- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.03.2012, 17:13)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Unii membri CNA vor să se adreseze Parlamentului, invocând presiuni politice
Unii membri ai CNA, printre care Ioan Onisei şi Narcisa Iorga, au declarat joi, în urma demisiei lui Dan Grigore, că vor să se adreseze Comisiilor pentru cultură din Parlament, invocând presiuni politice la care este supus Consiliul, alţii disociindu-se de această iniţiativă.
Urmărește
206 afișări
Unii membri CNA vor să se adreseze Parlamentului, invocând presiuni politice (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)
Dan Grigore şi-a depus, joi, demisia din funcţia de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), părăsind şedinţa după o scurtă declaraţie de presă.
Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a precizat că Grigore şi-a depus joi demisia la cabinetul său, că a luat act de aceasta şi o va înainta Birourilor permanente ale Parlamentului, forul care l-a numit pe Dan Grigore în funcţia de membru al Consiliului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a luat cuvântul spunând: "Personal, dar nu numai eu, regret foarte mult că domnul Dan Grigore a fost nevoit, subliniez, a fost nevoit să demisioneze din Consiliul Naţional al Audiovizualului".
"Suntem aici câţiva oameni care declarăm că suntem solidari din punct de vedere moral cu gestul maestrului Dan Grigore. De asemenea, suntem unii dintre noi, poate vom fi cu toţii, convinşi că ar trebui să ne adresăm Comisiilor pentru cultură ale Parlamentului României în legătură cu degradarea spaţiului audiovizual, pentru că aşa cum bine ştiţi suntem o autoritate publică ce funcţionează sub control parlamentar", a mai spus Onisei.
Narcisa Iorga a spus, la rândul ei, că i se pare "obligatoriu" să fie solicitată "intervenţia Comisiilor parlamentare pentru cultură în sprijinul Consiliului Naţional al Audiovizualului", care, din punctul ei de vedere, "este supus unor presiuni politice fără precedent".
"În activitatea CNA se interferează, prin declaraţii publice, oameni politici, parlamentari, care dau indicaţii preţioase asupra modului în care CNA să reacţioneze într-o speţă ordinară. (...) Eu voi insista ca forul suprem al unui stat de drept, care este Parlamentul, să sprijine o autoritate pe care o controlează, în sensul ca această autoritate să-şi poată duce la bun sfârşit misiunea publică. (...)Aşadar, presiunile politice la care este supus CNA astăzi consider că au fost şi cauza demisiei domnului Dan Grigore, eu nu voi demisiona, dar voi cere sprijinul Parlamentului", a spus Iorga.
Valentin Jucan şi Gelu Trandafir şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru această iniţiativă a adresării către Parlament.
"Vreau să spun că eu nu mă regăsesc în acest scenariu al presiunilor politice. Nimeni n-a exercitat presiuni asupra mea şi, dacă le-ar exercita, nu ar avea niciun succes", a luat în schimb cuvântul Christian Mititelu.
"Degradarea din audiovizual este parte dintr-o degradare mai generală, la nivelul societăţii, la nivelul categoriilor politice şi administrative. Noi încercăm să facem ce putem în domeniul nostru. Mi se pare paradoxal ca, pe de-o parte, să ne plângem de presiuni politice şi, pe de altă parte, să cerem ajutorul politicienilor", a spus Mititelu.
Şi Constantin Duţu a spus că, de când este membru CNA, niciodată nu s-au făcut presiuni asupra sa. "Întotdeauna am apelat la conştiinţa mea, la demnitatea mea (...). Şi din acest motiv mă disociez de ceea ce s-a spus până acum", a spus Duţu.
Pe de altă parte, Gelu Trandafir a amintit de mesajele de ameninţare primite de el şi Narcisa Iorga, despre care au vorbit pe larg într-o conferinţă de presă, pe 1 martie. Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Dan Grigore şi Gelu Trandafir, membri ai CNA, au declarat, în acea conferinţă, că sunt atacaţi în mod constant în emisiunile televiziunii Antena 3, Iorga spunând că a primit ameninţări cu moartea după ce realizatorul TV Mircea Badea i-a făcut publică fotografia şi adresa de e-mail.
"Am fost ameninţată cu moartea, am primit e-mail-uri, telefoane. Le-am înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 şi, după un an şi trei luni, am primit neînceperea urmăririi penale (NUP), motiv pentru care Antena 3 s-a mândrit pe post cu asta", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că a primit 3.400 de e-mail-uri într-o singură lună după ce Mircea Badea i-a făcut publică adresa de e-mail şi fotografia. "Nu pot să spun că Mircea Badea m-a ameninţat direct (...) A făcut publică pe post şi pe blog adresa mea de e-mail şi fotografia mea, după care am primit 3.400 de emailuri, din care - nu toate -, dar din acelea erau şi de ameninţări cu moartea la adresa mea şi la adresa copilului meu", a spus Narcisa Iorga pentru MEDIAFAX.
Citeşte şi:
Unii membri CNA se plâng de atacurile Antenei 3. Narcisa Iorga spune că a primit ameninţări cu moartea
"E-mail-uri de ameninţări cu moartea am primit şi eu, mai puţine decât Narcisa Iorga", a spus în timpul conferinţei de presă Gelu Trandafir, precizând că el nu s-a adresat autorităţilor.
După şedinţa de joi, Ioan Onisei a declarat pentru MEDIAFAX că nu se ştie deocamdată câţi membri ai CNA vor adera la această iniţiativă de a se adresa Parlamentului, însă Comisiile pentru cultură pot decide să audieze şi individual anumiţi membri.
"Noi intenţionăm să ne prezentăm în faţa Comisiilor pentru cultură, să specificăm toate aceste aspecte care s-au discutat şi astăzi, conturate, unele dintre ele, foarte bine în demisia domnului Dan Grigore, şi Comisiile pentru cultură să judece aceste lucruri şi să vedem ce este de făcut. Pentru că, până la urmă, ele pot iniţia şi proiect de lege de modificare a Legii audiovizualului, astfel încât toate aceste derapaje, dacă nu să înceteze, să fie în bună măsură diminuate", a spus Onisei.
Vicepreşedintele CNA a mai spus că unii membri vor, de asemenea, să vorbească cu membrii Comisiilor pentru cultură "astfel încât în interiorul Parlamentului, între grupurile politice, să se discute faptul că, de vreme ce CNA este autoritate publică sub control parlamentar, nu este corect, din punctul de vedere al legii, ca unii dintre parlamentari să se exprime într-un fel sau în altul cu privire la activitatea CNA sau a membrilor CNA, uneori încercând prin aceste abordări să influenţeze deciziile CNA sau să intimideze pe unii dintre membrii CNA".
În urma demisiei lui Dan Grigore din CNA, acesta devenind membru în Consiliu la propunerea Guvernului, numirea unui nou membru se va face tot la propunerea Guvernului, care trebuie aprobată de Parlament. Noul membru va primi un mandat în CNA până când ar fi expirat mandatul lui Dan Grigore, adică în decembrie anul acesta. Dan Grigore nu are un membru supleant, a precizat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului, Răsvan Popescu.
Dan Grigore a primit actualul mandat în CNA pe 19 decembrie 2006, pentru perioada 2006 - 2012. Anterior, el a mai avut un mandat de şase ani.
Pe de altă parte, Consiliul are în prezent cvorum - cu nouă membri, respectiv Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Christian Mititelu, Constantin Duţu, Mihai Mălaimare, Gelu Trandafir, Valentin Jucan şi Narcisa Iorga - şi îşi poate desfăşura activitatea.
Săptămâna viitoare urmează să îşi preia atribuţiile şi Lorand Turos, numit pe 28 februarie membru în CNA, a mai spus Răsvan Popescu.
Lorand Turos, numit membru CNA la propunerea grupurilor parlamentare ale UDMR, are mandat până la data de 19 decembrie 2012, perioada rămasă din mandatul lui Attila Szasz, care a demisionat din CNA în februarie, pentru că a hotărât să lucreze în presa audiovizuală în limba maghiară.
Pe de altă parte, şi mandatele preşedintelui Răsvan Popescu, vicepreşedintelui Ioan Onisei şi membrilor Constantin Duţu şi Gelu Trandafir se încheie la sfârşitul acestui an, aceştia fiind numiţi în CNA pe 19 decembrie 2006.
Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost în schimb numiţi pe 14 octombrie 2008.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este compus din 11 membri, potrivit articolului 11, alineatul 1 din Legea audiovizualului. Membrii CNA sunt numiţi de Parlament, la propunerea Senatului (3 membri), a Camerei Deputaţilor (3 membri), preşedintelui României (2 membri) şi a Guvernului (3 membri).
Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.
Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe