Un cotidian reformator iranian a fost interzis

Cotidianul reformator iranian Bahar a fost interzis de către Comisia pentru supravegherea presei, deoarece a publicat un articol care pune sub semnul întrebării, potrivit criticilor publicaţiei, "credinţele şiite", a anunţat luni presa iraniană.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Un cotidian reformator iranian a fost interzis

Un cotidian reformator iranian a fost interzis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Comisia a interzis cotidianul Bahar şi a transmis dosarul justiţiei", a declarat secretarul Comisiei pentru supravegherea presei, Allaeddine Zohourian.

Această comisie, care funcţionează sub controlul Ministerului Culturii, este însărcinată cu supravegherea presei şi să acorde sau anuleze autorizaţiile de publicare.

Articolul incriminat, publicat miercuri, în care autorul a pus sub semnul întrebării desemnarea imamului Ali de către pofetul Mahomed ca prim succesor al său, aşa cum cred musulmanii şiiţi, spre deosebire de cei sunniţi, a stârnit numeroase critici.

Populaţia şiită este majoritară în Iran (peste 90%) şi în Irak, însă reprezintă o minoritate în lumea musulmană.

Conducerea cotidianului şi-a prezentat scuze, afirmând că articolul este "contrar politicii editoriale a publicaţiei".

"Articolul din Bahar reprezintă o falsificare a istoriei islamului şi provoacă diviziuni interconfesionale", a apreciat Ministrul Culturii Ali Janati, citat de agenţia Fars.

"Din nefericire, în articolele publicate ulterior pentru a rectifica primul articol, există elemente împotriva fraţilor noştri sunniţi. Legea prevede acţiuni împotriva oricărei publicaţii care provoacă tensiuni religioase şi etnice", a adăugat Janati.

El a mai precizat că publicaţia a primit în decurs de un an "mai multe avertismente de care nu a ţinut cont".

Chiar şi candidatul reformator la alegerile prezidenţiale din 2013, Mohammad Reza Aref, a criticat acest articol şi a cerut publicaţiilor reformatoare să nu "publice articole care intră în contradicţie cu convingerile şiite", a anunţat luni agenţia oficială Irna.

La sfârşitul anului 2012, Bahar (primăvară în arabă), alături de alte cotidiane reformatoare, în special Shargh, şi-au reluat activitatea, după o interdicţie de mai mulţi ani.

Noul preşedinte iranian Hassan Rohani, ales cu sprijinul reformatorilor şi moderaţilor, a promis o mai mare libertate. De altfel, mai mulţi jurnalişti moderaţi au fost eliberaţi în ultimele săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici