"Visul unei nopţi de vară" a fost "trăit" la deschiderea NETA, într-un moment în care cultura suferă

Bucureştenii au trăit "Visul unei nopţi de vară", vineri seară, la deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru NETA, eveniment ce se desfăşoară într-o perioadă în care "cultura suferă atacuri de toate formele", într-o lume "bântuită de războaie şi terorism".

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului "Visul unei nopţi de vară" a fost "trăit" la deschiderea NETA, într-un moment în care cultura suferă

"Visul unei nopţi de vară" a fost "trăit" la deschiderea NETA, într-un moment în care cultura suferă (Imagine: Mircea Rosca / Mediafax Foto)

Vineri seară, Festivalul Internaţional de Teatru NETA, conceput într-o ediţie unică şi organizat la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), în perioada 28 august - 4 septembrie, a fost deschis cu spectacolul "Visul unei nopţi de vară", în viziunea georgianului David Doiashvili.

La evenimentul de deschidere a festivalului au participat, printre alţii, Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, şi Damir Domitrović, secretar general al NETA.

"Mă bucur că, după doi ani de pregătiri, putem înfiinţa un nou brand în spaţiul cultural românesc, şi anume prezenţa unui număr impresionant de ţări şi spectacole la Bucureşti, în incinta noului Teatru Naţional, sub egida NETA - New European Theatre Action, acţiune pe care am pus-o în practică cu un titlu, cred, extrem de special şi original pentru ceea ce trăim noi în perioada asta, în Balcani şi nu numai, «Teatrul, un erou al timpurilor noastre», într-o lume bântuită de războaie interetnice, religioase, terorism şi multe alte inconveniente ale vieţii diurne, într-un secol care se aştepta sau cu toţii aşteptam să fie mai liniştit - al XXI-lea", a spus Ion Caramitru, în deschiderea festivalului.

Totodată, directorul TNB a precizat că, în cadrul Festivalului NETA, vor fi prezentate 13 spectacole din 10 ţări.

Selecţia celor 13 spectacole, din 10 ţări, invitate la Festivalul Internaţional de Teatru NETA de la Bucureşti, a fost făcută de un juriu compus din trei personalităţi ale vieţii teatrale internaţionale: Blagoja Stefanovski, preşedintele NETA, director artistic al Teatrului Mic de Dramă din Bitola (Macedonia), Damir Domitrović, secretar general al NETA, directorul Festivalului Internaţional de Teatru ExPonto, Ljubljana (Slovenia), şi George Banu, teatrolog, preşedintele de onoare al AICT, profesor la Sorbona, Paris (Franţa).

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a spus că organizarea acestui festival, la scurt timp după ce Teatrul Naţional din Bucureşti şi-a deschis scenele pentru marele public, este "o coincidenţă fericită", "un moment extrem de potrivit şi pentru Teatrul Naţional şi pentru celelalte teatre balcanice să se întâlnească".

"Părinţii teatrului antic sunt balcanici, şi Eschil, şi Euripide, Sofocle, şi Menandru, Aristofan - erau balcanici, s-au născut într-un colţ al Peninsulei Balcanice. Ar trebui să ne gândim că balcanicii nu sunt numai «un butoi cu pulbere al Europei», cum s-a spus, ci sunt însuşi izvorul civilizaţiei europene. Este un moment extrem de important pe care aş vrea să-l salut, şi în numele meu şi în numele ministerului pe care îl conduc. Cred că este un moment potrivit într-un context - aşa cum spunea şi domnul director Caramitru - în care cultura suferă atacuri de toate formele şi, atunci când vrei să distrugi o naţiune, distrugi cultura, pentru că este forma sa de rezistenţă", a spus Ionuţ Vulpescu, precizând că spectatorii trăiesc "visul unei nopţi de vară".

În deschiderea Festivalului NETA 2015, pe scena Sălii Studio, a fost jucată una dintre cele mai inovatoare montări shakespeariene, "Visul unei nopţi de vară", de la Teatrul de Stat de Muzică şi Dramă "Vaso Abashidze" din Tbilisi, un spectacol recompensat la gala Duruji 2013 cu marele premiu al Georgiei, precum şi cu alte trei premii, pentru cea mai bună regie - David Doiashvili, pentru interpretare feminină - Ana Aleksishvili (în Helena) şi pentru interpretare masculină - Archil Sologashvili (Philostrat şi Puck).

Ieşită din tiparele clasice, după cum au apreciat criticii georgieni, nicio altă versiune a acestei piese nu dezvăluie atât de multe conexiuni între personajele mistice şi ideile ascunse ale operei celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, William Shakespeare. Jocul actorilor, decorul, light designul, echipa de proiecţii video şi animaţii, dar şi muzica lui Frédéric Chopin creează o atmosferă de feerie şi vis care, în combinaţie cu terifiantul coşmar, impresionează publicul de toate naţiile şi credinţele din toată lumea, informează TNB.

Festivalul Internaţional de Teatru NETA, conceput într-o ediţie unică şi organizat la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), în perioada 28 august - 4 septembrie, va prezenta publicului 13 spectacole din 10 ţări, sub motto-ul "Teatrul - erou al timpului prezent".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici