase.

Tănase a mai spus că în interiorul TVR a fost creat un grup de lucru care are scopul de a găsi soluţii pentru reformarea televiziunii publice.

"S-a creat un grup de lucru, care începe luni activitatea. Începe să lucreze în legătură cu acest calendar al reformării TVR. Luni, la 14.00, este prima întâlnire", a spus Stelian Tănase.

Întrebat cine face parte din acest grup de lucru, Stelian Tănase a spus: "Nu are o listă închisă, vor veni din Comitetul Director, din Consiliul de Administraţie şi pot să şi lipsească. Este un grup informal. Consiliul de Administraţie a votat că se creează un grup de lucru care să găsească soluţii. A adoptat această hotărâre",

Stelian Tănase a spus că nu coordonează acest grup de lucru. "Eu nu îl coordonez, am un vot. Este un grup informal, nu are ierarhie, nu are şef. Şi dumneavoastră credeţi ca toată lumea că directorul televiziunii are foarte multă putere. Nu, are foarte puţină. Toată lumea mă sună pe mine să dau socoteală, m-am şi plictisit de chestia asta. Mai sunt şi alţi directori care iau decizii, care hotărăsc, care semnează contracte. În TVR, din cauza regulamentelor, a Legii 41 (legea de organizare şi funcţionare a TVR, n.r.), directorul are mai puţină putere decât în orice altă televiziune", a spus Stelian Tănase.

Întrebat cât timp va mai purta banderola specifică grevei japoneze, Stelian Tănase a spus că a purtat-o şi joi şi o va purta în această fază de decizii. "Când vom avea o formulă stabilă de a restructura, când vom avea proceduri, când vom lua nişte decizii care să ducă la o altă situaţie în televiziune... Sigur că am nemulţumirile mele. Îmi pun o eşarfă la mână, sunt şi eu în grevă japoneză", a spus Tănase.

Pe de altă parte, întrebat dacă acesta este un gest cinic sau un gest de solidaritate, Stelian Tănase a răspuns: "De solidaritate, bineînţeles, pentru că vreau să arăt că toţi suntem în aceeaşi situaţie. Soarta televiziunii nu este numai în mâna directorului sau numai în mâna sindicatului. Toţi avem o răspundere să salvăm televiziunea, şi Comitetul Director şi directorul şi Consiliul de Administraţie şi sindicatele şi salariaţii. Nu e numai a unuia sau altuia, toţi suntem implicaţi în aceeaşi dramă a Televiziunii Române, care începe acum 25 de ani. Am venit aici şi am găsit acest dezastru, nu eu l-am produs. Eu am venit să găsesc o soluţie, să salvez televiziunea, pe o situaţie pe care eu am găsit-o acolo. Nu eu am produs această gaură de 150 de milioane datorie".

Stelian Tănase a mai spus că nu poate să anticipeze care va fi decizia Consiliului de Administraţie al TVR, care va analiza joia viitoare planul de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi a câştigurilor acestora cu 20%.

"Foarte mult depinde de cum va lucra grupul de lucru, de soluţiile pe care le vor găsi şi vor cere Consiliului de Administraţie şi Comitetului Director să le implementeze", a spus Stelian Tănase.

În legătură cu greva japoneză, Stelian Tănase a adăugat în finalul declaraţiei sale: "Toţi suntem părtaşi la aceeaşi dramă, nu numai unii împotriva altora, cum cred sindicatele, care totuşi beneficiază de foarte mari avantaje în raport cu alţi angajaţi din mass-media. Este o diferenţă de statut, de reglementări, care face televiziunea (TVR, n.r.) să aibă o situaţie specială, care a dus-o la faliment de altfel".

În anul 2013, pe vremea când la conducerea TVR se afla Claudiu Săftoiu, Televiziunea Română a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi.

Într-o conferinţă de presă din 5 martie, Stelian Tănase, actualul director general interimar al TVR, a declarat că numărul de angajaţi înainte de restructurarea care s-a făcut anul trecut în Societatea Română de Televiziune era de 3.149 (număr de posturi 3.236).

Stelian Tănase a mai spus că, după restructurare, TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi).

TVR avea la sfârşitul lui 2013 datorii fiscale de 510,8 milioane de lei, în timp ce datoriile comerciale erau de 161,3 milioane de lei, potrivit raportului de activitate al instituţiei pe anul trecut.

De asemenea, datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787.866.013 lei la sfârşitul anului trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici