- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.11.2012, 16:38)
- Alina Novaceanu
Ungureanu: Avocatul Poporului să conteste la CC Ordonanţa care modifică Legea audiovizualului
Liderul ARD Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri, că cere Avocatului Poporului să se sesizeze şi să conteste la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă care modifică Legea audio-vizualului, arătând că prin această modificare CNA "este anulat" şi libertatea media "s-a dus".
Urmărește
309 afișări
Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
Mihai Răzvan Ungureanu a spus că prin această Ordonanţă orice decizie care este adoptată de CNA intră în vigoare numai în condiţiile în care există o hotărâre judecătorească.
El a explicat că dacă un cetăţean este înjurat, calomniat, trecut prin noroi la un post de televiziune şi el se adresează CNA, această instituţie dă o decizie care nu intră în vigoare decât când se pronunţă instanţa judecătorească, adică "peste o lună, două, un an, doi, trei".
"În aceste condiţii, CNA este anulat. (...) Cerem Avocatului Poporului (...) să se sesizeze măcar acum şi să se adreseze Curţii Constituţionale spre contestare a acestei Ordonanţe de urgenţă care are adresant", a arătat Mihai Răzvan Ungureanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zuckerberg cere sprijinul lui Trump pentru a contracara sancţiunile UE asupra companiilor americane
-
Numărul victimelor incendiilor din California a crescut
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
El a spus că prin această Ordonanţă a fost eliminată cota de piaţă de 30% astfel încât "un trust poate să cumpere tot". Ungureanu a precizat că "este vorba de trustul lui Dan Voiculescu".
"Deci rămâne o singură televiziune, la fel ca înainte de '89. Aşteptăm să aibă program 24 din 24 de ore şi să aibă înjurături şi calomnii", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.
El a criticat şi prevederea din Ordonanţă prin care se elimină agenţii media din circuitul contractelor de publicitate şi arătând că astfel nu mai există intermediari, nu se mai fac negocieri, iar contractele se fac direct cu cel care doreşte publicitate.
Citeşte şi:
Guvernul a modificat Legea audiovizualului. Furnizorii de servicii, obligaţi să informeze din timp telespectatorii de modificările în grila de programe
"Către asta ne îndreptăm, către totalitarismul mediatic. (...) Din momentul acesta s-a dus şi libertatea media. Către asta ne îndreptăm", a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu.
Guvernul a modificat, marţi, prin Ordonanţă de Urgenţă, Legea audiovizualului. Conform modificărilor, CNA va acorda licenţe audiovizuale de televiziune doar societăţilor care la data solicitării nu au restanţe faţă de bugetul de stat, iar serviciile de programe generaliste nu mai sunt considerate ca având pondere semnificativă în formarea opiniei publice.
De asemenea, Ordonanţa schimbă modul de sancţionare a cabliştilor, care dacă nu vor asigura aceeaşi calitate a semnalului pentru toate televiziunile din oferta lor, vor putea primi amenzi cuprinse între 1-3% din cifra de afaceri realizată în anul precedent.
Actul normativ mai prevede că, începând cu anul 2014, televiziunile retransmise vor fi ordonate anual, în primele 30 de zile de la începerea anului calendaristic, pe baza mediei cotei de audienţă realizată de fiecare post TV în anul precedent.
Amenzile aplicate de CNA posturilor de televiziune şi radio nu vor mai trebui plătite imediat, dacă sunt atacate în instanţă în 15 zile de la comunicarea lor, ele fiind suspendate până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile.
OUG de modificare a Legii audiovizualului stabileşte şi reguli stricte pentru intermedierea achiziţionării de spaţiu publicitar televizat, care poate fi făcută numai în numele şi pe seama beneficiarului, cu oferte de preţ confirmate cu radiodifuzorul, intermediarul primind bani doar de la beneficiar.
Ordonanţa limitează la cinci numărul spoturilor publicitare şi de teleshopping izolate pe care le poate difuza zilnic un post de televiziune şi stabileşte că publicitatea la băuturi spirtoase poate fi difuzată numai în intervalul orar 23.00 - 6.00.
Prin modificarea Legii audiovizualului, se stabileşte că persoanele propuse la CNA trebuie să fie cetăţeni români cu domiciliul în România, să aibă reputaţie şi experienţă şi să nu fie soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu şeful statului, preşedinţii Camerelor sau membrii Guvernului. De asemenea, conform ordonanţei, aceştia nu trebuie să aibă cazier fiscal sau judiciar.
Ordonanţa a provocat reacţii critice din partea preşedintelui CNA Răsvan Popescu, a International Advertising Association România şi a Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.
Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat, marţi, că Ordonanţa adoptată de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului ţine cont de unele observaţii făcute de CNA, existând însă şi aspecte asupra cărora se mai poate reflecta atunci când Ordonanţa va fi dezbătută în Parlament.
IAA România spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Legii audiovizualului "este de natură să afecteze în mod negativ funcţionarea normală şi competitivă a industriei de marketing, media şi comunicare", cerând Guvernului consultări pe acest document.
Uniunea Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR) îşi exprimă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, nemulţumirea faţă de decizia Guvernului de a aproba ordonanţa de urgenţă (OUG) care modifică Legea audiovizualului nr. 504/2002.
"Suntem consternaţi că ordonanţa de urgenţă a trecut într-o manieră netransparentă, în timpul şedinţei de guvern de marţi", a declarat Radu Florescu, preşedinte al Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, întrebat de ce a modificat Legea audiovizualului prin OUG şi care era urgenţa, că s-a apelat la Ordonanţă pentru a introduce transparenţa fiscală în contractele de publicitate, el arătând că Guvernul face bugetul pe 2013 şi trebuie să ştie toate veniturile.
"Ceea ce s-a modificat s-a modificat vizavi de regulile fiscale şi modul de comercializare, de încheiere a contractelor privind publicitatea. Este doar o măsură de transparenţă pentru ca Fiscul să aibă acces la toate aceste date", a spus Ponta.
Întrebat de ce era urgent să se modifice Legea audiovizualului, Ponta a explicat: "Pentru că era vorba despre condiţii fiscale şi de transparenţă fiscală şi construim bugetul pe 2013 şi trebuie să ştim foarte clar toate veniturile şi tot circuitul financiar".
El a precizat că nu s-a modificat nimic referitor la CNA.
"Nu există niciun articol legat nici de membrii CNA, nici de funcţionarea CNA. Dacă la CNA se doreşte vreo schimbare, o va face Parlamentul, nu era atât de urgentă ca să o facem prin OUG", a spus Ponta.
Întrebat de ce nu s-a publicat pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor proiectul privind Legea audiovizualului pentru dezbatere publică, Ponta a răspuns: "Pentru că a fost prezentat în şedinţă de Guvern, s-au făcut observaţii, şi, oricum, e bun, nu vă faceţi griji!".
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Băsescu: OUG privind Legea audiovizualului trebuie privită ca un abuz; cu audiovizualul nu te joci
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe