- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.10.2010, 12:54)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Victor Rebengiuc şi Andrei Terian, câştigători ai premiilor Prometheus 2010
Actorul Victor Rebengiuc şi scriitorul Andrei Terian au câştigat, miercuri seară, premiile Prometheus pentru Opera Omnia, respectiv pentru Opera Prima, la cea de-a noua ediţie a acestor distincţii.
Urmărește
165 afișări
Victor Rebengiuc şi Andrei Terian, câştigători ai premiilor Prometheus 2010 (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Distincţiile au fost acordate la Clubul Prometheus din Capitală, în urma dezbaterilor juriului format din Andrei Pleşu (preşedinte), Eugen Negrici (literatură), Dan Dediu (muzică), Ruxandra Demetrescu (arte vizuale) şi Ion Caramitru (artele spectacolului).
Premiile Prometheus sunt acordate de Fundaţia Anonimul.
Finaliştii pentru categoria Opera Omnia au fost Ştefan Agopian (literatură), Valentin Gheorghiu (muzică), Ion Grigorescu (arte vizuale) şi Victor Rebengiuc (artele spectacolului).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
Totodată, finaliştii pentru Opera Prima au fost Andrei Terian (literatură), Tiberiu Soare (muzică), Adrian Ghenie (arte vizuale) şi Florin Şerban (artele spectacolului).
Actriţa Mariana Mihuţ a ridicat trofeul pentru soţul său, Victor Rebengiuc. "Jur că aş fi preferat să fie Victor aici", a spus ea. "Dacă ar fi fost aici, Victor v-ar fi spus că se simte profund onorat şi recunoscător şi că ştie cine este Anonimul", a adăugat ea.
Înainte de decernarea premiilor, Victor Rebengiuc a fost descris de Ion Caramitru drept unul dintre cei mai importanţi artişti români, "cu o tinereţe nedezminţită, cu o ingenuitate artistică neegalată". "La 78 de ani, Victor Rebengiuc este mai tânăr ca oricând", a spus Caramitru. "Este, în lumea noastră, sublimul exemplu al devenirii noastre artistice. Cred că Victor Rebengiuc este cel mai inocent artist de teatru şi film din România", a mai spus preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER).
Printre spectacolele în care joacă Victor Rebengiuc, în stagiunea prezentă, se numără "Legenda Marelui Inchizitor", de Radu Penciulescu (după Feodor Dostoievski), şi "Toţi fiii mei", de Ion Caramitru (după Arthur Miller) - ambele la Teatrul Naţional Bucureşti.
Rebengiuc a mai jucat, printre altele, în "Hamlet", de Liviu Ciulei (2000), şi "Iulius Cezar", de Andrei Şerban (1968). Printre filmele memorabile în care a jucat se numără "Moromeţii", de Stere Gulea (1986), "Balanţa", de Lucian Pintilie (1992), dar şi mai recentul "Medalia de onoare", de Călin Netzer.
Andrei Terian s-a născut pe 30 noiembrie 1979, la Sibiu. Lucrează la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi este redactor la revista Cultura. A publicat, în 2009, volumul "G. Călinescu. A cincea esenţă" (Cartea Românească).
Marele premiu Prometheus pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 de lei, iar cel pentru Opera Prima, de 10.000 de lei.
De asemenea, se mai acordă trei premii în valoare de câte 10.000 de lei finaliştilor marelui premiu Prometheus pentru Opera Omnia.
Printre premianţii Prometheus pentru Opera Omnia din anii anteriori se numără Liviu Ciulei şi George Banu, iar pentru Opera Prima, Radu Afrim şi Cristian Mungiu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe