- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.11.2011, 15:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou concurs pentru darea în folosinţă a viorii Guarnieri, pe 9 decembrie, la Muzeul Enescu
Un nou concurs pentru darea în folosinţă a viorii Guarnieri care i-a aparţinut lui George Enescu şi care i-a fost atribuită lui Gabriel Croitoru, în 2008, pentru trei ani, va fi organizat pe 9 decembrie la Muzeul "George Enescu" din Capitală, a declarat directorul instituţiei.
Urmărește
341 afișări
Gabriel Croitoru (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Laura Manolache, directorul Muzeului Enescu, a precizat că, deşi vioara i-a fost încredinţată lui Gabriel Croitoru până în aprilie 2011, conform contractului, s-a făcut un act adiţional ce prevedea dreptul acestuia de a o folosi în continuare până la jumătatea lunii decembrie, dat fiind că 2011 a fost "Anul Enescu". În 2011 se împlinesc 130 de ani de la naşterea compozitorului, 75 de ani de la premiera operei sale "Oedipe", la Paris, 55 de ani de la înfiinţarea muzeului care îi poartă numele şi a avut loc cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu", a menţionat Manolache, adăugând că Gabriel Croitoru a participat cu această ocazie la un turneu dedicat lui Enescu în Italia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Astfel, data următorului concurs adresat violoniştilor pentru dreptul de a folosi vioara Guarnieri, aflată în patrimoniul Muzeului Enescu, a fost fixată pe 9 decembrie. Concursul este organizat de Ministerul Culturii şi Muzeul "George Enescu", unde vioara a fost păstrată până în 2008, când a fost dată în folosinţă prin concurs violonistului Gabriel Croitoru.
Înscrierile la concurs au loc în perioada 23 noiembrie-8 decembrie, în ziua următoare urmând să fie audiaţi participanţii, de o comisie compusă din pianistul Valentin Gheorghiu, dirijorul Horia Andreescu, violoncelistul Marin Cazacu, Laura Manolache şi un reprezentant al Ministerului Culturii. Câştigătorul va primi în folosinţă vioara Guarnieri pentru următorii cinci ani.
În 2008, Gabriel Croitoru a fost singurul candidat la concursul pentru darea în folosinţă a viorii Guarnieri, pentru trei ani, pe care a obţinut-o cu unanimitate de voturi din partea juriului. Astfel, vioara a fost redată circuitului concertistic după peste 50 de ani, dat fiind că de la moartea lui George Enescu, în 1955, niciun alt violonist nu a mai cântat la acest instrument.
Contactat de MEDIAFAX, Gabriel Croitoru a declarat că s-a înscris deja la concursul din 9 decembrie.
Cunoscută sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare, vioara datează din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuţi lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumpărată de George Enescu din fonduri proprii, marele compozitor şi violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumpărat în 1898, de Ministerul Instrucţiunii Publice, condus, pe atunci, de Spiru Haret. După moartea lui Enescu, soţia sa, Maria Cantacuzino Enescu, a donat statului român atât Palatul Cantacuzino, care adăposteşte Muzeul Naţional "George Enescu", înfiinţat în 1956, cât şi obiectele personale care au aparţinut maestrului, şi care pot fi văzute la muzeul de pe Calea Victoriei din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe