Tabloul "Primăvara (Două muze)", de Luchian, estimat la 200.000 euro, scos la licitaţie la Artmark

Tabloul "Primăvara (Două muze)", de Ştefan Luchian, estimat la 200.000 de euro, va fi scos la licitaţie de Artmark, pe 17 aprilie, în Capitală, împreună cu alte lucrări semnate de mari maeştri ai artei româneşti şi străine, informează casa de licitaţii.

Urmărește
610 afișări
Imaginea articolului Tabloul "Primăvara (Două muze)", de Luchian, estimat la 200.000 euro, scos la licitaţie la Artmark

Tabloul "Primăvara (Două muze)", de Luchian, estimat la 200.000 euro, scos la licitaţie la Artmark (Imagine: Artmark)

Tabloul semnat de Luchian, considerat o operă rarisimă a maestrului, este inclus în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism şi va putea fi admirat, în perioada 9 - 16 aprilie, împreună cu alte sute de opere de artă, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Pictorul Ştefan Luchian este rar întâlnit în licitaţiile pe piaţa de artă din România. Cel mai valoros tablou semnat de artist a fost vândut la Licitaţia de primăvară 2011 de la Artmark cu suma de 155.000 de euro: "Flori de primăvară", operă ce avea să-l propulseze pe acesta în topul celor mai valoroşi patru artişti români ai tuturor timpurilor.

Tabloul "Primăvara (Două muze)" s-a aflat vreme de cinci generaţii în colecţia familiei Vlădescu-Tocineanu şi a aparţinut iniţial lui Alexandru Vlădescu, medic, avocat şi doctor în drept la Paris.

Opera "Primăvara" este influenţată de viaţa personală a lui Ştefan Luchian - tabloul datează din anii 1898-1899, perioadă în care artistul se afla la Alexandria, unde, alături de pictorii Constantin Pascaly şi Constantin Artachino, lucra la zugrăvirea bisericii-catedrală, la comanda dată de primarul Ştefan Vasilescu. Este binecunoscută idila pe care Luchian a avut-o cu fiica acestuia, Cecilia, idilă încheiată abrupt după doar o vară, în iunie 1899.

Unii critici ai operei lui Luchian indică faptul că personajul pictat frontal este chiar iubita pictorului, iar chipul din profil, mama acesteia.

Expoziţia licitaţiilor din aprilie organizate de Artmark, deschisă în perioada 9 - 16 aprilie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, propune iubitorilor de artă peste 500 de obiecte, printre care opere semnate de pictori europeni de valoare, precum Gustave Courbet, Albrecht Dürer, Giambattista Piranesi şi Giambattista Tiepolo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici