Un grup de 85 de cineaşti iranieni cer eliberarea lui Jafar Panahi

Un grup de 85 de cineaşti iranieni cer, într-o scrisoare deschisă, eliberarea regizorului Jafar Panahi, încarcerat la începutul lunii martie şi care se află de o săptămână în greva foamei.

Urmărește
36 afișări
Imaginea articolului Un grup de 85 de cineaşti iranieni cer eliberarea lui Jafar Panahi

Un grup de 85 de cineaşti iranieni cer eliberarea lui Jafar Panahi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un grup de cineaşti independenţi cer, prin prezenta, eliberarea lui Jafar Panahi şi o reacţie rapidă faţă de situaţa sa şi cerinţele sale din închisoare", se arată în scrisoarea semnată de cineaşti.

Pe de altă parte, familia şi avocatul lui Panahi au declarat că încă aşteaptă să afle dacă regizorului i se va aproba cererea de eliberare condiţionată.

Mentorul său, Abbas Kiarostami - al cărui film "Certified Copy" candidează la trofeul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes - a denunţat atacurile autorităţilor iraniene împotriva artiştilor şi a cerut eliberarea lui Panahi.

Panahi, în vârstă de 49 de ani, este încarcerat în Iran, în închisoarea Evin, de pe 1 martie, pentru că ar fi făcut un film despre controversatele alegeri care au avut loc în ţara sa în 2009.

În urmă cu o săptămână, cineastul a denunţat "relele tratamente la care a fost supus în închisoarea din Evin" şi a anunţat că este în greva foamei pentru a obţine eliberarea până la proces.

"Nu am băut şi nu am mâncat nimic de duminică dimineaţa" şi "jur pe crezul meu, cinema-ul: nu voi renunţa la grevă decât atunci când îmi vor fi împlinite cererile. Vreau să îmi contactez şi să îmi văd familia şi vreau asigurări totale cu privire la siguranţa lor, solicit dreptul de a avea şi de a comunica cu un avocat, la 77 de zile de la încarcerare, vreau eliberarea fără condiţii până în ziua judecării mele şi a verdictului final", a scris Panahi.

Regizorul iranian Jafar Panahi a declarat că este nevinovat, într-o scrisoare făcută publică la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes (12 - 23 mai). "Sunt nevinovat. Nu am făcut niciun film împotriva regimului iranian", spune acesta în scrisoarea care a fost citită de ministrul francez al Culturii, Frederic Mitterand, pe covorul roşu de la Cannes.

"Nu voi semna nicio mărturie sub ameninţare", a declarat acesta în scrisoare, mulţumind Franţei că îl susţine. "Salutări din întunecata şi strâmta celulă din închisoarea Evin", a scris cineastul, mulţumind tuturor celor care, alături de soţia, copiii săi şi susţinătorii săi, "se luptă" să îl elibereze.

Faptul că este încarcerat l-a împiedicat pe Panahi să participe la Festivalul de Film de la Cannes, unde a fost invitat să facă parte din juriu. În deschiderea festivalului de la Cannes, pe 12 mai, preşedintele juriului, Tim Burton, a strâns semnături pentru eliberarea lui Panahi şi a lăsat un scaun gol, în juriu, în mod simbolic.

Mitterand şi ministrul de Externe din Franţa, Bernard Kouchner, au trimis, de asemenea, o cerere oficială în Iran pentru ca Panahi să fie eliberat.

"Să nu uităm şi sutele de alţi prizonieri fără apărare", a mai spus Panahi în scrisoare. "Ca şi mine, ei nu au comis nicio crimă, iar sângele meu vărsat nu este mai important decât al lor", a spus acesta. Săptămâna trecută, la Cannes, organizatorii au arătat un clip cu Panahi, povestind despre interogatoriile la care a fost supus. "După ce m-a lăsat să plec, (cel care conducea interogatoriul, n.r.) a spus că mă va chema din nou", mărturiseşte Panahi. "M-a întrebat «De ce stai în Iran? De ce nu faci filme în străinătate?»", mai povesteşte acesta.

Jafar Panahi, care susţine în mod deschis grupările ce se opun preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a fost arestat împreună cu soţia, fiica şi invitaţii săi, de oameni îmbrăcaţi în haine civile, care au pătruns pe neaşteptate în locuinţa sa, pe 1 martie, a anunţat, pe 2 martie, fiul cineastului, Panah Panahi. Necunoscuţii au percheziţionat locuinţa cineastului şi i-au confiscat computerul şi lucrurile personale, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit presei internaţionale, acesta ar fi fost arestat pentru că urma să producă un film "ostil regimului" din Iran şi ar fi dorit să distribuie această producţie.

Jafar Panahi, fost asistent al cineastului Abbas Kiarostami, este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori ai "noului val" iranian. A fost recompensat, printre altele, cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia din 2000, pentru "Cercul/ Dayereh", şi cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, în 2006, pentru "Offside".

A fost premiat de două ori la Festivalul de Film de la Cannes ("The White Balloon", premiul Caméra d'Or 1995; "Crimson Gold", premiul juriului secţiunii Un Certain Regard 2000).

Jafar Panahi a mai fost arestat pentru scurt timp, împreună cu familia sa, în vara anului trecut, după ce a asistat la o ceremonie de comemorare a lui Neda Agha Soltan, o tânără manifestantă ucisă în timpul mişcărilor de protest faţă de realegerea preşedintelui Ahmadinejad, în iunie 2009, devenită un simbol al opoziţiei.

Panahi nu mai are dreptul de a părăsi Iranul de când şi-a arătat în mod public sprijinul pentru opoziţie la Festivalul de Film de la Montréal, vara trecută, arborând culoarea verde, un simbol al acesteia. Din acest motiv el nu a putut participa la Festivalul de Film de la Berlin din februarie, unde a fost invitat.

În ciuda succesului avut în străinătate, filmele sale sunt cenzurate în Iran.

Ca mulţi alţi artişti iranieni victime ale cenzurii oficiale din ce în ce mai mari din ultimii ani, acesta l-a susţinut pe fostul premier Mir Hossein Moussavi în campania pentru alegerile prezidenţiale.

Mai mulţi cineaşti celebri, printre care Steven Spielberg, Martin Scorsese, Robert De Niro, Robert Redford, Francis Ford Coppola, Joel and Ethan Coen, Ang Lee, Michael Moore şi Oliver Stone, au semnat o petiţiei, în aprilie, pentru eliberarea lui Jafar Panahi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici