- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.01.2014, 21:37)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Televiziunea Digi 24, somată public de CNA pentru o anchetă despre un posibil trafic de organe
CNA a decis, joi, să someze public televiziunea Digi 24, pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului privind informarea corectă în emisiunile informative din 24 şi 25 octombrie 2013, în care a fost prezentată o anchetă jurnalistică despre un posibil trafic de organe la Institutul Clinic Fundeni.
Urmărește
491 afișări
Televiziunea Digi 24, somată public de CNA pentru o anchetă despre un posibil trafic de organe (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile "Jurnal de ştiri", "Jurnal de seară", "Digimatinal" şi "România 24", difuzate pe Digi 24 pe 24 şi 25 octombrie 2013.
Potrivit CNA, în aceste emisiuni au fost difuzate ştiri referitoare la traficul de organe care ar fi fost realizat cu acordul medicilor de la Institutul Fundeni. A fost prezentat un reportaj însoţit de un marcaj grafic ce simbolizează o cameră de luat vederi şi de imagini blurate ale unor asistente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Pe 25 octombrie, la emisiunile informative de la orele 16.00, 17.00, 19.00, 20.00 şi 23.00 au fost difuzate ştiri referitoare la ancheta demarată în urma reportajului despre traficul de organe cu acordul medicilor de la Institutul Fundeni. Au fost prezentate fragmente din reportajul cu marcaj de cameră ascunsă şi au fost difuzate declaraţiile managerului Institutului Fundeni, ale preşedintelui Colegiului Medicilor din România şi ale unui ofiţer de la Crima Organizată.
În urma difuzării respectivelor emisiuni, CNA a primit o reclamaţie de la un medic specialist nefrolog din Departamentul de Transplant Renal de la Institutul Clinic Fundeni. "În seara de 24 octombrie 2013, în jurul orei 20.00, m-am recunoscut în nişte imagini difuzate la postul de televiziune Digi TV, într-o emisiune (...) care dezvăluia 'traficul de organe' din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Precizez că am fost filmată fără a mi se cere acordul, probabil cu o cameră ascunsă (...) Televiziunea Digi 24 nu a prezentat poziţia mea, în schimb, au folosit imagini blurate cu mine în contextul dezvăluirii implicării medicilor şi asistentelor în traficul de organe. Au fost difuzate nişte opinii ale unei infirmiere şi ale unei asistente de pe alte secţii din care se înţelegea implicarea personalului din secţia în care lucrez în activităţi ilegale. În imaginile respective, deşi blurate, am fost recunoscută bineînţeles de colegi, prieteni, pacienţi şi famile", se spune în sesizarea transmisă CNA.
Prezent la şedinţa CNA de joi, Lucian Mihai, reprezentantul companiei RCS&RDS, care deţine licenţa televiziunii Digi 24, a declarat că scopul reportajului a fost acela de a atrage atenţia asupra unei probleme şi nu au fost aduse acuzaţii unor persoane.
Membrul CNA Monica Gubernat i-a spus că nu este o dovadă prezentarea unor declaraţii ale unei asistente.
Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a spus că nu crede că este vorba despre lezarea unei persoane anume, însă materialul difuzat de Digi poate să creeze probleme de credibilitate Institutului Fundeni. Ea a mai spus că nu au fost prezentate dovezi concrete şi a propus somarea publică a postului.
"Pentru" aplicarea acestei sancţiuni au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce "împotrivă" au votat Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu.
Sancţiunea a fost aplicată în baza dispoziţiilor articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, cu privire la obligaţia asigurării informării obiective a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor, precum şi a celor ale articolului 64, alineatul 1, literele a şi b şi ale articolului 65, literele a, b şi c din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte urmatoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credintă", respectiv "În emisiunile de ştiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate".
Alte două propuneri făcute în acest caz - o amendă de 10.000 lei (Cristina Trepcea) şi o scrisoare de atenţionare (Christian Mititelu) - nu au întrunit numărul minim necesar de voturi pentru a fi aplicate.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20