Tim Berners-Lee, inventatorul internetului: E necesară o constituţie pentru protejarea utilizatorilor

Britanicul Tim Berners-Lee, principalul inventator al "world wide web" (denumirea oficială a internetului, n.r.), a declarat, miercuri, că este necesară "o constituţie globală", care să protejeze drepturile utilizatorilor.

Urmărește
1180 afișări
Imaginea articolului Tim Berners-Lee, inventatorul internetului: E necesară o constituţie pentru protejarea utilizatorilor

Tim Berners-Lee (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La 25 de ani de la lansarea internetului, inventatorul său a declarat pentru The Guardian că este necesară o "Magna Carta" pentru domeniul online, care să asigure independenţa acestui mediu şi să îi protejeze pe utilizatorii world wide web-ului.

Tim Berners-Lee a spus că internetul este din ce în ce mai afectat de atacurile cibernetice guvernamentale şi de influenţa corporatistă, fapt pentru care sunt necesare noi reguli pentru protejarea sistemului "deschis" şi "neutru".

"Avem nevoie de o constituţie globală - de o cartă a drepturilor", a declarat Tim Berners-Lee, care, pe 12 martie 1989, a publicat un material care este considerat actul de naştere al "world wide web".

Tim Berners-Lee a vorbit despre necesitatea acestei constituţii globale a internetului în cadrul campaniei "The web we want" (Internetul pe care ni-l dorim, n.r.), care militează pentru un internet liber.

"Fără un internet deschis, neutru, pe care să ne putem baza fără a ne teme de ce se întâmplă în spatele uşilor închise, nu putem avea o guvernare transparentă, o adevărată democraţie, un bun sistem de sănătate, comunităţi conectate şi diversitate a culturii. Nu este naiv să ne gândim că putem avea acest lucru, dar este naiv să credem că putem avea asta de la sine, fără a face nimic în acest sens", a spus Tim Berners-Lee.

Potrivit AFP, campania "The web we want" face apel la internauţii din întreaga lume să schiţeze "o cartă a utilizatorilor de internet, pentru ţara lor, pentru regiunea lor şi pentru noi toţi".

Berners-Lee a criticat în repetate rânduri programele de supraveghere a utilizatorilor de internet de către agenţiile de spionaj americane şi britanice.

Astfel, în noiembrie 2013, Tim Berners-Lee avertiza în legătură cu apariţia unui internet "cenzurat şi aflat sub supraveghere", care ar constitui o ameninţare pentru democraţie, după cum informa la momentul respectiv AFP.

Informaticianul britanic Tim Berners-Lee a dezvoltat ideile care au stat la baza creării internetului în perioada în care a lucrat la laboratorul CERN din Geneva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici