Stere Gulea vrea să facă "Moromeţii 2". Românii, invitaţi să contribuie la realizarea filmului

Stere Gulea a terminat de scris un scenariu care ar putea sta la baza filmului "Moromeţii 2", iar, în acest sens, regizorul i-a întrebat pe spectatorii prezenţi luni seară la o dezbatere în Bucureşti dacă un asemenea lungmetraj ar mai interesa în prezent şi care ar trebui să fie unghiul de abordare.

Urmărește
2304 afișări
Imaginea articolului Stere Gulea vrea să facă "Moromeţii 2". Românii, invitaţi să contribuie la realizarea filmului

Stere Gulea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Luni seară, la Teatrul Act din Bucureşti, a avut loc un eveniment dedicat "Moromeţilor", la 30 de ani de la lansarea filmului regizat de Stere Gulea şi la 60 de ani de la apariţia ediţiei princeps a cărţii lui Marin Preda. La începutul serii, a fost prezentat spectacolul "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", o adaptare liberă semnată de Cătălin Ştefănescu după "Moromeţii" lui Marin Preda, pusă în scenă de Alexandru Dabija şi interpretată de Marcel Iureş şi de George Mihăiţă.

Seara a continuat cu o dezbatere, pornind de la întrebarea "Cât de actual mai este Moromete astăzi?". La dezbatere au participat regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan-Vasile, actorii Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Marcel Iureş şi George Mihăiţă, precum şi jurnalistul Cătălin Ştefănescu.

În timpul acestei dezbateri, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu pentru "Moromeţii 2", însă ar vrea să afle şi care este părerea publicului despre ideea de a face acest film. Drept urmare, spectatorii au fost invitaţi să completeze un chestionar, prin care erau sugerate posibile alternative pentru noul film.

 

Eu am scris o primă variantă, în vara asta. A fost o întâmplare. Astă vară, plecasem să scriu un alt scenariu şi nu-mi ieşea şi, la un moment dat, din teamă că nu mai pot scrie, am început să scriu despre «Moromeţii 2», ca exerciţiu. Mergea şi atunci m-am decis şi l-am scris ferindu-mă de soţia mea, care era convinsă că scriu la scenariul pentru care mă dusesem să scriu", a declarat Stere Gulea, menţionând că nu s-a decis încă dacă filmul va fi făcut alb-negru sau color, în cazul în care va fi realizat.

"Mi-e greu să răspund dacă un film ca ăsta mai interesează în ziua de azi. Eu l-am plasat ca acţiune, în prima variantă a scenariului, în anii '45 - '46, imediat după război. De ce? Pentru că eu găsesc că este o perioadă extrem de interesantă şi necunoscută. E perioada în care oamenii trăiseră într-o societate democratică, aşa cum era ea, românească, cu toate imperfecţiunile ei, dar era o societate democratică, trăiseră cu dreptul la proprietate, libertatea de a vorbi şi toate lucrurile astea esenţiale, şi acum începeau să vadă că unele lucruri sunt interzise, puse sub semnul întrebării. Este această perioadă de la democraţie la dictatură, iar oamenii ca Moromete încep să se întrebe ce se întâmplă, caută răspunsuri la această situaţie, la această stare de lucru şi din cauza asta mi se pare mie că este o perioadă extrem de interesantă, care se duce până în momentul în care se întâmplă colectivizarea, când ţăranul român dispare", a mai spus Stere Gulea.

Regizorul a spus că a fost încurajat să facă acest film sau cel puţin să vadă dacă sunt şanse să fie realizat.

Dezbaterea de luni seară a fost organizată de Scena9, hospot cultural, şi Cinepub, platformă online de cinema românesc. Acest eveniment a reprezentat şi un prilej de documentare filmată pentru un viitor episod din "ICAR, Istoria alternativă a cinema-ului românesc", o serie web video produsă de cinepub.ro pentru Scena9.

Primul episod "ICAR" poate fi vizionat deja pe scena9.ro şi tot acolo urmează să aibă loc premierele din serie. Episodul-pilot "ICAR" ("Renaşterea") este un video-eseu, un colaj scurt (4 minute), o panoramă subiectivă a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic şi pseudo-non-discursiv, o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare, în contextul materialului originar: premiera de lungmetraj selectată de pe cinepub.ro.

Cinepub este dedicat iubitorilor şi creatorilor de film românesc. Este un proiect menit să aducă în atenţia publicului cinefil nu doar filme de autor, ci şi producţii independente, realizate de pasionaţi aflaţi la început de drum. Prin intermediul acestor poveşti în imagini se încearcă o apropiere a publicului de filmul românesc, de multe ori uitat. Cinepub este un canal online gratuit de cinema românesc, unde filmele pot fi urmărite în condiţii legale, un proiect unic al agenţiei de comunicare GAV în parteneriat cu Google. Pe Cinepub poate fi urmărit şi filmul "Moromeţii", de Stere Gulea.

Scena9 este o iniţiativă de exprimare artistică alternativă, gazdă a unor diverse proiecte culturale, de facturi diferite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici