Tabloul "Colombina în verde", de Grigorescu, estimat la 250.000 de euro, la licitaţie la Artmark

"Colombina în verde", operă celebră a lui Nicolae Grigorescu, dispărută în timpul persecuţiei sovietice din anii '50, redescoperită la o familie de francezi de lângă Montpelier şi repatriată, va fi scoasă la licitaţie pe 20 martie, la casa Artmark, preţul estimat fiind de 150.000 - 250.000 de euro.

Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului Tabloul "Colombina în verde", de Grigorescu, estimat la 250.000 de euro, la licitaţie la Artmark

Tabloul "Colombina în verde", de Grigorescu, estimat la 250.000 de euro, la licitaţie la Artmark (Imagine: artmark.ro)

"Colombina în verde", de Nicolae Grigorescu, va fi vedeta Licitaţiei de Primăvară, organizată de Artmark la J.W. Marriott Grand Hotel, pe 20 martie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Specialiştii Artmark şi colecţionarii francezi au negociat peste 11 ore pentru a obţine, în cele din urmă, repatrierea tabloului "Colombina în verde". Astfel, opera semnată de Nicolae Grigorescu va putea fi admirată începând de marţi, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală, în Expoziţia Licitaţiei de Primăvară, alături de alte peste 150 de opere semnate de mari pictori români, precum Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Octav Băncilă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Iosif Iser, Corneliu Baba şi Ştefan Câlţia.

Tabloul "Colombina în verde" a fost pictat probabil la Roma, în iarna anului 1873, în perioada vestitului carnaval roman, fiind precedat de mai multe studii, aflate astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României.

Opera pare a fi intrat iniţial în colecţia marelui moşier şi om politic buzoian Gheorghe (Gogu) Iliescu, căruia îi aparţineau vestitele domenii Cândeşti.

Legătura dintre Nicolae Grigorescu şi Gogu Iliescu a luat naştere în cursul expoziţiei personale a pictorului de la Ateneul Român, din 1900, când moşierul de la Cândeşti, a achiziţionat un număr impresionant de lucrări. Ştefan O. Iosif este cel care i-a făcut cunoştinţă lui Gogu Iliescu cu Grigorescu, moment din care cei doi au legat o strânsă prietenie. În verile care au urmat, în special în 1902 şi 1903, Grigorescu a vizitat moşiile şi conacul de la Cândeşti, fiind frecvent însoţit de I. L. Caragiale, Al. Vlahuţă şi Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Ulterior, tabloul a ajuns în colecţia lui Eugen Iliescu-Cândeşti (1893-1953), fiul marelui moşier buzoian, om politic cu viziuni de dreapta, şef al organizaţiei legionare din Buzău la 1940. Acesta, şcolit la Paris, unde o cunoaşte şi pe viitoarea soţie, Madeleine, avea să aibă un sfârşit tragic, fiind expropiat, încarcerat şi ucis de autorităţile comuniste, la Gherla, în 1953. Nora lui Gogu Iliescu, văduva Madeleine Iliescu, se vede obligată să fugă în Franţa, nu înainte de a împacheta şi lua cu ea "doi Grigoreşti", unul dintre acesta fiind celebra lucrare "Colombină în verde".

La Paris, capodopera a fost vândută de Madeleine Iliescu unui cuplu de francezi, ajunşi la jumătatea anilor '60 în Carcassonne, a căror familie este actuala posesoare a picturii semnate de Nicolae Grigorescu.

Operele Licitaţiei de Primăvară a casei Artmark pot fi admirate de iubitorii de artă din Bucureşti în perioada 5 - 19 martie, la Palatul Cesianu-Racoviţă. La Constanţa, expoziţia celor mai reprezentative opere din Licitaţia de Primăvară va putea fi vizitată în perioada 7 - 9 martie, în spaţiul Cazinoului, iar la Ploieşti expoziţia va fi itinerată în zilele de 14 şi 15 martie, la Hotel Central.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici