- Home
- Cultură-Media
- ALBA IULIA, (12.04.2011, 18:47)
- Lungu Plosca Daniel Ionel , Lungu Plosca Daniel Ionel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Templu dedicat zeiţei Nemesis, descoperit în interiorul Cetăţii din Alba Iulia
Arheologii din Alba Iulia au descoperit în interiorul Cetăţii din municipiu un templu roman dedicat zeiţei Nemesis, în incinta acestuia fiind găsite o statuetă a zeiţei, un basorelief şi un altar votiv.
Urmărește
613 afișări
Templu dedicat zeiţei Nemesis, descoperit în interiorul Cetăţii din Alba Iulia (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)
Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că templul a fost descoperit în timpul lucrărilor de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii din Alba Iulia şi este inclus în interiorul castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.
Inel a spus că templul a fost construit, cel mai probabil, de unii dintre militarii de carieră din cadrul legiunii care au vrut astfel să aducă o ofrandă zeiţei Nemesis, considerată patroana gladiatorilor şi soldaţilor romani, iar numele donatorilor sunt inscripţionate pe obiectele descoperite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Constantin Inel a adăugat că descoperirea este inedită şi unică pentru Dacia Romană, deoarece sunt foarte rare cazurile în care în interiorul unui castru roman de legiune era construit un templu sacru.
Potrivit sursei citate, în incinta templului arheologii din Alba Iulia au găsit un altar votiv, o placă de marmură care reprezintă un gladiator, iar cea mai spectaculoasă piesă este o statuetă de marmură a zeiţei Nemesis.
Zeiţa este înfăţişată alături de un grifon, animal mitologic care are corp de leu, aripi, cap şi gheare de vultur şi urechi de cal şi îi lipseşte o parte din mâna stângă în care ţinea o unitate de măsură pentru păcate.
Constantin Inel a spus că descoperirile sunt datate în secolul II, începutul secolului III, din perioada stăpânirii romane în Dacia.
"Templul dedicat zeiţei Nemesis este un templu de formă simplă patrulateră. În interiorul lui am descoperit trei piese deosebite: un altar dedicat zeiţei Nemesis, un basorelief comandat de un instructor de gladiatori şi depus în acest loc sacru precum şi statuia zeiţei Nemesis, o piesă de o realizare artistică deosebită din marmură din Asia Mică", a afirmat Inel.
Nemesis simboliza pentru romani zeiţa răzbunării şi era considerată patroana gladiatorilor şi soldaţilor romani de carieră.
În ultima perioadă, arheologii din Alba Iulia au descoperit, în timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a Cetăţii Vauban din municipiu, numeroase fragmente din vechiul castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina.
Prima descoperire a fost făcută în apropierea Porţii a III-a a cetăţii, unde a fost găsită fundaţia uneia dintre barăcile soldaţilor romani din Legiunea a XIII-a Gemina.
O altă descoperire importantă a fost făcută în zona Porţii a IV-a a cetăţii, unde săpăturile de cercetare au scos la iveală un altar din perioada romană.
De asemenea, echipele de cercetători au descoperit şi o porţiune din Via Principalis, din interiorul castrului Legiunii a XIII-a Gemina, peste care a fost construită fortificaţia actuală.
Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România.
Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc a existat, începând cu anul 104, un castru roman, iar apoi o cetate medievală.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe