- Home
- Cultură-Media
- TEHERAN, (28.10.2013, 17:07)
- Gaidau Ion
Un cotidian reformator iranian a fost interzis
Cotidianul reformator iranian Bahar a fost interzis de către Comisia pentru supravegherea presei, deoarece a publicat un articol care pune sub semnul întrebării, potrivit criticilor publicaţiei, "credinţele şiite", a anunţat luni presa iraniană.
Urmărește
83 afișări
Un cotidian reformator iranian a fost interzis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Comisia a interzis cotidianul Bahar şi a transmis dosarul justiţiei", a declarat secretarul Comisiei pentru supravegherea presei, Allaeddine Zohourian.
Această comisie, care funcţionează sub controlul Ministerului Culturii, este însărcinată cu supravegherea presei şi să acorde sau anuleze autorizaţiile de publicare.
Articolul incriminat, publicat miercuri, în care autorul a pus sub semnul întrebării desemnarea imamului Ali de către pofetul Mahomed ca prim succesor al său, aşa cum cred musulmanii şiiţi, spre deosebire de cei sunniţi, a stârnit numeroase critici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Populaţia şiită este majoritară în Iran (peste 90%) şi în Irak, însă reprezintă o minoritate în lumea musulmană.
Conducerea cotidianului şi-a prezentat scuze, afirmând că articolul este "contrar politicii editoriale a publicaţiei".
"Articolul din Bahar reprezintă o falsificare a istoriei islamului şi provoacă diviziuni interconfesionale", a apreciat Ministrul Culturii Ali Janati, citat de agenţia Fars.
"Din nefericire, în articolele publicate ulterior pentru a rectifica primul articol, există elemente împotriva fraţilor noştri sunniţi. Legea prevede acţiuni împotriva oricărei publicaţii care provoacă tensiuni religioase şi etnice", a adăugat Janati.
El a mai precizat că publicaţia a primit în decurs de un an "mai multe avertismente de care nu a ţinut cont".
Chiar şi candidatul reformator la alegerile prezidenţiale din 2013, Mohammad Reza Aref, a criticat acest articol şi a cerut publicaţiilor reformatoare să nu "publice articole care intră în contradicţie cu convingerile şiite", a anunţat luni agenţia oficială Irna.
La sfârşitul anului 2012, Bahar (primăvară în arabă), alături de alte cotidiane reformatoare, în special Shargh, şi-au reluat activitatea, după o interdicţie de mai mulţi ani.
Noul preşedinte iranian Hassan Rohani, ales cu sprijinul reformatorilor şi moderaţilor, a promis o mai mare libertate. De altfel, mai mulţi jurnalişti moderaţi au fost eliberaţi în ultimele săptămâni.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe