Teatrul Nottara aduce "criza teribilă" şi comedia în Bucureşti, la Fest(in) pe Bulevard

Spectacole din Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România, centrate în jurul "crizei teribile" şi a comediei, vor încânta publicul la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din Bucureşti, în perioada 12 - 19 octombrie.

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului Teatrul Nottara aduce "criza teribilă" şi comedia în Bucureşti, la Fest(in) pe Bulevard

Teatrul Nottara aduce "criza teribilă" şi comedia în Bucureşti, la Fest(in) pe Bulevard (Imagine: Teatrul Nottara)

Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara, împreună cu echipa de proiect a festivalului au participat, marţi, la o conferinţă de presă, în cadrul căreia au anunţat programul evenimentului Fest(in) pe Bulevard.

La conferinţa de presă au mai participat regizorul Mihai Lungeanu, iniţiator al evenimentului stradal "Teatru pe pâine" şi al spectacolelor-lectură din Fest(in) pe Bulevard, Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, şi actriţa Ada Navrot.

În cadrul Fest(in) pe Bulevard, în cele două săli ale Teatrului Nottara - "Horia Lovinescu" şi "George Constantin" -, se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi străinătate, trei premiere marca Nottara şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Festivalul va cuprinde două secţiuni. "Am vrut să avem un festival de nişă care să ne permită peste câţiva ani să atragem fonduri europene", a declarat Marinela Ţepuş, referindu-se la prima secţiune a festivalului, cea competitivă, denumită "Criză teribilă, monşer!".

În cadrul acesteia vor intra în competiţie spectacole din mai multe ţări (Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România), concepute pe tematica crizei. Astfel, se încearcă, prin intermediul teatrului, ilustrarea unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală, identitară).

"Aceste spectacole dedicate crizei vor să fie oglinda acestei societăţi şi să facă ceva, să încerce să schimbe ceva. Eu cred în mesajul educativ al teatrului", a spus Marinela Ţepuş.

În cadrul secţiunii dedicate crizei vor intra în competiţie următoarele spectacole: "Povestea zăpezii negre", de Jean-Yves Picq (Cie Scene en Vie, Grenoble, Franţa), "Woyzeck", de Georg Buchner (Pygmalion Theater, Viena, Austria), "Băutorul de rouă", de Sanja Domazet (Teatrul Naţional "Sterija" din Vârşeţ, Serbia), "Liselotte şi luna mai", de Pozsgai Zsolt (Teatrul Dramatic şi de Păpuşi Vraţa, Bulgaria), "Candid" (Teatrul Ţăndărică din Bucureşti) şi o premieră a Teatrului Nottara, "Matrimoniale", în regia Dianei Lupescu, după un text de Lia Bugnar.

"«Candid» este un spectacol foarte premiat, un spectacol pe care noi l-am scos în urmă cu şase ani. Ce m-a atras foarte tare la acest festival a fost tema şi misiunea lui. Prima dată m-am amuzat: Cum să faci un festival pe tema crizei pe scenă? După aceea, vorbind, ne-am dat seama că criza de pe scenă sigur este criza din viaţă şi am început să identificăm crizele. Şi «Candid» este o criză", a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică.

Preşedintele juriului secţiunii competitive a festivalului este Emil Boroghină, directorul Festivalului "Shakespeare" din Craiova. Ceilalţi membri ai juriului sunt Roxana Croitoru - criric de teatru, consultant artisitic la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, Constantin Paiu - critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, Adrian Titieni - actor, rectorul UNATC "I. L. Caragiale" din Bucureşti şi Radu Alexandru Nica - regizor, lector la Facultatea de Teatru a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Despre cea de-a doua secţiune, Marinela Ţepuş a afirmat că se numeşte "Bulevardul Comediei", întrucât organizatorii evenimentului au constatat că publicului din România îi place comedia.

Această secţiune prezintă, pe lângă spectacole de succes, premiere ale teatrului gazdă şi comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

Instituţiile invitate la eveniment sunt Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, cu "Leonida Gem Session", o adaptare "în cădere liberă" după I.L. Caragiale, semnată de Tompa Gabor şi Andras Visky, şi Centrul Cultural UNESCO "Nicolae Bălcescu", cu spctacolul "Familia Tot", de Orkeny Istvan, pus în scenă de Victor Ioan Frunză.

De asemenea, pe "Bulevardul Comediei" vor defila producţii de succes ale teatrului: "Nu vorbiţi cu actorii", de Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu, "Metoda" (Metoda Grönholm), de Jordi Galceran, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, "Scandal la operă!", de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea şi regia - Petre Bokor, "Zeul măcelului", de Yasmina Reza, traducerea - Tudor Ţepeneag, în regia lui Claudiu Goga. În plus, tot în această secţiune sunt incluse şi două premiere ale teatrului Nottara, "Mobilă şi durere", de Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb, şi "Un pic prea intim", de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

Actriţa Ada Navrot, care face parte din distribuţia spectacolului "Mobilă şi durere", a declarat că regizoarea Alice Barb a venit cu propunerea de a monta această piesă. "Nu s-a mai montat în România de foarte multă vreme. Suntem foarte curioşi cum sună astăzi acest text care nouă ni se pare extraordinar de actual pe multe planuri. E un text poetic şi comic şi filosofic şi sperăm să placă, aşa cum ne place nouă. S-a muncit mult. Acest spectacol s-a născut foarte greu, a fost o perioadă lungă de aproape un an, s-au schimbat foarte multe distribuţii", a spus Ada Navrot.

"Pe Mazilu (Teodor Mazilu, n.r.) noi l-am simţit mai actual decât pe Caragiale la ora actuală. Să sperăm că nu ne înşelăm. Este un pariu mare şi sperăm să fi ajuns să scoatem la lumină vibraţiile textului", a completat actriţa.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie, cu un eveniment inedit, intitulat "Teatru pe pâine". Manifestarea se va desfăşura pe bulevardul Magheru, chiar în faţa teatrului, fiind coordonată de regizorul Mihai Lungeanu. Evenimentul va mobiliza, pe lângă trupa Teatrului Nottara, şi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

În Fest(in) pe Bulevard vor avea loc trei spectacole-lectură în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, a Cezarinei Undrescu şi a lui Mihai Lungeanu. Aceste spectacole-lectură fac parte din proiectul "Spectacolul începe cu o lectură", la care participă studenţi ai UNATC, în colaborare cu actorii teatrului.

De asemenea, în perioada evenimentului, Teatrul Nottara va găzdui şi colocviul "Criză teribilă, monşer!", o întâlnire a directorilor de festivaluri din Bucureşti şi din ţară, dar şi lansări de carte de teatru, prezentate de Florica Ichim - critic de teatru, redactor-şef al revistei Teatrul azi. În plus, pe tot parcursul festivalului, publicul poate vizita expoziţia "Actori, actori, actori!", care cuprinde fotografii realizate de Sorin Radu şi Maria Ştefănescu.

În ultima seară de Fest(in), pe scena mică a teatrului, Marius Mihalache şi invitaţii săi vor susţine concertul "Back to swing".

Pentru spectacolele din Fest(in) pe Bulevard, biletele au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate la preţul de 50 de lei/ tichetul.

Accesul la evenimentul stradal "Teatru pe pâine", la colocviu, la lansările de carte, la expoziţie şi la spectacolele-lectură este liber.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici