Surse ale jurnaliştilor din SUA, reticente după scandalul privind registrele telefonice ale AP

O adevărată "omerta" (legea tăcerii) s-a instalat în rândul surselor jurnalistice în Statele Unite, după obţinerea unor registre telefonice aparţinând agenţiei de presă AP de către administraţia Obama, care le-a potolit dorinţa de a vorbi, a anunţat miercuri CEO al agenţiei.

Urmărește
133 afișări
Imaginea articolului Surse ale jurnaliştilor din SUA, reticente după scandalul privind registrele telefonice ale AP

Surse ale jurnaliştilor din SUA, reticente după scandalul privind registrele telefonice ale AP (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Anumite surse vechi de-ale noastre au devenit mai nervoase şi neliniştite la ideea de a ne vorbi", a declarat Gary Pruitt, CEO AP, la National Press Club, la Washington.

"Anumiţi angajaţi ai Guvernului, cu care ne aflam în mod regulat în contact, nu mai vor să stea de vorbă cu noi la telefon. Alţii sunt reticenţi să ne întâlnească personal", a precizat el, dând asigurări că jurnalişti de la alte instituţii mass-media, care i-au împărtăşit experienţa lor, sunt afectaţi de aceeaşi "lege a tăcerii".

Luna trecută, acest caz a produs un scandal, presa denunţându-l ca fără precedent. Departamentul Justiţiei a procurat în 2012 - fără să informeze AP - registre ale convorbirilor telefonice a aproximativ 100 dintre jurnaliştii agenţiei, acoperind o perioadă de două luni, suscitând o emoţie în rândul apărătorilor libertăţii presei.

Departamentul urmărea, potrivit AP, să ancheteze o scurgere de informaţii aflate la originea unui articol despre o "operaţiune CIA în Yemen care a împiedicat, în primăvara lui 2012, un complot Al-Qaida".

"Nimeni nu îşi aminteşte despre o acţiune atât de excesivă cu scopul de a obţine elemente de informaţii", scriau aproximativ 50 de publicaţii americane într-un mesaj comun.

Executivul american s-a arătat agresiv în căutarea originii acestor scurgeri de informaţii în interiorul său. O altă anchetă a fost deschisă asupra lui Edward Snowden, care a oferit recent informaţii presei despre practici în domeniul supravegherii ale serviciilor americane de informaţii. De asemenea, fostul angajat CIA John Kiriakou a fost condamnat în ianuarie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a dezvăluit numele unui fost agent secret.

Gary Pruitt a declarat că se teme, în cazul în care susrsele nu mai vorbesc, că "oamenii vor afla doar ceea ce vrea Guvernul ca ei să ştie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici