Tudor Chirilă vrea reducerea mandatelor şefilor de teatre: E plin de "vizionari" pe durate cosmice

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă spune că ar trebui pusă în discuţie ideea restrângerii numărului de mandate ale managerilor instituţiilor de cultură, precizând că până şi Kevin Spacey s-a retras după 11 ani de la conducerea celebrului teatru Old Vic din Londra.

Urmărește
3079 afișări
Imaginea articolului Tudor Chirilă vrea reducerea mandatelor şefilor de teatre: E plin de "vizionari" pe durate cosmice

Tudor Chirilă vrea reducerea mandatelor şefilor de teatre: E plin de "vizionari" pe durate cosmice (Imagine: Razvan Chirita/ Arhiva Mediafax Foto)

Tudor Chirilă a făcut mai multe precizări în contextul în care Ministerul Culturii a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 189 din 2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Una dintre principalele modificări prevăzute de acest proiect este aceea ca managementul instituţiilor de cultură să poată fi asigurat şi de persoane care sunt absolvente de studii superioare în alte domenii de activitate decât cele culturale.

TITLURILE ZILEI

Actorul Tudor Chirilă, care este şi solistul trupei Vama, spune că vrea să puncteze "o chestiune care nu s-a aflat în primplanul dezbaterii".

"După părerea mea, ar trebui pusă în discuţie (deşi la ora la care scriu aceste rânduri înţeleg că dialogul a eşuat) ideea restrângerii numărului de mandate ale managerilor instituţiilor de cultură. Am auzit de prea multe ori argumentul continuităţii în sprijinul nelimitării mandatelor. Pe principiul că e nevoie de timp ca să construieşti şi să implementezi o strategie. Chiar aşa? Oare opt sau zece ani (două mandate) nu sunt suficienţi pentru implementarea unei politici repertoriale într-un teatru? Adică opt ani înmulţit cu, să zicem, patru premiere (cel puţin) pe an înseamnă 32 de titluri. Păi aceste 32 de titluri nu vor reuşi să compună imaginea unei strategii? Ba, sigur că da. Teatrul (eu despre managementul teatral pot vorbi - aşa cum se vede dinspre un actor) este poate cea mai 'vie' şi dinamică dintre arte. Natura lui efemeră - acum şi aici - îl face să fie un mecanism supus constant adaptării la diferitele modele sociale", a scris Tudor Chirilă, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook.

Potrivit lui Tudor Chirilă, mandatele limitate înseamnă strategii pe o perioadă determinată de timp.

"Mandate nelimitate (în conjuncţie cu concursurile de management care sunt o glumă în momentul de faţă) înseamnă monopolul unor strategii (în total contrast cu esenţa vie a teatrului). Or, numele unui teatru, brand-ul lui, nu poate fi legat de o unică strategie. Directorii ar trebui să vină să-şi pună semnătura pe o perioadă şi să plece. Ar trebui încurajate participările altor posibili manageri care să vină la concursuri chiar şi după primul mandat al directorului en titre, nu să renunţe pentru că ştiu că jocurile sunt deja făcute şi prezenţa lor în faţa comisiei e mai degrabă nedorită", spune Tudor Chirilă.

Acesta precizează că actorii trebuie provocaţi cu viziuni noi, iar publicul trebuie surprins şi pus la încercare.

"În artă nu atât de invocata predictibilitate dictează. Kevin Spacey a avut un mandat de unsprezece ani la celebrul Old Vic din Londra (atenţie, un teatru care nu trăieşte din subvenţie de stat) timp în care rezultatele muncii lui au fost vizibile şi aplaudate. Apoi s-a retras, spunând simplu: 'best thing about the Old Vic is its future'. Teatrele naţionale şi municipale nu sunt companii teatrale la cheremul unor viziuni de tip autocrat", afirmă Tudor Chirilă.

Totuşi, Tudor Chirilă precizează că "acest comentariu evocă un principiu şi nu convingerea că toţi managerii care şi-au depăşit mandatul (adică cele două suficiente, după părerea mea) sunt 'uzaţi moral'".

"Sunt convins că există manageri de teatre cu realizări foarte bune pe perioade lungi. La scară naţională însă, consider că principiul limitării mandatelor este mai avantajos pentru mişcarea teatrală în ansamblul ei. Tocmai pentru că nu pot să cred că este plin de 'vizionari' care nu pot implementa strategii decât în durate cosmice", concluzionează Tudor Chirilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici