- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.04.2013, 12:11)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valentin Jucan, membru al CNA, îi cere demisia Laurei Georgescu din funcţia de preşedinte al CNA
Valentin Jucan, membru al CNA, îi solicită Laurei Georgescu, într-un comunicat remis joi MEDIAFAX, demisia din funcţia de preşedinte al CNA, precizând şi că a depus la Parchet denunţul care are ca obiect falsificarea de către aceasta a unei Decizii adoptate de Consiliu.
Urmărește
197 afișări
Valentin Jucan, membru al CNA, îi cere demisia Laurei Georgescu din funcţia de preşedinte al CNA (Imagine: Razvan Chirita / MediafayFoto)
"Aşa cum am anunţat în conferinţa de presă din data de 9 aprilie a.c., organizată la sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului, astăzi (joi, n.r.) am depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, denunţul referitor la faptele comise de doamna Laura Georgescu în calitate de preşedinte al CNA. Denunţul a fost înregistrat la cabinetul adjunctului Procurorului General al României cu nr. 169/C3 din 11 aprilie 2013 şi are ca obiect falsificarea de către preşedintele CNA a textului deciziei nr. 141 din 28 martie 2013, prin schimbarea textului adoptat de Consiliu în unanimitate cu unul ilegal", spune Valentin Jucan, în comunicatul remis joi agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
"Acest demers reprezintă ultima etapă după mai multe încercări de a se găsi o rezolvare normală şi legală a acestei situaţii. Argumentele preşedintelui CNA s-au constituit, de fapt, într-un refuz permanent de corectare a acestei fapte fără precedent. Regret că necunoaşterea legii şi insistenţa preşedintelui CNA de a rămâne în această stare atrage instituţia într-un scandal pe care nu îl merită", mai spune Jucan.
Acesta precizează că îi retrage sprijinul acordat Laurei Georgescu, ţinând cont de faptul că preşedintele CNA este ales de membrii Consiliului, prin votul acestora, conform Legii audiovizualului. "Şi îi solicit demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului", mai spune Valentin Jucan.
În denunţul făcut de Valentin Jucan la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se spune că faptele comise de Laura Georgescu "pot întruni şi elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzută şi pedepsită de art. 248 cu raportare la art. 145 şi 147 din Codul Penal".
El precizează în denunţ că aspectele pe care le supune atenţiei instanţei pot fi confirmate de membrii CNA. "De altfel, la data de 4 aprilie 2013, patru dintre membrii CNA, respectiv Cristina Trepcea-Suhan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi subsemnatul, Valentin-Alexandru Jucan, am adresat o plângere doamnei Laura Georgescu protestând asupra faptului că a trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României textul deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 141/28.03.2013, cu un conţinut diferit de forma în care a fost adoptată cu votul unanim al membrilor Consiliului", se mai spune în denunţul lui Valentin Jucan.
Valentin Jucan şi alţi doi membri ai CNA - Narcisa Iorga şi Florin Gabrea - au organizat, marţi, o conferinţă de presă în care au spus că vor să semnaleze "un fapt fără precedent", respectiv că Decizia de modificare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 1 aprilie, într-o formă modificată de Laura Georgescu, preşedintele CNA.
Astfel, cei trei membri ai CNA au spus că vor sesiza, în cursul zilei de marţi, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, premierul României şi comisarul european pentru pentru Educaţie.
Totodată, Valentin Jucan a spus că, în nume personal, va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru "fals" în înscrisuri oficiale.
"S-a adoptat prin unanimitate de voturi o decizie şi, în Monitorul Oficial, două zile mai târziu (pe 1 aprilie, n.r.), a apărut o formă diferită", a spus Iorga. Ea a precizat că proiectul de Decizie de modificare a Codului audiovizualului a fost în dezbatere publică timp de 30 de zile, perioadă în care toţi cei interesaţi au putut depune amendamente. "În şedinţa din 28 martie au luat parte atât toţi membrii CNA, cât şi doritorii care aveau de adus argumente sau amendamente la modificarea Codului audiovizual", a spus Narcisa Iorga.
Ea a mai spus că, pentru corectarea situaţiei, patru dintre membrii CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Florin Gabrea şi Cristina Trepcea - au făcut demersuri la preşedintele CNA, Laura Georgescu, începând cu data 3 aprilie.
Pe de altă parte, Cristina Trepcea, membru al CNA, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că nu a participat la conferinţa de presă şi a sperat ca aceste probleme să fie rezolvate în cadrul CNA. "Eu am sperat că problema asta să se rezolve în interior, ca greşeala să fie corectată la fel cum s-a întâmplat, pentru că nu bănuiesc de nimeni de intenţie. Eu o tratez ca pe o eroare materială", a spus atunci Cristina Trepcea.
Totodată, Cristina Trepcea a precizat joi, pentru MEDIAFAX, că "s-a desolidarizat" de cei trei colegi ai săi care au făcut conferinţa de presă, "chiar din momentul în care nemulţumirea a depăşit spaţiul dezbaterilor între colegi".
"CNA este un for colegial şi eu, care preţuiesc mult această valoare, nu pot participa la o acţiune care încalcă principiul colegialităţii. Mi-am exprimat părerea în scris către preşedintele CNA, dar nu mai mult de atât. Subliniez şi cu această ocazie că nu bănuiesc o intenţie rea în faptul că textul trimis la Monitorul Oficial nu este cel pe care Consiliul a dat votul (în 28 martie). Am apreciat că este o eroare materială, o greşeală cauzată de lipsa de experienţă sau de un deficit de comunicare. Consider că problema ar fi trebuit şi ar fi putut fi rezolvată în interiorul forului nostru colegial, cu respectul pe care ni-l datorăm unii altora şi pe care îl datorăm cu toţii Consiliului, care şi aşa suferă de o imagine din ce în ce mai proastă", a mai spus Cristina Trepcea.
Pe de altă parte, în conferinţa de presă de marţi, Narcisa Iorga a prezentat şi articolele care, deşi au fost adoptate într-o anumită formă de CNA, "nu se mai regăsesc sau au o formă diferită" în Decizia publicată în Monitorul Oficial în 1 aprilie 2013.
Astfel, din Decizia publicată în Monitorul Oficial lipseşte un articol potrivit căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06.00 - 23.00 producţii care prezintă: jocuri de noroc, aşa cum sunt definite în legislaţia specifică" şi un articol conform căruia "Programele audiovizuale clasificate «12» sau «15» pot fi difuzate în reluare în intervalul orar 06.00 - 20.00, numai dacă sunt editate pentru a respecta condiţiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau condiţiile de difuzare a programelor «AP», fiind clasificate ca atare. Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viaţa intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei".
De asemenea, potrivit Narcisei Iorga, în Decizia publicată în Monitorul Oficial, forma unui articol a fost modificată faţă de votul Consiliului din 28 martie în următoarea formă: "Programele «15» se difuzează numai în intervalul orar 23.00 - 06.00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22.00 - 06.00".
"Cuvântul «serialele» apare în plus în Decizia publicată în Monitorul Oficial, deşi formula a reprezentat tema unui amendament care a fost respins cu 8 voturi din 11", a spus Narcisa Iorga.
Pe de altă parte, Valentin Jucan a spus că CNA "a respectat întru totul" Legea numărul 52 din 2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică. "Dezbaterile care au avut loc vizavi de completările Codului de reglementare a conţinutului audiovizual au respectat paşii impuşi de legea pe care am menţionat-o. De asemenea, reprezentanţii radiodifuzorilor au fost prezenţi la şedinţa în care s-a adoptat forma finală a noului Cod. Orice explicaţie care ne-a fost adusă cu referire la paşii pe care forul i-a făcut în adoptare nu este o explicaţie care să justifice natura penală a ceea ce s-a întâmplat", a spus Jucan.
De cealaltă parte, Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, a declarat marţi, referitor la acuzaţiile aduse, că a respectat procedura legislativă firească.
Ea a spus că, în şedinţa CNA din 28 martie, au venit din partea a doi membri ai CNA încă două amendamente la proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, "care nu fuseseră lăsate în dezbatere publică" pentru o perioadă de 30 de zile, aşa cum prevede procedura legislativă, astfel încât radiodifuzorii să poată să facă "opoziţie".
"Ca atare, în lipsa unei recomandări clare în timpul şedinţei de a pune aceste două amendamente, în dezbatere, pe site-ul instituţiei, a doua zi dimineaţă, împreună cu Oficiul juridic, s-a găsit formula de a pleca decizia cu cele opt articole care împliniseră deja 30 de zile de dezbatere publică, iar celelalte două amendamente nou create în şedinţa de joi au intrat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei", a declarat Laura Georgescu.
Ea a precizat că "radiodifuzorii au făcut deja opoziţie" la aceste amendamente. "Era o procedură firească", a spus Laura Georgescu. Preşedintele CNA nu a precizat ce posturi de televiziune sau/ şi de radio "au făcut opoziţie" la aceste amendamente.
"Sunt exact două noi amendamente introduse în cadrul şedinţei din 28 martie care nu se justifică - la pachet cu celelalte opt articole - să plece în circuit civil la Monitorul Oficial. Trebuia să parcurgă acelaşi timp de stat în dezbatere publică", a mai spus Georgescu.
Laura Georgescu a fost întrebată şi de ce un articol a fost modificat şi are în cuprinsul său şi cuvântul "serialele", precizând: "S-a votat de două ori şi prima oară s-a votat cum era, cu seriale, iar a doua oară s-a votat într-o altă formulă, însă nu a trecut la vot. Au fost doar trei voturi. Există procesul verbal stipulat".
Întrebată dacă consideră justificată plângerea penală pe care Valentin Jucan a anunţat că o va depune împotriva sa, Laura Georgescu a spus: "Mie mi se pare că liberul acces la justiţie este un prerogativ pe care îl are nu numai un membru CNA, ci orice om liber dintr-o ţară liberă cum este România şi mă bucură că întâi au preferat să fie în lumina reflectoarelor. Eu le-aş fi sugerat să meargă direct să atace, e firesc aşa ceva şi legea trebuie să îşi spună cuvântul, indiferent de persoana care este în cauză".
Totodată, întrebată dacă este adevărat că cei trei membri ai CNA au încercat să ajungă la un consens timp de o săptămână cu ea, Laura Georgescu a spus: "Nu trebuie să aibă discuţii cu mine, nu trebuie să se întâmple nimic altceva decât să cunoaştem procedura şi circuitul civil al acestei armonizări a Codului şi cu asta basta. Nu trebuie să aibă discuţii cu mine. Dânşii au liber acces la justiţie şi trebuie să îşi facă acest prerogativ, să îl şi pună în practică".
Ea a mai spus că a "urmat exact" ceea ce Oficiul juridic al CNA i-a recomandat să facă. "Şi eu, ca manager, sunt obligat în primul rând să iau în calcul acest lucru", a spus Georgescu.
Laura Georgescu a fost numită membru titular al Consiliului Naţional al Audiovizualului pe 30 octombrie 2012, de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru un mandat cu o durată de şase ani.
Pe 28 decembrie 2012, într-o şedinţă CNA care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA. Ea a fost singurul membru al CNA care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.
Pe 22 ianuarie 2013, Laura Georgescu a fost validată de plenul reunit al Parlamentului, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar.
CNA este format în prezent din: Laura Georgescu (preşedinte al Consiliului), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - membri ai CNA.
Citeşte şi:
Dispute în CNA: 3 membri spun că Laura Georgescu a emis un act ilegal. Preşedintele CNA neagă
Citeşte şi:
Preşedintele CNA, despre acuzaţiile de "fals în înscrisuri oficiale": Am urmat procedura legislativă
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru