Un film la care a colaborat Hitchcock, considerat pierdut, a fost redescoperit în Noua Zeelandă

Unul dintre primele filme la care a colaborat "maestrul suspansului", regizorul britanic Alfred Hitchcock, a fost descoperit în Noua Zeelandă, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Arhivei cinematografice din această ţară.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului Un film la care a colaborat Hitchcock, considerat pierdut, a fost redescoperit în Noua Zeelandă

Alfred Hitchcock (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Primele trei bobine ale filmului "The white shadow" au fost descoperite într-un grup de pelicule donate arhivei cinematografice neozeelandeze în anii 1990, au precizat reprezentanţii acestei instituţii.

Acest film mut, care datează din 1923, a fost regizat de britanicul Graham Cutts, iar Alfred Hitchcock a colaborat în calitate de scenarist, decorator, monteur şi asistent de regie. Alfred Hitchcock avea pe atunci 24 de ani.

Filmul, descris de reprezentanţii Arhivelor neozeelandeze drept "o melodramă însoţită de o atmosferă sălbatică", spune povestea a două surori - una angelică, cealaltă lipsită de scrupule.

Instituţia neozeelandeză afirmă că aceasta este singura copie conservată până în zilele noastre. Destinul celorlalte trei bobine ale filmului a rămas învăluit în mister.

Bobinele au făcut parte dintr-un set de pelicule cu filme mute donate arhivelor în 1993 după decesul unui proiecţionist, Jack Murtagh, care lucra într-un cinematograf din Hastings în prima jumătate a secolului al XX-lea.

În acea epocă, cinematografele distrugeau filmele la încheierea perioadei de proiecţii, însă Jack Murtagh a păstrat cele trei bobine într-un adăpost amenajat în grădina lui.

Reprezentanţii Arhivelor cinematografice neozeelandeze încearcă să salveze colecţia acestui proiecţionist, extrem de fragilă, deoarece filmele erau fabricate pe atunci pe o peliculă pe bază de nitraţi, o substanţă deosebit de inflamabilă.

Această colecţie a permis deja descoperirea unui film regizat de americanul John Ford, intitulat "Upstream", despre care s-a crezut mulţi ani că era dispărut.

În ciuda faptului că a fost nominalizat de şase ori la premiile Oscar, printre care pentru filmele "Psycho", "Păsările/ The Birds" şi "În spatele ferestrei/ Rear Window", Alfred Hitchcock nu a reuşit niciodată să plece acasă cu o statuetă a Academiei de film americane.

Totuşi, Hitchcock a câştigat, în 1958, un Glob de Aur pentru spectacolul de televiziune "Alfred Hitchcock presents", precum şi o distincţie Cecil B DeMille, în 1972.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici