Teatrul Naţionalul britanic îşi plăteşte actorii pentru spectacolele difuzate online. Care este sistemul aplicat în România

  • Actorii prestigiosului Royal National Theatre din Londra vor fi plătiţi pentru spectacolele pe care instituţia le difuzează gratuit online
  • Printre actorii Naţionalului britanic se numără vedete precum James Corden, Benedict Cumberbatch, Gillian Anderson, Ralph Fiennes
  • În România, sistemul este diferit, actorii din trupele teatrelor nefiind remuneraţi pentru că primesc salarii
Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Teatrul Naţionalul britanic îşi plăteşte actorii pentru spectacolele difuzate online. Care este sistemul aplicat în România

Teatrul Naţionalul britanic îşi plăteşte actorii pentru spectacolele difuzate online. Care este sistemul aplicat în România

Artiştii care au jucat în spectacolele pe care Royal National Theatre din Marea Britanie le difuzează gratuit online în timpul pandemiei vor fi plătiţi, a anunţat instituţia.

Printre cei vizaţi se numără celebrităţi precum James Corden, Benedict Cumberbatch, Gillian Anderson, Tom Hiddleston, Ralph Fiennes, Sophie Okonedo şi Tamsin Greig. Artiştii pot alege dacă vor primi aceşti bani sau nu, a specificat instituţia.

"Deşi National Theatre continuă să se confrunte cu un viitor financiar precar, ne simţim capabili să plătim artiştii implicaţi", a spus Lisa Burger, directorul teatrului.

Cei care vizionează spectacolele online sunt încurajaţi să doneze bani pentru artişti, iar Burger spune că sumele au fost generoase, potrivit BBC.

Pe de altă parte, în România, sistemul este diferit.

Tamara Susoi, şeful departamentului de PR al Teatrului Odeon, care a difuzat online în această perioadă de epidemie spectacole vechi ale instituţiei, spune că actorii îşi primesc salariile lunare, deci nu au de ce să fie remuneraţi suplimentar.

Catinca Maria Nistor, managerul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a specificat faptul că este vorba despre două lucruri distincte şi că ce plăteşte National Theatre din Londra reprezintă, de fapt, drepturi de autor, pentru imagine. 

"Sunt două lucruri distincte şi să nu cădem în această capcană şi confuzie, pentru că, acolo, National Theatre e un teatru de proiect şi, de fapt, ce plăteşte el e un drept de autor, pentru imagine, pentru oamenii pe care îi difuzează, pentru că spectacolele alea nu se mai joacă, sunt chiar arhivate, din 2014, 2011, dar în orice caz el este obligat să plătească drepturi de autor", a declarat aceasta pentru MEDIAFAX.

"Aici teatrele din România şi teatrele din Bucureşti, în afară, evident, de cele independente, cele din subordinea primăriei sunt teatre de repertoriu şi funcţionează în alt sistem", a explicat Catinca Nistor.

În ce priveşte colaboratorii, Teatrul Bulandra a difuzat de pe 22 martie până la sfârşitul lunii, online, înregistrări ale spectacolelor care erau programate la sală şi afişate pe site-ul instituţiei, dar au fost anulate în urma măsurilor de siguranţă împotriva coronavirusului. Pentru acele spectacole care au avut în trupă colaboratori, aceştia au fost remuneraţi ca şi cum ar fi jucat la sală.

"Pentru ceilalţi actori care fac parte din corpul teatrului, din trupa teatrului, ei primesc salariu lunar, deci nu au pentru ce să fie remuneraţi", a mai spus managerul Bulandra.

"Iar spectacolele pe care le difuzăm acum, care sunt spectacole de arhivă, deci acum nu mai vorbim de actualitate, nu mai vorbim de prezent, pentru spectacolele pe care le dăm acum, ele fac parte din arhiva Teatrului Bulandra şi Teatrul Bulandra deţine drepturile de difuzare şi de autor", a adăugat aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici