- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (12.03.2014, 15:21)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tim Berners-Lee, inventatorul internetului: E necesară o constituţie pentru protejarea utilizatorilor
Britanicul Tim Berners-Lee, principalul inventator al "world wide web" (denumirea oficială a internetului, n.r.), a declarat, miercuri, că este necesară "o constituţie globală", care să protejeze drepturile utilizatorilor.
Urmărește
1180 afișări
Tim Berners-Lee (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
La 25 de ani de la lansarea internetului, inventatorul său a declarat pentru The Guardian că este necesară o "Magna Carta" pentru domeniul online, care să asigure independenţa acestui mediu şi să îi protejeze pe utilizatorii world wide web-ului.
Tim Berners-Lee a spus că internetul este din ce în ce mai afectat de atacurile cibernetice guvernamentale şi de influenţa corporatistă, fapt pentru care sunt necesare noi reguli pentru protejarea sistemului "deschis" şi "neutru".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Avem nevoie de o constituţie globală - de o cartă a drepturilor", a declarat Tim Berners-Lee, care, pe 12 martie 1989, a publicat un material care este considerat actul de naştere al "world wide web".
Tim Berners-Lee a vorbit despre necesitatea acestei constituţii globale a internetului în cadrul campaniei "The web we want" (Internetul pe care ni-l dorim, n.r.), care militează pentru un internet liber.
"Fără un internet deschis, neutru, pe care să ne putem baza fără a ne teme de ce se întâmplă în spatele uşilor închise, nu putem avea o guvernare transparentă, o adevărată democraţie, un bun sistem de sănătate, comunităţi conectate şi diversitate a culturii. Nu este naiv să ne gândim că putem avea acest lucru, dar este naiv să credem că putem avea asta de la sine, fără a face nimic în acest sens", a spus Tim Berners-Lee.
Potrivit AFP, campania "The web we want" face apel la internauţii din întreaga lume să schiţeze "o cartă a utilizatorilor de internet, pentru ţara lor, pentru regiunea lor şi pentru noi toţi".
Berners-Lee a criticat în repetate rânduri programele de supraveghere a utilizatorilor de internet de către agenţiile de spionaj americane şi britanice.
Astfel, în noiembrie 2013, Tim Berners-Lee avertiza în legătură cu apariţia unui internet "cenzurat şi aflat sub supraveghere", care ar constitui o ameninţare pentru democraţie, după cum informa la momentul respectiv AFP.
Informaticianul britanic Tim Berners-Lee a dezvoltat ideile care au stat la baza creării internetului în perioada în care a lucrat la laboratorul CERN din Geneva.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe