- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.05.2016, 07:19)
- Katy Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Violoncelistul Dan Cavassi şi pianistul Viniciu Moroianu - în recital la Ateneul Român, pe 11 mai
Violoncelistul Dan Cavassi şi pianistul Viniciu Moroianu vor susţine un recital cameral în Sala Mare a Ateneului Român, cu un program alcătuit din lucrări de referinţă ale repertoriului cameral semnate de Robert Schumann, Johannes Brahms şi Claude Debussy, miercuri, 11 mai (19:00).
Urmărește
272 afișări
Violoncelistul Dan Cavassi şi pianistul Viniciu Moroianu - în recital la Ateneul Român, pe 11 mai (Imagine: Marius Vasilica/ Arhiva Mediafax Foto)
Doi muzicieni români cu cariere impresionante, Dan Cavassi (violoncel) şi Viniciu Moroianu (pian), îşi unesc forţele artistice într-un recital comun cu un program ambiţios, care va avea loc miercuri la Sala Mare a Ateneului Român, de la ora 19:00, a anunţat Filarmonica George Enescu, printr-un comunicat remis MEDIAFAX.
Programul va cuprinde Sonata în re minor, de Claude Debussy, Piese-fantezie, op. 73, de Robert Schumann şi Sonata nr. 2, în fa major, op. 99, de Johannes Brahms.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român (luni – vineri, 12:00 - 19:00), iar pentru rezervari, accesati site-ul www.fge.org.ro.
Violoncelistul Dan Cavassi s-a născut în 1950 la Bucureşti, ca fiu al dirijorului şi compozitorului Liviu Cavassi, fiind din partea tatălui a patra generaţie de muzicieni.
După ce absolvă Liceul de Muzică "George Enescu", intră la Academia de Muzică bucureşteană, pe care o absolvă în 1973. Încă din timpul studiilor pune bazele unui cvartet de coarde - cu care concertează, participă la seminarii şi cursuri internaţionale (Pecs, Weimar, Bayreuth). În anul1973 obţine o bursa de studii la Geneva unde lucrează cu Pierre Fournier.
Din 1984 este prim-violoncelist la Filarmonica George Enescu. Din 1974, se preocupă intens de muzica de cameră, colaborând cu formaţii şi artişti consacraţi ca "Trio +" (Steliana Calos, Valeriu Barbuceanu şi Adrian Tomescu), cvartetul Philarmonia, Muzica Nova, apoi devine violoncelist permanent în prestigiosul cvartet Muzica, cu care concertează în numeroase oraşe din lume, participând la renumite festivaluri.
În 1980 înfiinţează cvartetul Pro Muzica cu care obţine mai multe premii naţionale şi internaţionale (Roma, Paris, Colmar). Ca prim-violoncelist al Filarmonicii colaborează cu dirijori prestigioşi precum Carlo Zecchi, Igor Marchevici, Kurt Masur, Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa.
Este membru fondator al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii "George Enescu". Repertoriul său cuprinde lucrări din întreaga literatură a violoncelului, pornind de la muzica preclasică până la lucrări din sec. XX.
În ultimii ani, colaborează în calitate de solist cu prestigioase formaţii şi orchestre din străinătate, ca Opera din Bonn, Neues Theater für Musik Bonn, Festival Ensemble Heidelberg, Profectio Initiative Freiburg, ansamblul Phoenix din Basel, Ensemble fürneue Musik Zürich.
În 2005 înfiinţează alături de compozitoarea Carmen Maria Carneci ansamblul de muzică contemporană "Devotio Moderna". În 2010 a fondat trioul "Pro Musica" împreună cu pianistul Viniciu Moroianu şi cu clarinetistul Cristian Mancaş.
În anul 2006 a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Cultural – clasa I pentru întreaga activitate.
Pianistul Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul de muzică "George Enescu", iar în 1985 Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
A fost distins cu premiul I la competiţii naţionale în 1973, 1977 şi 1978, este laureat al concursurilor internaţionale de la Paris ("Guilde française des artistes solistes", 1979) şi Bucureşti ("George Enescu", 1991).
De asemenea, a fost distins cu Premiul Colegiului Criticilor Muzicali în anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu şi cu Premiul Fundaţiei "Dinu Lipatti" pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 de Dinu Lipatti.
A susţinut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestră.
Activitatea sa artistică include peste 850 de apariţii scenice. A participat la festivalurile internaţionale "George Enescu" (1985, 1995, 2003, 2005, 2007, 2009 şi 2011), "Dinu Lipatti" (1993, 1995, 1997), precum şi în Slovacia (1990), Austria (1991), Costa Rica (1993). A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară, precum şi cu orchestre din Marea Britanie, Elveţia şi Republica Moldova.
Din 2003 este solist invitat permanent la Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, alături de care realizează integrala lucrărilor concertante pentru pian de Beethoven.
Viniciu Moroianu este membru fondator al Societăţii Române Mozart (1991). În 2005 a obţinut titlul de doctor în muzică cu teza Două secole de gândire componistică reflectate în creaţia pentru pian solo a lui Dinu Lipatti. În prezent este profesor universitar la Catedra de pian principal a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
Din 2011 este membru în Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreţi din România.
Citeşte şi: Centenarul Yehudi Menuhin: Patru mesaje de la muzicieni apropiaţi ai discipolului lui George Enescu
Citeşte şi: Muzeul Enescu îşi va recăpăta strălucirea printr-un amplu proces de consolidare şi restaurare
Citeşte şi: Mihai Constantinescu: Pascal Bentoiu, unul dintre numele mari ale muzicii româneşti, alături de Enescu
Citeşte şi: Filarmonica din Berlin, "cea mai bună orchestră din lume", va deschide Festivalul Enescu 2019
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe