"Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, cel mai bun documentar la Festivalul de la Varşovia - VIDEO

Filmul "Toto şi surorile lui", regizat de cineastul de origine română Alexander Nanau, a primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia.

Urmărește
728 afișări
Imaginea articolului "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, cel mai bun documentar la Festivalul de la Varşovia - VIDEO

"Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, cel mai bun documentar la Festivalul de la Varşovia (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia (Polonia) s-a desfăşurat în perioada 10 - 19 octombrie. Premiile ediţiei din acest an a festivalului au fost decernate în cadrul unei gale care a avut loc sâmbătă seară, conform site-ului evenimentului.

"Toto şi surorile lui" a primit premiul pentru cel mai bun documentar din partea unui juriu format din Arto Halonen (Finlanda), Dorota Roszkowska (Polonia) şi Frédéric Tcheng (Franţa).

Juriul a apreciat magistrala punere în scenă a lui Alexander Nanau, excelenta dramaturgie, intimitatea cu personajele şi modul inspiraţional în care sunt prezentate problemele sociale.

La aceeaşi categorie, a filmelor documentare, o menţiune specială a fost acordată peliculei "Crossroads/ Perekrestok", de Anastasiya Miroshnichenko, o coproducţie Belarus - Suedia.

Marele premiu al ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Varşovia a fost acordat lungmetrajului "The Coffin in the Mountain/ Binguan", de Xin Yukun (China).

Documentarul "Toto şi surorile lui", regizat de Alexandru Nanau, un cineast premiat cu Emmy, prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii. Totonel, în vârstă de 10 ani, şi surorile lui trăiesc într-o zonă foarte săracă şi aşteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare.

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care "Taking Sides", în regia lui Istvan Szabo (2001).

Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale puse în scenă în Europa. Producţia sa "Peer Gynt", în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.

În 2010, documentarul "Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria "Arts Programming", la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, "Lumea văzută de Ion B." a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici