UNITER: Actriţa Melania Ursu va rămâne în memoria teatrului românesc

Uniunea Teatrală din Romania (UNITER) a anunţat, marţi, că regretă trecerea în nefiinţă a Melaniei Ursu, precizând că actriţa va rămâne în memoria teatrului românesc prin activitatea sa artistică, pasiunea ei profesională şi distincţiile pe care le-a primit de-a lungul carierei.

Urmărește
517 afișări
Imaginea articolului UNITER: Actriţa Melania Ursu va rămâne în memoria teatrului românesc

UNITER: Actriţa Melania Ursu va rămâne în memoria teatrului românesc (Imagine: Raul Stef/ Arhiva Mediafax Foto)

Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi-a exprimat, printr-un comunicat, regretul la decesul Melaniei Ursu, actriţă care a oferit emoţie miilor de spectatori de teatru şi film vreme de mai bine de o jumătate de veac, pe scena Teatrului Naţional Târgu-Mureş şi a Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Actriţa Melania Ursu a murit, luni, la vârsta de 75 de ani, în urma unor probleme de sănătate, a informat Teatrul Naţional Cluj-Napoca. Înmormântarea Melaniei Ursu va avea loc, joi, la ora 14.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar corpul neînsufleţit al acesteia va fi depus, joi, între orele 10.00 şi 13.30, în foierul Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

"Ne-a părăsit fulgerător la început de an actriţa Melania Ursu (16 iunie 1940 - 11 ianuarie 2016). Absolventă a Institului de Artă Teatrală şi Cinematografică «I.L. Caragiale» din Bucureşti, promoţia 1961, clasa regizorului profesor Moni Ghelerter, Melania Ursu a făcut parte dintr-o generaţie de aur, fiind colegă cu marii artişti Marin Moraru şi Gheorghe Dinică. Cariera şi viaţa ei de după absolvire s-a confundat, mai bine de o jumătate de veac, cu scena şi viaţa Naţionalului clujean, pe care a onorat-o cu nu mai puţin de optzeci de roluri. Talentul ei s-a făcut remarcat de la primele apariţii", potrivit unui comunicat al Teatrului Naţional Cluj-Napoca.

Reprezentanţii unităţii teatrale au mai spus că actriţa, care a murit în urma unor probleme de sănătate, a fost "o personalitate teatrală vie, ardentă, cu multiple faţete".

"A fost hărăzită în aceeaşi măsură pentru tragedie, dramă şi comedie. A avut şansa marilor întâlniri. A jucat sub îndrumarea unor regizori importanţi ca Ion Olteanu, Alexa Visarion, Mihai Măniuţiu, Victor Ioan Frunză, dar în primul rând fastă i-a fost întâlnirea în anii formării cu regizorul Vlad Mugur, directorul de atunci al Naţionalului. Memorabilă a rămas creaţia ei în «Corifeea din Ifigenia în Aulis». Vigoarea înfăţişării sale, marea capacitate de emoţie, uşurinţa cu care impresiona, într-un cuvânt libertatea ei de expresie crea în fiecare reprezentaţie magia proprie spectacolului de teatru, ce trece pe nesimţite de pe scenă în sufletul spectatorului vrăjit", a mai spus instituţia teatrală.

Pe lângă teatru, Melania Ursu a jucat şi în filme, interpretând rolurile doamna Chiajna în "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", regia Malvina Urşianu, Pelaghia Roşu în "Munţi în flăcări", regia Mircea Moldovan, Vica în "Pădureanca" şi "Flăcări pe comori", ambele în regia lui Nicolae Mărgineanu, Ana în "Iarba verde de acasă", regia Stere Gulea, Irina în "Mere roşii", regia Alexandru Tatos.

"O altă latură a talentului ei s-a afirmat în cea de pedagog, motiv pentru care o scurtă perioadă a părăsit Clujul pentru Institutul de Teatru de la Târgu-Mureş. A revenit la Cluj şi în anii '90 a făcut parte din primii profesori care au predat la reînfiinţata Facultate de Teatru. A fost un profesor exigent, în acelaşi timp dedicat şi atent, pentru generaţii de actori, pe care i-a format la Cluj sau Târgu-Mureş şi pe care i-a urmărit şi încurajat şi după terminarea studiilor", au precizat reprezentanţii teatrului clujean.

De-a lungul carierei, Melania Ursu a fost distinsă cu numeroase premii, precum premiul revistei Teatrul pentru rolurile din "Opinia publică", de Aurel Baranga, şi "Un vis în noaptea miezului de vară", de W. Shakespeare (1970), premiul de interpretare feminină pentru rolul din "Pasărea Shakespeare", de D. R. Popescu, la Festivalul de Artă Teatrală, Iaşi (1975), premiul de interpretare feminină pentru rol secundar doamna Chiajna în filmul "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" (1979), Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din "Cerul înstelat deasupra noastră", de Ecaterina Oproiu, la Festivalul Naţional de Teatru "Cântarea României" (1985).

"La Galele UNITER 2012, a primit cea mai înaltă recunoaştere a breslei actoriceşti: Premiul pentru întreaga activitate. A fost distinsă cu Medalia Meritul Cultural clasa I (1967); Ordinul Meritul Cultural clasa IV (1969), Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler (2002)", a mai spus Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici