- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.01.2013, 16:11)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viorel Vasile Buda a fost ales vicepreşedinte al CNA
Viorel Vasile Buda a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), în şedinţa de marţi a Consiliului, care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete.
Urmărește
1033 afișări
Viorel Vasile Buda a fost ales vicepreşedinte al CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Membrii CNA s-au reunit, marţi, în jurul orei 11.00, într-o şedinţă care nu a avut regim public şi a cărei ordine de zi nu a fost făcută publică până în momentul difuzării acestei ştiri.
Potrivit articolului 15 din Legea audiovizualului, şedinţele Consiliului sunt publice, cu excepţia cazului în care se propune preşedintele şi se alege vicepreşedintele. În ultimii ani, şedinţele publice ale CNA s-au desfăşurat, în general, marţea şi joia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Astfel, surse au declarat pentru MEDIAFAX că în cursul şedinţei de marţi urma să fie ales şi vicepreşedintele CNA, fapt nerecunoscut însă, până în ultimul moment, de niciunul dintre membrii Consiliului care au participat la şedinţa CNA, respectiv Laura Georgescu (preşedinte ales al CNA şi susţinut de Guvern - PSD), Răsvan Popescu, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Florin Gabrea, Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Mihai Mălaimare, Narcisa Iorga, Valentin-Alexandru Jucan şi Christian Mititelu.
Nici după finalizarea şedinţei CNA de marţi, care s-a întins pe parcursul a peste cinci ore, nu a fost făcut niciun anunţ oficial public privind rezultatul alegerilor pentru funcţia de vicepreşedinte.
Surse au declarat, însă, pentru MEDIAFAX, că Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL) a fost ales vicepreşedinte al CNA, cu 6 voturi "pentru". Pentru această funcţie au mai candidat Valentin - Alexandru Jucan (3 voturi "pentru"), Lorand Turos (1 vot "pentru") şi Cristina Trepcea (1 vot "pentru").
Până în acest moment, conducerea CNA nu a comunicat oficial cu câte voturi "pentru" şi cu câte voturi "împotrivă" a fost ales Viorel Vasile Buda vicepreşedinte al CNA.
Nici Viorel Vasile Buda nu a dorit să facă vreo declaraţie după şedinţa de marţi. El a părăsit sediul CNA imediat după finalizarea şedinţei.
Viorel Vasile Buda - propus de PNL - a fost numit membru titular în CNA, pentru un mandat de şase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie 2012.
La audierea în şedinţa comună a Comisiilor de cultură din Parlament, pe 23 octombrie, Viorel Vasile Buda a spus că este pe cale să îşi încheie mandatul de deputat în Comisia de Educaţie, iar înainte a fost inspector şcolar general în judeţul Satu Mare. "O vreme îndelungată director la Grupul Şcolar de Transporturi şi Telecomunicaţii, am activat două mandate în Comisia de Cultură, Tineret şi Sport a Consiliului Judeţean Satu Mare. Am lucrat în ţară şi străinătate, am mai multe activităţi. Merg cu inima deschisă în echipa CNA, sunt un om de echipă şi voi desfăşura o activitate de echipă", a mai spus, atunci, Viorel Vasile Buda.
Potrivit CV-ului său, Viorel Vasile Buda are 60 de ani. Buda s-a născut pe 29 iunie 1952, este licenţiat în fizică la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (în 1975) şi are un master în drept administrativ şi statutul funcţionarului public la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad (în 2007).
Înainte de a-şi începe activitatea în CNA, Viorel Vasile Buda a fost deputat în grupul parlamentar al PNL - Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport (2008 - 2012), inspector şcolar general, la Inspectoratul Şcolar judeţean Satu Mare (2005-2008), profesor de fizică la Grupul Şcolar Transporturi şi telecomunicaţii "Ion I.C. Brătianu", Satu Mare (2002-2005), director al Grupului Şcolar Transporturi şi Telecomunicaţii "Ion I.C. Brătianu", Satu Mare (1987-2002), profesor de fizică la Liceul industrial nr. 1 CFR (1984-1987), profesor de fizică-chimie cu predare în limba franceză; Program Maroc - IBN. Rochd-Fez (1982-1984) şi profesor de fizică la Liceul industrial nr. 1 CFR (1975-1982).
Între 1990-1992, Viorel Vasile Buda a fost preşedinte al filialei judeţene PNL - Satu Mare, între 1992-1996 a fost membru BPT - PNL - Satu Mare, între 1996-2000 - vicepreşedinte PNL, municipiul Satu Mare, iar între 2000-2008 - vicepreşedinte Filiala judeţeană PNL - Satu Mare.
Marţi, 8 ianuarie, a fost pentru a doua oară când CNA s-a reunit pentru a alege vicepreşedintele Consiliului, după ce în şedinţa CNA din 28 decembrie niciunul dintre cei doi candidaţi de la momentul respectiv - Răsvan Popescu şi Lorand Turos - nu a întrunit numărul legal de voturi (minimum 6, n.r.) pentru a fi desemnat vicepreşedinte.
În aceste condiţii, conform articolului 16 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNA, Răsvan Popescu a fost propus pentru exercitarea funcţiei de vicepreşedinte interimar. Cu 9 voturi "pentru" şi 1 vot "împotrivă", Răsvan Popescu a fost ales vicepreşedinte interimar pentru un mandat ce va fi exercitat până pe data de 15 ianuarie, potrivit site-ului CNA.
Pe de altă parte, pe 28 decembrie 2012, tot într-o şedinţă care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete, Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA. Ea a fost singurul membru al CNA care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului.
Laura Georgescu a fost aleasă preşedinte al CNA cu nouă voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Propunerea va fi trimisă Parlamentului spre validare. Dacă va fi validată de plenul Parlamentului, Laura Georgescu va fi prima femeie numită preşedinte al CNA.
Laura Georgescu a fost numită membru titular în CNA, pentru un mandat de şase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie. Laura Georgescu a fost propusă de Guvern (PSD) în calitate de membru titular al CNA.
Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, "(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. (3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alin. (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte".
Potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare (ROF) al CNA, pentru funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit în condiţiile legii. Conform ROF, alegerea candidatului/candidaţilor pentru funcţia de preşedinte şi/sau de vicepreşedinte al CNA se face prin vot secret, în condiţiile prevăzute de lege.
În cazul în care candidaţii nu întrunesc numărul de voturi necesar pentru a fi aleşi în funcţia de preşedinte şi/sau în funcţia de vicepreşedinte, votul se poate relua de cel mult 3 ori. Dacă nici în acest caz nu se reuşeşte alegerea candidatului pentru funcţia de preşedinte şi/sau de vicepreşedinte, se declanşează o nouă procedură de alegere.
Consiliul Naţional al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componenţă: Răsvan Popescu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan.
Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duţu, Mircea Deacă şi-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu şi Lorand Turos au rămas în componenţa noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Laura Georgescu.
Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susţinut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Preşedinţie) şi Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceştia vor avea un mandat cu o durată de şase ani.
În afară de cei şase membri ai CNA nou numiţi, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.
Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern Tăriceanu, iar Cristina Trepcea - de Camera Deputaţilor (grupul PSD).
Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul său va expira în 2018.
Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.
Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.
Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru.
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe