- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.02.2013, 12:29)
- Alina Dan - Mediafax , Oana Ghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Structura Festivalului Enescu, modificată. Concursul a fost decalat pentru 2014
Ediţia de anul acesta a Concursului Internaţional "George Enescu", eveniment care se desfăşura în cadrul Festivalului "George Enescu", a fost decalată pentru aceeaşi perioadă a anului 2014, din motive financiare, competiţia şi festivalul urmând să aibă loc alternativ, o dată la doi ani.
Urmărește
764 afișări
Structura Festivalului Enescu, modificată. Concursul a fost decalat pentru 2014 (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"În urma unei analize efectuate de Ministerul Culturii şi Comitetul de Organizare a Festivalului şi Concursului Internaţional «George Enescu», s-a decis regândirea structurii şi a modului de organizare a Concursului Internaţional «George Enescu»", se arată într-un comunicat al Guvernului remis MEDIAFAX. "În acest sens, s-a hotărât decalarea ediţiei din acest an a concursului pentru aceeaşi perioadă a anului viitor - 2014 -, astfel încât să se desfăşoare o dată la doi ani, alternând cu ediţiile Festivalului «George Enescu». Această modificare de calendar nu va afecta standardele concursului, ci este menită să permită o îmbunătăţire a acestora, în condiţiile efortului logistic şi financiar pe care un astfel de demers îl presupune", se mai precizează în comunicatul Guvernului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Având în vedere că nu a fost demarată până în prezent procedura de înscriere a candidaţilor pentru concurs, decalarea manifestării nu va crea prejudicii eventualilor concurenţi. Nu este vorba despre nicio problemă de organizare. Mai mult, programul actualizat al festivalului este afişat pe site-ul evenimentului", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX Oana Marinescu, cea care se ocupă de PR şi comunicare pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" 2013.
Pe 30 octombrie 2012, la prima conferinţă de presă care anunţa oficial ediţia de anul acesta a Festivalului "George Enescu", a fost anunţat un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern pentru acest eveniment. "Suma de 9 milioane de euro a fost aprobată de Guvern pentru ediţia de anul viitor a festivalului", a precizat atunci pentru MEDIAFAX Oana Marinescu. Respectiva sumă, în care erau incluse toate fondurile din toate sursele, şi publice şi private, şi vânzări de abonamente şi bilete, urma să acopere atât cheltuielile pentru festival, cât şi cele pentru Concursul Internaţional "George Enescu".
Însă conducerea Ministerului Culturii şi Comitetul de Organizare a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" au analizat bugetul propus de Guvern prin minister, precum şi structura şi programul ediţiei din 2013 şi, având în vedere că bugetul festivalului este susţinut în cea mai mare parte de Guvernul României, pe fondul actualelor condiţii economice, a fost regândită construcţia acestuia în aşa fel încât România să continue să organizeze acest eveniment la standarde internaţionale, facilitând un schimb cultural unic între cultura şi artiştii români şi patrimoniul cultural mondial.
Astfel, banii alocaţi ediţiei de anul acesta a Festivalului "George Enescu" vor fi mai puţini. "Bugetul total al festivalului va fi, în 2013, de aproximativ 35 de milioane de lei, iar banii vin de la Ministerul Culturii, de la Primăria Generală, din sponsorizări şi din vânzări de bilete şi abonamente", a spus, joi, pentru MEDIAFAX Oana Marinescu.
"Mie, personal, îmi convine această decizie. Concursul este greu de organizat. Cred că este mult mai simplu ca totul să fie întins pe două etape şi cred că este mult mai simplu de accesat şi pentru publicul Festivalului Enescu", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX Mihai Constantinescu, directorul Artexim, organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu".
De asemenea, potrivit documentului remis de Guvern MEDIAFAX, Festivalul Internaţional "George Enescu" rămâne în atenţia Guvernului şi Ministerului Culturii ca prioritate a politicii culturale şi de susţinere a brandului cultural de ţară.
"Guvernului României, în calitate de producător al festivalului, i se alătură şi Primăria Municipiului Bucureşti, care va contribui cu o sumă din bugetul propriu la fondurile necesare finanţării festivalului. S-a analizat şi posibilitatea continuării atragerii unor fonduri din surse private, existând interes din partea unor companii", se arată în comunicat.
De asemenea, pe 17 ianuarie 2013, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a precizat în faţa Comisiei de Cultură din Senat - făcând referire la bugetul alocat de minister pentru organizarea Festivalului "George Enescu" - că evenimentul "costă mult", dar are toate şansele să devină "primul în Europa", subliniind că Ministerul Culturii este doar un "sponsor".
"Problema care s-a pus este dacă o ţară ca România îşi poate permite un festival de asemenea anvergură, iar Guvernul este conştient de acest fapt", a spus atunci Daniel Barbu.
Tot atunci, senatorul Damian Drăghici a atras atenţia, în ceea ce priveşte finanţarea evenimentului muzical, că este necesară înfiinţarea unei comisii sau găsirea unei modalităţi "de a controla de două ori bugetul alocat Festivalului «George Enescu», pentru că preţurile care sunt la noi cu acelea de pe piaţa internaţională sunt mult diferite". În acest context, ministrul Daniel Barbu a ţinut să sublinieze că instituţia pe care o conduce asigură doar finanţarea.
"Noi suntem pur şi simplu - în termeni foarte profani - sponsorul. Maestrul Holender (Ioan Holender, directorul artistic, n.r.) se ocupă de restul. Dacă îndrăzneşti să spui aşa ceva (că sumele solicitate pentru onorarii sunt prea mari în raport cu realitatea de pe piaţă, n.r.), imediat maestrul spune: «Nu mai fac nimic». Este foarte greu să lucrezi în aceste condiţii. Ţi se pune în faţă pachetul şi trebuie să îl accepţi. Nu pot eu să spun «Cântă mai puţin». Poate nu sunt eu pregătit să lucrez cu astfel de maeştri", a precizat atunci Daniel Barbu.
Acesta a adăugat că, din informaţiile pe care le deţine, onorariile artiştilor invitaţi să cânte la Festivalul "George Enescu" se ridică la suma totală de 10 milioane de dolari.
Pe 10 ianuarie, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va sprijini în acest an organizarea Festivalului "George Enescu" şi va menţine bugetul stabilit pentru această manifestare, dar a adăugat că ar fi fost mai bine să fi fost asigurată şi "existenţa" banilor înainte de alocare.
"Unul dintre motivele pentru care avem atât de multe datorii este faptul că există încă practica, a existat până în acest an, de a angaja cheltuieli fără să ai bani. Sunt cheltuieli bune şi frumoase pe care le salut. Zilele acestea am aflat bugetul Festivalului «George Enescu», un buget impresionant şi pentru o ţară bogată. E important pentru România să aibă un festival şi îl vom sprijini. Era şi mai important să fie şi banii atunci când faci cheltuielile, dar e o practică veche în România, pe care trebuie să o oprim. Întâi să existe banii şi după aceea faci contractele, nu invers", a spus atunci Ponta.
Întrebat dacă bugetul alocat festivalului a fost redus în proiectul de buget pentru 2013, premierul a spus că a fost menţinut la acelaşi nivel cu ediţia anterioară.
"Nu l-am redus, dar când l-am văzut...", a mai spus atunci Ponta.
Data de desfăşurare a Festivalului "George Enescu" rămâne neschimbată - între 1 şi 28 septembrie. Evenimentul de anul acesta va găzdui 150 de spectacole de muzică, operă şi balet în Bucureşti şi în alte centre culturale din ţară - Arad, Bacău, Brasov, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timişoara.
Printre formaţiile şi artiştii care au confirmat participarea la cea de-a XXI-ediţie a festivalului "George Enescu" se numără Royal Concertgebouw Amsterdam, Maris Jansons, Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim, Orchestra dell'Accademia Santa Cecilia di Roma, Antonio Pappano, Orchestre de Paris, Name Jarvi - London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski - Pittsburgh Symphony Orchestra, Radio Berlin, Marek Janowski (cu prezentarea tetralogiei wagneriene), Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Sakari Oramo - Münchner Philharmoniker, Semyon Bychkov - Saint martin in the Fields, Sir Neville Marriner, Evgeny Kissin, Murray Perahia, Pinchas Zukerman - Orchestra Naţională Rusă, Mikhail Pletnev, Fazil Say, Truls Mørk. Alături de aceştia, pe scena Festivalului "Enescu" vor mai susţine concerte Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Filarmonica "George Enescu", Filarmonicile din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, Opera Naţională Bucureşti şi Orchestra Naţională de Tineret.
Actorul John Malkovich va fi prezent la Festivalul Enescu cu proiectul "The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer", pe care îl va prezenta la Bucureşti.
Abonamentele pentru cele 28 de zile ale Festivalului Enescu au fost puse în vânzare pe 15 ianuarie, iar biletele vor fi disponibile începând cu data de 15 aprilie.
Festivalul "George Enescu" a avut deschiderea oficială pe 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, marcând debutul uneia dintre cele mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.
Festivalul "George Enescu" este organizat de Artexim, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, în colaborare cu Fundaţia Art Production.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ministrul Culturii, despre Festivalul Enescu: Costă mult, dar poate deveni primul în Europa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe